Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

U Iraku rođene prve sedmorke: 'Nismo planirali širenje obitelji'

Inače, prve sedmorke na svijetu su 1997. godine dobili Kenny i Bobbi McCaughey iz Iowe, a za razliku od ovih u Iraku su rezultat umjetne oplodnje

Foto: YouTube
14 komentara

Iračanka (25) koja je htjela ostati anonimna je, prenosi Daily Mail, rodila zdrave sedmorke. Rodila je u provinciji Diyali u sjevernom Iraku, a njen je porod bio prvi porod sedmorki na Bliskom istoku. Glasnogovornik tamošnjeg zdravstvenog centra je rekao da se majka dobro oporavlja, kao i njenih šest kćeri i jedan sin, a dodao je i da je to bio 'još jedan najnormalniji porod' u bolnici u Al Batoulu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by الرمس نت (@alramsnet) on

- Obitelj nije planirala širenje, ali eto, sada ih je deset - kaže otac novorođenih sedmorki Youssef Fadl.

Inače, prve sedmorke na svijetu su 1997. godine dobili Kenny i Bobbi McCaughey iz Des Moines, Iowe. Te su sedmorke, za razliku od ovih, rezultat medicinski potpomognute oplodnje. Par se, nakon saznanja da je čak sedam embrija oplođeno, odlučio da svi ostanu osim ako, kako su tada rekli, Bog ne odluči drugačije. Njih sedam je maturiralo 2016. godine. 

NIKAD NIJE KASNO 'S 38 godina sam bila potpuno spremna da postanem majka'

Nakon što su 1997. rođene devet tjedana prerano, bebe McCaughey su novinari iz cijelog svijeta otpratili do njihovog skromnog doma, a roditelje je zvao i čestitao tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton. Oprah ih je ugostila u svom showu, a javile su se i razne tvrtke s dječjom opremom i dječjim potrepštinama koje su htjele pomoći obitelji.

Foto: YouTube

Među donacijama i poklonima su se našli i novi dom od 5500 kvadrata, kombi, godina dana besplatnih makarona sa sirom, opskrba pelenama za dvije godine i puna školarina na bilo kojem sveučilištu u Iowi za svako dijete. Inače, izračunato je da sedmorke u prvih par mjeseci života mogu popiti 42 bočice mlijeka dnevno i zaprljati 52 pelene

Što je 'selektivna redukcija'?

Riječ je o redukciji broja fetusa u višestrukoj trudnoći, obično kad u medicinski potpomognutoj oplodnji velik broj fetusa bude oplođen. Procedura u pravilu traje dva dana, prvi se rade testiranja da se odluči koji fetus 'odbaciti', a drugi dan se fetusima, čija se aktivnost cijelo vrijeme promatra uz pomoć ultrazvuka, u srce daje injekcija kalij klorida koji zaustavi rad srca.

I TO IM JE SASVIM U REDU 10 poznatih dama čija tijela su se u trudnoći jako promijenila

Za majku kod ovog procesa postoji rizik od prejakog krvarenja, pucanja maternice, zadržavanja posteljice, infekcije i spontanog pobačaja. Selektivna je redukcija uspostavljena u osamdesetima, zbog svijesti koliko su opasne višestruke trudnoće za majku i plod, odnosno plodove. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message