Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

U Kaštelir Labincima se nude čudesa: Skuhajte si pljukance i kušajte fino istarsko bučino ulje

U Kaštelir Labincima se nude čudesa: Skuhajte si pljukance i kušajte fino istarsko bučino ulje
29

U malom mjestu u srcu Istre koje broji samo 1500 stanovnika, ima registriranih čak 150 OPG-ova. Osmislili su Together In Free Friday Tasting pa petkom tijekom sezone turisti mogu navratiti u OPG-ove i restorane

Pljukanci, fuži, njoki... Dobro poznate delicije Istre, koje, ako dođete u OPG Lucia Venier u istarskom Kašteliru, možete naučiti raditi iz prve ruke od majstorice Lucije, a potom ih odmah i skuhati te jesti s mesnim i povrtnim umacima. Doživljaj koji svakog posjetitelja jednostavno oduševljava.

A to je samo dio ponude kaštelirskog kraja koji ima jednu specifičnost - općina Kaštelir-Labinci maleno je mjesto s 1500 stanovnika, no ima registriranih čak 150 OPG-ova. Budući da je u svaki OPG uključeno nekoliko generacija, računica kaže da se više od polovine stanovnika bavi domaćom proizvodnjom.

A kako bi pokazali što imaju, tamošnja općinska vlast, turistička zajednica i Udruga Vitis koja okuplja domaće proizvođače, osmislili su ponudu koja se zove Together In Free Friday Tasting. Svakoga petka tijekom sezone turisti mogu obilaziti lokalne OPG-ove i restorane te besplatno degustirati proizvode i dobiti menije po promotivnim cijenama.

Pljukance, ili žbiriće, kako ih zovu u Kašteliru, majstorica Lucia radi s takvom lakoćom i preciznošću kao da ih stroj izbacuje, a i turiste koji dođu kod nje uči istoj vještini. Za dobre žbiriće ne treba mnogo sastojaka - brašno (Lucia koristi domaće iz mlina u Roču), sol i topla voda.

Sve ostalo je ljubav i osjećaj za dobru hranu, a tu je i bezglutenska ponuda od rižinog brašna te povrtni umaci za vegetarijance. Tjestenine ne možete kupiti u ovom OPG-u, ali ih možete naučiti raditi, što ima daleko veću vrijednost.

Helena (35) iz Pušće: Radimo praline s kremom od buče, hit su u Njemačkoj i Austriji
Helena (35) iz Pušće: Radimo praline s kremom od buče, hit su u Njemačkoj i Austriji

Podrum obitelji Cosseetto

Nedaleko od ovog OPG-a vinski je podrum obitelji Cosseetto. Dočekuje nas mlada Denis Cossetto (22), kreatorica vina i buduća enologinja koja je u dobi od 21 godine napravila svoje prvo vino - svježu, laganu i aromatičnu Malvaziju Gentile.

Sa sestrom Grazijom uključena je maksimalno u obiteljski posao proizvodnje vina koji su pokrenuli tata Alfredo i mama Melinda. A na etiketama ovih vina primjećuje se još jedna posebnost - motiv s mozaikom velikana hrvatske umjetnosti Ede Murtića.

- Edo Murtić je jednom prilikom probao naša vina i rekao da su odlična, ali i da nam je etiketa kriminalna. Pa nam je besplatno, kao poklon, dao mogućnost da koristimo motiv njegovog fantastičnog mozaika - priča Denis dok otvara butelje i stručno govori i karakteristikama svakog vina.

Maslinovo ulje s 50 sorti 

I maslinovo ulje je ponos ovoga kraja, a mlade snage obitelji Paulišić, Ivana i Ines koje s tatom Darijem u Labincima proizvode ekstra djevičanska maslinova ulja Oliveri, ističu da je u njihovim maslinicima više od pedeset sorti maslina koje su došle iz raznih zemalja svijeta, poput Grčke, Španjolske ili Tunisa. Jedan blend njihovih maslinovih ulja, na koje su iznimno ponosni, sadrži u sebi ulja svih pedeset sorti, a uz sve jedini su koji imaju monosortno ulje porečke rosulje, sorte specifične upravo za kraj oko Poreča. Tijekom kušanja djevojke daju savjete kako na pravilan način doživjeti maslinovo ulje.

- Čašćicu treba zagrijati u rukama, jer ulje mora imati temperaturu oko 24 Celzijeva stupnja. Gutljaj se potom stavi u usta, a kroz zube se nekoliko puta uvuče malo zraka i tek onda se ulje proguta. Na nepcima ćete osjetiti pikantnost, gorčinu i retro okuse - tumače Ivana i Ines.

S mnogo ljubavi o uljima govori i maslinar Edi Brčić iz Kaštelira, nudeći ulje na kušanje u kobalt plavim čašicama, što je stručno pravilo. Jer kod maslinovih ulja ne ocjenjuje se boja, već siključivo doživljaj okusa. Edi je i profesionalni konobar i sommelier, pa je posjet njegovom OPG-u poseban doživljaj uz koji ide i mnogo zanimljivih objašnjenja i priča iz povijesti kaštelirskog kraja.

- Imamo vrhunske domaće proizvode ovdje u Kaštelir-Labinicima, ali još ih ne znamo prodavati kako bi trebalo. Na tome moramo raditi - optimističan je Edi kojem u poslu pomaže i sin Matej.

Dao otkaz i odselio na selo! Sad uzgaja višnje i lijesku i čeka 5. dijete: 'Ne želim biti kao drugi'
Dao otkaz i odselio na selo! Sad uzgaja višnje i lijesku i čeka 5. dijete: 'Ne želim biti kao drugi'

Jedino bučino ulje i pivovara

A za Kaštelir-Labince je specifično i da na tako malom području postoji nevjerojatno velika raznolikost u ponudi domaćih proizvoda, pa se tako, primjerice, u tom kraju proizvodi jedino bučino ulje u Istri, na OPG-u Irvin Kocijančić. Tamo pojašnjavaju da su htjeli nešto drugačije, što nije specifično za istarski poluotok, i doista su u tome i uspjeli. Ulje im je posebno i aromatično.

Možda ćete se na kraju, ako ste ljubitelj piva, zapitati što s vama pivopijama, što vi možete probati. Odgovor je Castellana Craft Beer u centru Kaštelira, u kojima vas čekaju izvrsna craft piva zanimljivih naziva, poput Školarka ili Bionda. Njihovi tvorci su bračni par Gabriele de Faveri i Tina Kovač de Faveri, rođena Kaštelirka i Talijan iz Milana koji su život u Italiji zamijenili vrijednim radom u Kašteliru, i ponudom odličnih craft piva i slasnih zalogaja.

I robinzonski turizam

- Pa ako se zateknete u Istri krenite u ovaj zanimljivi gastro đir, s tim da možete prespavati i u robinzonskom Natura Campu Karli. Ovo je novitet u kaštelirskoj ponudi - drvene kućice u predivnom prirodnom okruženju, bez struje, samo pogled na vinograde i zelenilo, uz pjev ptica i ugodan vjetrić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto
OMILJENI PRILOG

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Iako se svježe povrće često smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije u smrznutom obliku i često je omiljeni prilog u mnogim jelima.
Dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja: Lav neka pazi kome se otvara, Jarcu se smiješi zarada
ŠTO VAS OČEKUJE DANAS?

Dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja: Lav neka pazi kome se otvara, Jarcu se smiješi zarada

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 16. siječnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje