Lifestyle

Komentari 2

U Kaštelir Labincima se nude čudesa: Skuhajte si pljukance i kušajte fino istarsko bučino ulje

U Kaštelir Labincima se nude čudesa: Skuhajte si pljukance i kušajte fino istarsko bučino ulje

U malom mjestu u srcu Istre koje broji samo 1500 stanovnika, ima registriranih čak 150 OPG-ova. Osmislili su Together In Free Friday Tasting pa petkom tijekom sezone turisti mogu navratiti u OPG-ove i restorane

Pljukanci, fuži, njoki... Dobro poznate delicije Istre, koje, ako dođete u OPG Lucia Venier u istarskom Kašteliru, možete naučiti raditi iz prve ruke od majstorice Lucije, a potom ih odmah i skuhati te jesti s mesnim i povrtnim umacima. Doživljaj koji svakog posjetitelja jednostavno oduševljava.

A to je samo dio ponude kaštelirskog kraja koji ima jednu specifičnost - općina Kaštelir-Labinci maleno je mjesto s 1500 stanovnika, no ima registriranih čak 150 OPG-ova. Budući da je u svaki OPG uključeno nekoliko generacija, računica kaže da se više od polovine stanovnika bavi domaćom proizvodnjom.

A kako bi pokazali što imaju, tamošnja općinska vlast, turistička zajednica i Udruga Vitis koja okuplja domaće proizvođače, osmislili su ponudu koja se zove Together In Free Friday Tasting. Svakoga petka tijekom sezone turisti mogu obilaziti lokalne OPG-ove i restorane te besplatno degustirati proizvode i dobiti menije po promotivnim cijenama.

Pljukance, ili žbiriće, kako ih zovu u Kašteliru, majstorica Lucia radi s takvom lakoćom i preciznošću kao da ih stroj izbacuje, a i turiste koji dođu kod nje uči istoj vještini. Za dobre žbiriće ne treba mnogo sastojaka - brašno (Lucia koristi domaće iz mlina u Roču), sol i topla voda.

Sve ostalo je ljubav i osjećaj za dobru hranu, a tu je i bezglutenska ponuda od rižinog brašna te povrtni umaci za vegetarijance. Tjestenine ne možete kupiti u ovom OPG-u, ali ih možete naučiti raditi, što ima daleko veću vrijednost.

Podrum obitelji Cosseetto

Nedaleko od ovog OPG-a vinski je podrum obitelji Cosseetto. Dočekuje nas mlada Denis Cossetto (22), kreatorica vina i buduća enologinja koja je u dobi od 21 godine napravila svoje prvo vino - svježu, laganu i aromatičnu Malvaziju Gentile.

Sa sestrom Grazijom uključena je maksimalno u obiteljski posao proizvodnje vina koji su pokrenuli tata Alfredo i mama Melinda. A na etiketama ovih vina primjećuje se još jedna posebnost - motiv s mozaikom velikana hrvatske umjetnosti Ede Murtića.

- Edo Murtić je jednom prilikom probao naša vina i rekao da su odlična, ali i da nam je etiketa kriminalna. Pa nam je besplatno, kao poklon, dao mogućnost da koristimo motiv njegovog fantastičnog mozaika - priča Denis dok otvara butelje i stručno govori i karakteristikama svakog vina.

Maslinovo ulje s 50 sorti 

I maslinovo ulje je ponos ovoga kraja, a mlade snage obitelji Paulišić, Ivana i Ines koje s tatom Darijem u Labincima proizvode ekstra djevičanska maslinova ulja Oliveri, ističu da je u njihovim maslinicima više od pedeset sorti maslina koje su došle iz raznih zemalja svijeta, poput Grčke, Španjolske ili Tunisa. Jedan blend njihovih maslinovih ulja, na koje su iznimno ponosni, sadrži u sebi ulja svih pedeset sorti, a uz sve jedini su koji imaju monosortno ulje porečke rosulje, sorte specifične upravo za kraj oko Poreča. Tijekom kušanja djevojke daju savjete kako na pravilan način doživjeti maslinovo ulje.

- Čašćicu treba zagrijati u rukama, jer ulje mora imati temperaturu oko 24 Celzijeva stupnja. Gutljaj se potom stavi u usta, a kroz zube se nekoliko puta uvuče malo zraka i tek onda se ulje proguta. Na nepcima ćete osjetiti pikantnost, gorčinu i retro okuse - tumače Ivana i Ines.

S mnogo ljubavi o uljima govori i maslinar Edi Brčić iz Kaštelira, nudeći ulje na kušanje u kobalt plavim čašicama, što je stručno pravilo. Jer kod maslinovih ulja ne ocjenjuje se boja, već siključivo doživljaj okusa. Edi je i profesionalni konobar i sommelier, pa je posjet njegovom OPG-u poseban doživljaj uz koji ide i mnogo zanimljivih objašnjenja i priča iz povijesti kaštelirskog kraja.

- Imamo vrhunske domaće proizvode ovdje u Kaštelir-Labinicima, ali još ih ne znamo prodavati kako bi trebalo. Na tome moramo raditi - optimističan je Edi kojem u poslu pomaže i sin Matej.

Jedino bučino ulje i pivovara

A za Kaštelir-Labince je specifično i da na tako malom području postoji nevjerojatno velika raznolikost u ponudi domaćih proizvoda, pa se tako, primjerice, u tom kraju proizvodi jedino bučino ulje u Istri, na OPG-u Irvin Kocijančić. Tamo pojašnjavaju da su htjeli nešto drugačije, što nije specifično za istarski poluotok, i doista su u tome i uspjeli. Ulje im je posebno i aromatično.

Možda ćete se na kraju, ako ste ljubitelj piva, zapitati što s vama pivopijama, što vi možete probati. Odgovor je Castellana Craft Beer u centru Kaštelira, u kojima vas čekaju izvrsna craft piva zanimljivih naziva, poput Školarka ili Bionda. Njihovi tvorci su bračni par Gabriele de Faveri i Tina Kovač de Faveri, rođena Kaštelirka i Talijan iz Milana koji su život u Italiji zamijenili vrijednim radom u Kašteliru, i ponudom odličnih craft piva i slasnih zalogaja.

I robinzonski turizam

- Pa ako se zateknete u Istri krenite u ovaj zanimljivi gastro đir, s tim da možete prespavati i u robinzonskom Natura Campu Karli. Ovo je novitet u kaštelirskoj ponudi - drvene kućice u predivnom prirodnom okruženju, bez struje, samo pogled na vinograde i zelenilo, uz pjev ptica i ugodan vjetrić.

Najčitaniji članci