Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U receptu za juhu iz 4. stoljeća našli su se mozak, vino i kumin

U receptu za juhu iz 4. stoljeća našli su se mozak, vino i kumin

U 16. stoljeću Francuzi su juhu nazvali 'soupe', a to je juha kakvu i danas znamo. Naziv je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele i upijao juhu. Juha je bila omiljena i Michelangelu

VIDEO

Juhom su se naši preci krepili od otkrića vatre, kad su meso kuhali u životinjskoj koži. Zapisi, odnosno recept za prvu juhu pronašli su u Epikurovoj kuharici iz 4. stoljeća, a pripremala se od sastojaka poput pšenice, maslinova ulja, mljevenog mesa, mozga, papra, lovora, kumina, vina, uz dodatak fermentiranog ribljeg umaka.

S obzirom na to da nije bilo žlica, komadići povrća ili mesa vadili su se iz zdjela desnom rukom ili nožem, jer tek je u 14. stoljeću u upotrebu došla žlica.

U 16. stoljeću Francuzi su juhu nazvali 'soupe', a to je juha kakvu i danas znamo. Naziv je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele i upijao juhu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povjesničari vjeruju kako se juha prvi put javno poslužila u restoranima upravo u Parizu u 18. stoljeću. Kocka za juhu prvi put se spominje 1772., a britanski istraživač James Cook, koji ju je sam radio pustivši da temeljac ispari, nosio ju je na svoja putovanja.

Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah
Top 10 zimskih jela koja će vas ugrijati: Gulaši, fine juhe, grah

U Građanskom ratu u Americi jela se juha od graha, a u Londonu u 2. svjetskom ratu restorani su posluživali jednostavnu juhu od cikle.

Verdi je prije skladanja tražio inspiraciju u domaćoj juhi s tjesteninom, a Michelangelo, oslikavajući Sikstinsku kapelu, nije ni silazio sa skela, nego mu je sluga donosio kruh i zdjelicu juhe.

Tri recepta za okrepljujuće zimske juhe:

Juha od rajčica s mesnim okruglicama

Sastojci: 3 žlice ulja, glavica luka, peršin, 2 mrkve, 250 g sjeckanih rajčica, 1 I 1/2 l vode, žlica šećera, dl crnog vina, 3 žlice limunova soka; okruglice: veća žemlja, bosiljak, jaje, dl mlijeka, 250 g mljevenog mesa, sol, papar

Priprema: Narežite pecivo na kockice I namočite ga u malo mlijeka. Ocijedite ga pa pomiješajte s mljevenim mesom, jajem I bosiljkom. Posolite I popaprite te izmiješajte. Oblikujte okruglice.

Mrkvu nasjeckajte te popržite na ulju sa sjeckanim lukom I peršinom. Popržite te dodajte sjeckane rajčice. Pirjajte ih dok ne omekšaju, dolijte vodu I pustite neka prokuha. Ulijte crno vino, posolite juhu te dodajte malo šećera I limunova soka. Ubacite mesne okruglice I kuhajte oko 15 minuta.

Krem juha od sira

Sastojci: 2 luka, 2 šalice vode, 2 žlice maslaca, 2 žlice brašna, žličica soli, 1/2 žličice bijelog papra, 2 šalice mlijeka, 1/2 šalice ribanog parmezana ili tvrdog ovčjeg sira, pržene kockice kruha, sjeckani peršin

Priprema: Očistite luk I narežite ga na rezance. Kuhajte ga u vodi dok ne omekša. Na manjoj tavi napravite svjetliju zapršku od maslaca I brašna. Ubacite zapršku u zdjelu s lukom I vodom.

Posolite I popaprite te postupno ulijevajte mlijeko neprestano miješajućI dok se juha ne zgusne. Dodajte sir I nastavite s miješanjem dok se ne rastopi. Gotovu juhu poslužite u zagrijanim tanjurima, dodajte dvije-tri žlice prženih kockica kruha I pospite sjeckanim peršinom.

Ruska juha s kupusom

Sastojci: 150 g kiselog kupusa, 100 g kuhane šunke, 50 g teleće jetre, 100 g šampinjona, 10 g kopra, 10 g kapara, 70 g ječmene kaše, 5 dl goveđeg temeljca, sol, papar

Priprema: Operite ječmenu kašu I stavite je kuhati u posoljenoj vodi. Na uske trake izrežite kuhanu šunku I jetru. Očistite šampinjone ili neku drugu vrstu gljiva I narežite na ploške.

Na zagrijanom ulju prepržite jetra I šunku. Dodajte gljive I kiseli kupus te pirjajte sve oko 15 minuta. Umiješajte kapare I sjeckani kopar. Zalijte s goveđim temeljcem, dodajte ocijeđenu I napola kuhanu ječmenu kašu te kuhajte sve još pola sata, dok ječam ne omekša. Gotovu juhu poslužite u keramičkim zdjelicama.

NAJVEĆI ZAVODNICI ZODIJAKA: Škorpioni su opasni i neodoljivo seksi, ali to je ništa u usporedbi s ovim znakom!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana