Lifestyle

Komentari 0

U sibirskom snijegu pronašli mikroplastiku, strahuju za tlo

U sibirskom snijegu pronašli mikroplastiku, strahuju za tlo

Ruski znanstvenici nastoje shvatiti razmjere potencijalne opasnosti od prisutnosti mikročestica plastike u sibirskome snijegu koji je njima onečišćen, što predstavlja veliku prijetnju okolišu

Posebno ih zabrinjava kako će se mikroplastika u snijegu odraziti na zagađenje tla kada se snijeg počne topiti. 

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u Tomsku (TSU) kažu da su prikupili uzorke snijega iz 20 različitih sibirskih regija - od planina Altaj do Arktika - i da njihova preliminarna otkrića potvrđuju prisutnost plastičnih vlakana u snijegu, koje se prenose zračnim putem i u udaljene dijelove sibirske pustoši.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Potpuno je jasno da mikroplastiku ne nalazimo samo u rijekama i morima širom svijeta, već i u tlu i u živim organizmima, pa čak i u atmosferi - rekla je Reutersu Julija Frank, znanstvena direktorica Sibirskog centra za mikroplastiku koje djeluje pri Sveučilištu u Tomsku. 

Mikroplastiku, koja nastaje kad se veći komadići plastičnog otpada s vremenom raspadnu, sve češće nalazimo u zraku, hrani, pitkoj vodi pa čak i u arktičkom ledu. Znanstvenici se sve zabrinutiji jer strahuju da bi mikroplastika mogla ugroziti zdravlje ljudi i morsku floru i faunu, premda po tom pitanju još uvijek nema konsenzusa.

Znanstvenici sa sveučilišta u Tomsku ranije su otkrili mikroplastiku u probavnom traktu riba ulovljenih u sibirskim rijekama, što je potvrda da taj proces pridonosi onečišćenju Arktičkog oceana plastikom.

- Sibir je u ovom aspektu apsolutno nedovoljno istražen i naš (ruski) interes za ovaj problem kasni u usporedbi s ostatkom svijeta - rekao je Frank.

Znanstvenici sada proučavaju uzorke snijega da bi shvatili u kojoj mjeri gustoća naseljenosti, blizina cesta i autocesta, kao i ostale ljudske aktivnosti pridonose onečišćenju.