U sibirskom snijegu pronašli mikroplastiku, strahuju za tlo | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U sibirskom snijegu pronašli mikroplastiku, strahuju za tlo

U sibirskom snijegu pronašli mikroplastiku, strahuju za tlo

Ruski znanstvenici nastoje shvatiti razmjere potencijalne opasnosti od prisutnosti mikročestica plastike u sibirskome snijegu koji je njima onečišćen, što predstavlja veliku prijetnju okolišu

VIDEO

Posebno ih zabrinjava kako će se mikroplastika u snijegu odraziti na zagađenje tla kada se snijeg počne topiti. 

Znanstvenici s Državnog sveučilišta u Tomsku (TSU) kažu da su prikupili uzorke snijega iz 20 različitih sibirskih regija - od planina Altaj do Arktika - i da njihova preliminarna otkrića potvrđuju prisutnost plastičnih vlakana u snijegu, koje se prenose zračnim putem i u udaljene dijelove sibirske pustoši.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Nogomet na snijegu 01:20

- Potpuno je jasno da mikroplastiku ne nalazimo samo u rijekama i morima širom svijeta, već i u tlu i u živim organizmima, pa čak i u atmosferi - rekla je Reutersu Julija Frank, znanstvena direktorica Sibirskog centra za mikroplastiku koje djeluje pri Sveučilištu u Tomsku. 

Mikroplastiku, koja nastaje kad se veći komadići plastičnog otpada s vremenom raspadnu, sve češće nalazimo u zraku, hrani, pitkoj vodi pa čak i u arktičkom ledu. Znanstvenici se sve zabrinutiji jer strahuju da bi mikroplastika mogla ugroziti zdravlje ljudi i morsku floru i faunu, premda po tom pitanju još uvijek nema konsenzusa.

'Pitka voda nije beskonačan resurs, moramo se mijenjati'
'Pitka voda nije beskonačan resurs, moramo se mijenjati'

Znanstvenici sa sveučilišta u Tomsku ranije su otkrili mikroplastiku u probavnom traktu riba ulovljenih u sibirskim rijekama, što je potvrda da taj proces pridonosi onečišćenju Arktičkog oceana plastikom.

- Sibir je u ovom aspektu apsolutno nedovoljno istražen i naš (ruski) interes za ovaj problem kasni u usporedbi s ostatkom svijeta - rekao je Frank.

Znanstvenici sada proučavaju uzorke snijega da bi shvatili u kojoj mjeri gustoća naseljenosti, blizina cesta i autocesta, kao i ostale ljudske aktivnosti pridonose onečišćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo
NOVAC IM SE 'LIJEPI' ZA RUKE

Ova 4 horoskopska znaka imaju najveće šanse steći bogatstvo

Zanima li vas koji su horoskopski znakovi predodređeni za bogatstvo? Neki znakovi Zodijaka prirodno privlače novac zbog svojih jedinstvenih karakteristika.

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela
ULAZI U PLUĆA

Očistite klima uređaj! Iz njega prijeti smrtonosna legionela

Ova opasna bakterija u ljudsko tijelo ulazi udisanjem i u nekim slučajevima je smrtonosna. Pronaći se može i na mjestima gdje ima ustajale vode
Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata
PRAVI SU HIT ZA SVEČANOSTI

Bivša bankarica: Moj cvjetni nakit traje od šest do 24 sata

Krunoslava je radila u banci, a onda je odlučila nešto promijeniti. Tečajeve za floristicu završila je u Milanu i Dubaiju, a danas slaže cvjetne kreacije po tijelu te je osmislila dostavu cvijeća s vazom...