Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

U svijetu su za turiste otvorene tek tri zemlje bez ograničenja

U svijetu su za turiste otvorene tek tri zemlje bez ograničenja

Europa je od 1. lipnja bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog oceana gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih odredišta

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. lipnja u svijetu ima 29 posto odredišta, većinom male otočne države u regiji Azije i Tihog oceana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta - Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

POGLEDAJTE VIDEO: Manisha putuje s konjima

Pokretanje videa ...

Manisha putuje s konjima VIDEO

Novo izdanje UNWTO-ovog 'pandemijskog' izvješća o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom srpnja i pokazuje da je od 1. lipnja 2021. među 29 posto potpuno zatvorenih odredišta za međunarodni turizam većina zatvorena još od svibnja 2020. ili duže.

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svijetu je pak djelomično zatvoreno, a 36 posto ih traži negativan rezultat testa na covid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantenom. Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 posto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetitelje iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obvezne karantene.

Male taktike kako da i drugi primijete vaš trud i rad na poslu
Male taktike kako da i drugi primijete vaš trud i rad na poslu

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine cijepljenja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope cijepljenja i gdje mogu surađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u schengenskom području EU-a, u boljem položaju za polagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz suradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rješenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje cijepljenja, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo dovesti do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tijekom idućih tjedana i mjeseci.

Europa s najmanje zatvorenih odredišta

Među svjetskim regijama, po podacima iz izvješća UNWTO-a, Europa je od 1. lipnja bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog oceana gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih odredišta.

Veliki vodič za putovanja po uputama iz HZJZ-a: Što nositi i kako se pametno pripremiti
Veliki vodič za putovanja po uputama iz HZJZ-a: Što nositi i kako se pametno pripremiti

Po podacima UNWTO-a, u sjevernoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto odredišta, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

To, po ocjeni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje 'prigušivati' pokretanje globalnog turizma, dok i vlade savjetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sada čine na nekima od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.