Lifestyle

Komentari 54

Zagrebački zrak već je danima loš: Građane pozvali na oprez!

Zagrebački zrak već je danima loš: Građane pozvali na oprez!

Zagrepčani se već dugo žale na nesnosan smrad, a na stranicama Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada objavljeno je upozorenje za građane zbog zagađenog zraka. Građani metropole se pitaju - zašto tek sada?

Izmjereno prije četiri dana, a obavijest tek sada. Bravo! Tako je već danima, a je li itko obavijestio školu i vrtiće? Zašto ne obavještavate javnost putem medija? Zrak je koma već danima, a vi tek sad reagirate - bijesne građani na službenoj Facebook stranici Grada Zagreba preko koje je, među ostalim, Gradska uprava obavijestila građane o indeksu zraka u metropoli koji je vrlo loš.

Problem ne leži u tome što su obavijestili javnost već u tome što sad tek reagiraju. 

Zagrebačka gradska uprava je, naime, tek danas izvijestila kako su u Zagrebu zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš.

Visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 osobito su zabilježene na mjernoj postaji Zagreb-3 (u Dugavama) gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3 . 

Štampar izdao preporuke za građane: Trudnice i djeco, izbjegavajte se kretati uz ceste!

Zbog toga je Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izdao preventivne preporuke u svrhu sprječavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi, a posebno osjetljivih skupina građana Grada Zagreba. Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

Na stranicama Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada jučer je bilo objavljeno upozorenje da je indeks kvalitete zraka u Novom Zagrebu visok (što znači da je zagađenje veće), a osobama slabijeg zdravlja i osjetljivim ljudima preporučuje se da "smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom", dok se općoj populaciji "preporučuje smanjen boravak djece i starijih osoba na otvorenom ako imaju simptome kao što su kašalj i iritacija grla".

- Od Nove godine na postaji Zagreb 3 hidrometeorološkog zavoda bilježi se iznimno loše stanje, a prekjučer i ekstremno zagađenje. Zagreb je, ako ne gledamo Sarajevo, u nedjelju imao maksimalno zagađen zrak. Ako nitko službeno ne kaže npr. ravnatelju nekog vrtića da djeca ne idu na zrak, onda on to neće znati jer nije dužnost vrtića da prati kvalitetu zraka - kazala je Mirela Mikić Muha, nezavisna vijećnica Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb istok koja već godinama prati kakvoću zraka Jakuševca i okolice.

 

Najčitaniji članci