Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
22 komentara

Sarajevo je najzagađeniji grad: Djeci i trudnicama nisu dali van

Druga na popisu bila je Dhaka gdje je AQI iznosio 225, a treća australska Canberra oko koje danima bijesne golemi požari i AQI je iznosio 206...

U Sarajevu visok indeks zagađenja zraka
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
22 komentara

Sarajevo je i u subotu, drugi dan za redom, bilo na vrhu popisa gradova svijeta u kojima je zabilježen najveći stupanj onečišćenja, podatak je dostupan na mrežnim stranicama AirVisual-a koji prikuplja podatke s mjernih postaja sa svih kontinenata.

General view of the city as smog blankets Sarajevo ZABRINJAVAJUĆE STANJE Sarajevo: Za zagađenje zraka krivi su Amerikanci i ćevapi?

Prema podacima dostupnima u prijepodnevnim satima indeks kvalitete zraka (AQI) u Sarajevu bio je 266 čime je glavni grad Bosne i Hercegovine ostao na vrhu ljestvice najzagađenijih gradskih sredina diljem svijeta.

U Sarajevu visok indeks zagađenja zraka | Autor: Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL Druga na popisu bila je Dhaka gdje je AQI iznosio 225, a treća australska Canberra oko koje danima bijesne golemi požari i AQI je iznosio 206.

Sva tri grada bila su označena kategorijom u kojoj je zrak opisan kao "vrlo nezdrav".

Reuters ZAGAĐENOST TRAJE DANIMA 'Ne izlazite van': U Sarajevu je zrak izuzetno opasan za ljude

U slučaju Sarajeva na stranicama AirVisuala zabilježno je prosječno teško onečišćenje zraka česticama prašine promjera 10 mikrometara na razini od 401 mikrograma po prostornom metru.

Foto: AirVisual

Međutim, stvarno stanje u nekim dijelovima grada bilo je još dramatičnije, odnosno gore od onoga u petak kada je zrak bio u kategoriji "opasnog po zdravlje" i kada se preporuča da pripadnici rizičnih skupina stanovništva poput djece, staraca i trudnica uopće ne izlaze iz kuća.

Mjerna postaja na Skenderiji tako je i subotu bilježila kvalitetu zraka indeksom 505 što je duboko unutar zone "opasne po zdravlje".

Meteorolozi postupno poboljšanje stanja zraka u Sarajevu predviđaju tek sredinom idućeg tjedna.

U Sarajevu visok indeks zagađenja zraka | Autor: Armin Durgut/PIXSELL Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Onečišćenje zraka u Sarajevu nakon rata najvećim dijelom prouzročeno je individualnim ložištima na kruta goriva kojih ima više od 80 tisuća kao i gustim prometom vozila koje sarajevska kotlina jedva može apsorbirati, a svemu doprinose temperaturne inverzije tipične za zimske mjesece u kotlinskim područjima. 

Zbog dramatučnog pogoršanja kvalitete zraka gradska uprava Sarajeva odlučila je prepoloviti cijene karata za žičaru koja iz središta Sarajeva vodi do Trebevića.

Do kraja veljače građanima je omogućeno da se planine i čistog zraka dokopaju za desetak minuta po cijeni od 12 kuna.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message