Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Ublažava kašalj, liječi pečenje u želucu i probavu te rane na koži, a mnogi misle da je - korov

Ublažava kašalj, liječi pečenje u želucu i probavu te rane na koži, a mnogi misle da je - korov

Bokvica, konjsko rebro ili trputac raste samoniklo, blizu naseljenih mjesta, pa čak i kroz pukotine u betonu u gradskim ulicama i nogostupima te po dvorištima, no rijetki poznaju njena vrijedna svojstva

VIDEO

Mnogi ljudi koji ne poznaju dobro samoniklo bilje, kad naiđu na bokvu, bokvicu, konjsko rebro, treputac ili trputac, što su samo neka od narodnih imena za tu biljku, uništavaju je uvjereni da je riječ o običnom korovu. Tek oni upućeni znaju da je riječ o biljci iznimnih ljekovitih svojstava, iz porodice Plantaginaceae (terputnice), koja se u narodnoj medicini tradicionalno koristila za ublažavanje kašlja, tegobe probavnog sustava te kao sredstvo ublažavanja osjećaja pečenja u želucu te zacjeljivanje manjih rana na koži.

POGLEDAJTE VIDEO: Evo kada kašalj treba shvatiti ozbiljno

Pokretanje videa...

Kašalj 00:56

Osim toga, korisna je za ublažavanje reakcija na ubod pčele, rane od zmijskih ugriza i opeklina od sunca, pa do bronhitisa, artritisa, kaže fitoaromaterapeut dr. sc. Stribor Marković, magistar farmacije i medicinske biokemije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Biljka raste kao samonikli korov, nerijetko blizu vrlo naseljenih mjesta, pa čak i kroz pukotine u betonu u gradskim ulicama i nogostupima te po dvorištima u prigradskim naseljima. Inače se može pronaći na livadama i uz rubove šume. 

- I danas se koristi u sirupima za ublažavanje katara u dišnom sustavu, kod upala sluznice u ustima i upala grla, te u sredstvima za ublažavanje reakcije na ubode insekata i zacjeljivanja manjih ozljeda kože dr. Marković. Dodaje da se vrlo mladi listovi biljke i jedu, kratko prokuhani u mišanci drugih sličnih biljaka.Inače, razlikuju se 'muška' i 'ženska' verzija biljke. Potonja ima 'klasiće' koji se mogu kratko  pržiti na ulju i prava su delikatesa, no treba voditi računa da sjemenke nisu dozrele. 

Cikorija je odličan probiotik, ali pije se i kao zamjena za kavu, evo za koga može biti i opasna
Cikorija je odličan probiotik, ali pije se i kao zamjena za kavu, evo za koga može biti i opasna

- Uskolisni trputac vrlo je koristan kod  suhog kašlja i za tu namjenu volim preporučiti infuz listova ili sirup. Kod vrlo intenzivnog i dosadnog suhog kašlja preporučujem EPS ekstrakt trputca u kombinaciji s EPS ekstraktom ehinaceje, u jednakim omjerima. Za djecu se koristi klasična doza od 1mL/10kg, a za odrasle 5mL, koja se daje 4x dnevno kroz nekoliko dana. Ako se radi o iritativnom kašlju kod alergije, ili pomoći kod alergijskog rinitisa, gotovo isključivo preporučujem EPS ekstrakt, a ne sirup ili infuz, pogotovo u kombinaciji s ekstraktom lista crnog ribiza - ističe dr. Marković.

Dodaje kako je ta kombinacija u svijetu danas popularna u liječenju problema dišnih puteva i alergija podjednako kao što je kod nas popularno ulje crnog kima. Dobro je znati da se preparati te biljke mogu koristiti i preventivno, prije cvatnje biljke na koju smo alergični, ali i kao dodatna terapija uz antihistaminike, ako oni nisu dovoljno djelotvorni. 

Odlična za niz ženskih bolesti: Vrkuta može pomoći kod cista, mioma, neurednih ciklusa...
Odlična za niz ženskih bolesti: Vrkuta može pomoći kod cista, mioma, neurednih ciklusa...

Iskustva su pokazala da čajevi, tinkture i mješavine s trputcem imaju protuupalno djelovanje, te da djeluju na zaustavljanje vanjskog i unutarnjeg krvarenja. Zbog toga se u narodnoj medicini trputac često koristi i u čajevima protiv zatvora, protiv upalnih bolesti crijeva ili kod čira na želucu. U zadnje vrijeme preporučuje se i osobama koje imaju dijagnozu celijakije, ili dulje vrijeme koriste antibiotike, jer pomaže oporavku sluznice crijeva. Također, djeluje i kao diuretik.

Oblog koji ste namočili u čaju o listova trputca može se direktno primijeniti na manje rane ili ubode insekata, jer umiruje upalu. Oblozi su korisni i kod upale mišića te bolova uslijed artritisa, a smatra se da čaj od biljke djeluje na sniženje razine lošeg kolesterola u krvi i razine šećera u krvi. Novija istraživanja ispituju moguće djelovanje na usporavanje rasta stanica raka.

Za liječenje se najčešće koriste listovi biljke, koji se beru dok biljka cvjeta i suše na hladnom i provjetrenom mjestu, dok se korijen može vaditi cijele godine. Svježe i dobro oprane listove koje ste prosušili i samljeli u blenderu možete dodati u med, pa koristiti preventivno za zdravu probavu, no vodite računa da uvijek koristite drvenu ili plastičnu žlicu.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara