Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ubod, ugriz i rana traže hitnu medicinsku pomoć

Ubod, ugriz i rana traže hitnu medicinsku pomoć
3

Neki slučajevi traže hitnu intervenciju, no ako ste daleko od liječnika, nazovite Hitnu te zatražite upute kako se ponašati u kriznim situacijama

VIDEO

Dvije otrovne zmijske vrste - riđovke i poskoci - ‘najaktivnije’ su u proljeće, navode stručnjaci. To je doba kad mijenjaju kožu te puno  češće i bez pravog razloga napadaju. U proljeće je njihov otrov također puno jači nego inače te je pojačani oprez više nego poželjan. Ako do ugriza ipak dođe, isisavanje otrova je nepotrebno, a ponekad može biti i opasno.
- Isisavanje otrova iz rane dodatno onečišćuje ranu, a rezanje i gnječenje rane pospješuju prijenos otrova u krvotok, što pogoršava stanje. Čovjeku bi što prije trebalo pružiti stručnu liječničku pomoć - ističe mr. sc. Ante Petrušić, dr. med., zagrebački internist, kardiolog i dijabetolog. Mirovanje sprečava širenje otrova po tijelu te ranjenu ruku ili nogu treba spustiti i imobilizirati. Od velike koristi, napominje liječnik, može biti i podvezivanje ekstremiteta (tamo gdje je jedna kost) na području nadlaktice ili natkoljenice (vodeći pritom računa o vremenskoj duljini podvezanosti). Slično kao mit o isisavanju otrova, i onaj o zabacivanju glave unatrag pri krvarenju iz nosa mogao bi vas stajati glave, tvrde stručnjaci.
- Pri krvarenju iz nosa glavu ne treba naginjati unatrag ni unaprijed, nego je držati uspravnom - kaže dr. Ante Petrušić. Prstima bi trebalo čvrsto pritisnuti mekani, “mesnati” dio nosa - niže od mjesta gdje inače stoje naočale. Najvažnije je zadržati stisak (bez popuštanja) čitavih deset minuta.
- Svrha stiskanja mekog dijela nosa punjenje je nosnice krvlju da bi se stvorio ugrušak koji će zaustaviti krvarenje - objašnjava dr. Petrušić.

>> Pri krvarenju ranu treba pritisnuti sterilnom gazom (koliko je ima na kompresivnom zavoju). Ručnik ili, još gore, dva ručnika upijaju puno krvi pa ne znamo koliko je krvi izgubljeno. Ako kompresivnim zavojem ne možete držati krvarenje pod kontrolom, i postavljanje čvrstog zavoja, sa svrhom prekida cirkulacije, opravdano je na kraće vrijeme, ističe dr. Ante Petrušić.

>> Mjesto ugriza (npr. noga ili ruka) treba spustiti i imobilizirati (ne hodati i ne micati rukom ili nogom) jer je zmijski otrov bjelančevina i iz međustaničnog prostora u cirkulaciju se prenosi limfom (a za limfotok je potrebna mišićna aktivnost), objašnjava dr. Petrušić.

>> Čašica viskija (alkohol općenito) neće izliječiti zubobolju, navode stručnjaci. No led hoće. Trljanje ruke kockicom leda izliječilo je zubobolju u 50 posto pacijenata, pokazalo je kanadsko istraživanje. Omotajte led te njime trljajte meko mjesto na ruci gdje se spajaju kosti palca i kažiprsta. Ledeni trnci “putuju” do mozga istim putem kao i zubobolja pa tako poništavate bolne signale iz usta.

>> Malaksalost i nesvjesticu ne treba liječiti naginjanjem glave prema koljenima (jer može doći do prevrtanja unaprijed). Radije lezite i podignite noge u zrak.
- Pri iznenadnom gubitku svijesti čovjeka treba poleći na leđa te mu podignuti noge i ruke iznad razine glave, čime se postiže dobra prokrvljenost mozga - kaže dr. Ante Petrušić.

>> Otrov škarpine nalazi se u njezinim perajama, gdje se (čak i ako je zamrzavana) zadržava najmanje dva dana nakon što je riba uginula. Stoga, uz ribare, koji ju vade iz mora, često stradavaju ljudi koji škarpinu čiste ili filetiraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...