Lifestyle

Komentari 0

Ubojica br. 1 je friteza, no i spužve i tave dođu glave

Ubojica br. 1 je friteza, no i spužve i tave dođu glave

Friteza svaki dan samo u Britaniji ubije ili ozlijedi u prosjeku 20 ljudi. Osim malih kućanskih aparata, zdravlju štete i sredstva koja ubijaju bakterije

Na godinu morski pas pojede oko osam ljudi, no toster ubije nekoliko tisuća. Kako bi se spriječio rizik od strujnog udara, ne vadite tost metalnim priborom. Friteza je još opasnija; svaki dan samo u Britaniji ubije ili ozlijedi u prosjeku 20 ljudi. Osim malih kućanskih aparata, zdravlju štete i sredstva koja ubijaju opasne bakterije.
- Čistoća je pola bolesti ako se koriste agresivna sredstva koja reagiraju s vodom jer mogu prsnuti u oči ili naštetiti dišnim putevima - upozorava Zdravko Lovrić, dipl. inž. u Hrvatskom zavodu za toksikologiju. Prije kupnje sredstava za čišćenje i dezinfekciju provjerite sadrže li štetne klorine, petrolej, amonijak, fenol i nitrobenzen i što češće čistite octom, limunom i sodom bikarbonom.

Potencijalno kancerogen perfluorooktanoat (PFOA) koristi se u proizvodnji teflona - materijala kojim se oblažu površine tava i zdjela za kuhanje kako bi se spriječilo lijepljenje hrane. Oni kod kojih je pronađena najviša koncentracija PFOA u krvi imaju najveći rizik od bolesti štitnjače, pokazala je britanska studija.  Izgrebane i oštećene tave i posude za pečenje od teflona zamijenite novim posuđem.

Vlažne krpe i spužve leglo su bakterija: mogu upiti na desetine tisuća mikroorganizama po četvornom centimetru, što je daleko više od nametnika koji “stanuju” u zahodu. Najveći je problem u tome što se spužvice ne mijenjaju tjednima. Nakon svakog korištenja dobro ih operite deterdžentom i osušite. Ostavite je nekoliko minuta u mikrovalnoj kako biste uništili opasne bakterije.

Jednom zaleđena hrana više ne smije u zamrzivač jer nakon što temperatura padne, stvara se idealno okruženje za razmnožavanje bakterija. Otopljeni sladoled više se ne smije zamrznuti  - u suprotnom cijela obitelj može završiti na Hitnoj zbog salmonele ili listerije. Kuhano meso smije se podgrijati dan kasnije, ali samo jedanput, pa je ostatke najbolje podijeliti u manje porcije. 

Štitnjača je najprokrvljenija žlijezda kroz koju prolaze brojne tvari s kojima tijelo dolazi u kontakt, pa bi štetni spojevi koji nastaju sagorijevanjem teflona kao što su litij, živa i arsen mogli zablokirati hormone i izazvati hipotireozu. No te bi količine morale biti mnogo veće da teflon postane okidač bolesti, objašnjava  Anto Škaro, ravnatelj poliklinike za rad štitnjače “Leptir”.     

Spojevi iz plastike mogu utjecati na hormone, tvrde britanski znanstvenici. Stoga prije kupovine proizvoda potražite broj tri ili “PVC” koji se otiskuju unutar reciklažnog trokuta sa strelicama na ambalaži, što znači da je proizvod siguran. 

Sredstva protiv moljaca izrazito su toksične kemikalije, koje mogu oštetiti živčani sustav, a progutaju li se, mogu izazvati i smrt. Stručnjaci preporučuju prirodne preparate poput sušene lavande ili blagih proizvoda od cedra. Čistite li odjeću u čistionici obavezno je izvjesite na svježem zraku jer može sadržavati agresivne spojeve koji narušavaju zdravlje.

Najčitaniji članci