Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Učenje stranog jezika: Hrvatski je težak, ali ima ih i puno gorih

Učenje  stranog jezika: Hrvatski je težak, ali ima ih i puno gorih
1

Procjene FSI o težini učenja pojedinih jezika namijenjene su za engleske govornike, no s obzirom na kriterije, pa ako znate engleski, mogu vam biti koristan vodič u izboru razbibrige tijekom izolacije

VIDEO

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Kako učenje stranog jezika preoblikuje mozak vašeg djeteta

Rumunji lakše nauče engleski, nego njemački. I progovorit će ruski prije nego mađarski. Tvrde to u Foreign Service Institute  (FSI) iz Arlingtona u američkoj državi Virginija, glavnom centru za pružanje usluga i učenje jezika za članove američke vlade. FSI je mjesto gdje američki diplomati uče jezike koji su im potrebni u poslovima koje obavljaju.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Vježba 01:27

Institut ima praktičan pristup jezicima, koje dijeli u pet kategorija, ovisno o vremenu koje je čovjeku potrebno da ih nauči. Izradili su i interaktivnu kartu, koja pokazuje kako stručnjaci Instituta procjenjuju poteškoće u svladavanju pojedinih europskih jezika. No, treba imati na umu da je riječ o jezicima koji se uče u diplomaciji, pa nema tečajeva za pojedine zemlje u kojima diplomatske službe nisu uspostavljene, kao ni manjinskih jezika u zemljama u kojima se kao službeni koristi engleski.  

Učenje kod kuće: S vinom djeci objasnila razlomke i oduševila
Učenje kod kuće: S vinom djeci objasnila razlomke i oduševila

Te su zemlje označene nultom kategorijom (ružičastom bojom na karti). U prvoj kategoriji (označeno crvenom bojom na karti) su jezici koji su najlakši za učenje govornicima  engleskog jezika, koji bi trebali moći pročitati tekst i znati razgovarati na tom jeziku u roku od 24 tjedna, odnosno otprilike pola godine intenzivnog učenja. Ovi jezici uključuju njemačke (nizozemski, danski, norveški i švedski) i romanske (francuski, španjolski, portugalski, talijanski, rumunjski).

Možda se čini čudnim, budući da je engleski jezik više povezan s prvim nego drugim. No, osebujna povijest engleskog jezika podrazumijeva da je pod jakim utjecajem francuskog jezika (i latinskog), osobito kad je u pitanju rječnik. Jedno istraživanje kaže da je udio latinskih i francuskih riječi na engleskom veći nego kad su u pitanju riječi njemačkog podrijetla (29 prema 26 posto).

Njemački, s druge strane, dijeli dosta osnovnog vokabulara s engleskim, ali prema FSI-u spada u jezik II kategorije (narančasta boja). To znači da će za njegovo svladavanje engleskom govorniku trebati oko 30 tjedana intenzivnog učenja.  

Učenje u izolaciji: Na vrijeme se informirajte i komunicirajte
Učenje u izolaciji: Na vrijeme se informirajte i komunicirajte

Mark Twain tvrdio je, doduše, suprotno. 'Moje iskustvo s jezicima pokazuje da nadarena osoba može naučiti engleski jezik za trideset sati, francuski za trideset dana, a njemački za trideset godina. Čini se da je onda očigledno da ovaj zadnji jezik treba popraviti. Ako ostane kakav je, treba ga proglasiti mrtvim jezikom, jer samo mrtvi imaju vremena da ga nauče', napisao je jednom. 

Zašto se njemački ocjenjuje kao teži čak i od nizozemskog,  koji je izravno srodan jezik, ili čak rumunjskog, koji je  iz druge jezične obitelji? Gramatika njemačkog jezika znatno je složenija od one nizozemskog ili rumunjskog, među ostalim, pa i od engleskog. Na primjer, njemačke imenice su određene rodom, što nije uvijek logično. Tako je 'der Mann' muški, 'Frau' ženski, ali 'das Mädchen' ili - djevojka - neutralan, srednji rod. Osim toga, poput latinskog, njemački ima različite slučajeve kad se za rod primjenjuju druge konjugacije.    

Fotolia

Ipak, njemački je ništa prema jezicima IV europske kategorije (označeno zelenom na karti), koju čine svi slavenski jezici: ruski, bjeloruski, ukrajinski, poljski, češki, slovački, slovenski, hrvatski, bosanski, srpski, makedonski, bugarski, dva od tri baltička (litvanski i latvijski), te grčki, albanski, turski i islandski.Potonja četiri jezika međusobno su potpuno nerazumljiva, a ne razumiju ih ni ostali, ali dijele razinu težine. Prema FSI-u, trebat će vam oko 10 mjeseci (tj. 44 tjedna) redovnog studija da biste svladali neki od ovih jezika. 

Pomozite djetetu s učenjem na način da samo shvati što treba
Pomozite djetetu s učenjem na način da samo shvati što treba

No, dobro, postoje i gori: Američki diplomat koji će biti stacioniran u Mađarskoj, Finskoj ili Estoniji, morat će se dodatno pomučiti zbog zvjezdice koja stoji iza bilo kojeg od tih jezika. Naime, oni su u kategoriji IV * (svijetlo plavo), jer su puno teži nego islandski ili grčki. Dakle, planirajte  oko godinu dana redovnog učenja da biste shvatili finski, estonski ili mađarski.

U  Europi ne postoje jezici kategorije V, ali arapski, koji se govori u Maroku, Alžiru i Tunisu, mogao bi se svrstati u tu kategoriju. Procjena je da vam treba najmanje 88 tjedana redovnog učenja da se snalazite u pisanju i govoru. Iako je blizak turskom, turski jezik ima jednostavnu ortografiju (na latiničnom pismu, za razliku od arapskog), nekomplicirani sustav i izuzetno pravilne deklaracije glagola, za razliku od katinskog, koji se smatra težim, prenosi Big Think.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Tehnologija, djeca i učenje: dobra ili loša kombinacija?

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...