Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Učinite svoju šalicu kave bitno zdravijom uz kurkumu, cimet...

Učinite svoju šalicu kave bitno zdravijom uz kurkumu, cimet...
1

Kalorije u vašoj šalici kave mogu se brzo zbrojiti. Iako crna kava ima samo 10 kalorija u šalici od 2,3 mililitra, dodavanjem mlijeka, arome i šećera taj broj znatno može povećati

VIDEO

Srećom, postoje jednostavni trikovi kako da vašu kavu učinite malo zdravijom, a možete ih otkriti u nastavku teksta.

1. Pijte crnu kavu

Crna kava, uključujući espresso, ima manje od 10 kalorija po šalici od 230 mililitara. Ako želite smanjiti kalorije i održati kavu što zdravijom, razmislite o crnoj kavi bez dodanih sastojaka. Crna kava može biti gorka, ali s vremenom će se vaši okusni pupoljci tome prilagoditi.

POGLEDAJTE VIDEO: Dalgona kava zaludjela svijet

Pokretanje videa...

dalgona kava 01:12

2. Držite se bademovog mlijeka

Pod pretpostavkom da niste alergični na orašaste plodove, dr. Oz primjećuje da je bademovo mlijeko najzdraviji 'mliječni' izbor koji se miješa s vašom šalicom kave. Za razliku od punomasnog mlijeka, koje vašoj šalici kave može dodati 180 kalorija, bademovo mlijeko će vašu kavu zadržati ispod 100 kalorija.

3. Bacite umjetna vrhnja

Umjetna vrhnja prepuna su šećera, što ih ne čini najzdravijim dodatkom vašoj kavi. Vrhnje zamijenite s kokosovim mlijekom i malo arome vanilije. Možete je pomiješati i sa žličicom meda za kavu s puno okusa. Također, možete i sami napraviti domaće vrhnje za kavu.

4. Skuhajte kavu od organskih zrnca

Što se tiče podrijetla zrna kave, kupnja certificirane organske kave zdravija je opcija za potrošače. Bez pesticida i drugih štetnih kemikalija, certificirana organska zrna kave osigurat će da nikakve dodatne kemikalije ne ulaze u vaše tijelo putem vašeg jutarnjeg rituala.

Od zelenog do proklijalog - evo koji krumpir ne bi smjeli jesti
Od zelenog do proklijalog - evo koji krumpir ne bi smjeli jesti

5. Prigrlite cimet

Dodavanje cimeta u kavu zapravo može imati nekoliko zdravstvenih blagodati. Naime, cimet može pomoći u smanjenju upala u cijelom tijelu te je povezan sa zdravljem srca, iako su potrebna dodatna istraživanja. Stručnjakinja za kontrolu obroka dr. Lisa Young također primjećuje da cimet može pomoći stabilizirati šećer u krvi.

Ledene kave s aromamama

6. Nabavite čokoladu

Nezaslađeni kakao i tamna čokolada izvrsni su dodaci bilo kojem piću od kave, no u umjerenoj količini. Istraživanja su utvrdila brojne zdravstvene beneficije ovog dodatka, poput primjerice uravnoteženja kolesterola i potencijalnih svojstava za prevenciju raka.

7. Maslac

Dodavanje mliječnog neslanog maslaca u kavu može vam pružiti energiju bez dodanog šećera ili vrhnja. Ovakva kava poznata je i kao Bulletproof kava. U nju možete dodati malo ove određene vrste maslaca i upotrijebiti blender za stvaranje pjenastog, domaćeg lattea.

Otkrila besplatni trik kako se lagano riješiti mrlja s odjeće
Otkrila besplatni trik kako se lagano riješiti mrlja s odjeće

8. Zamijenite svoju šalicu

Istraživanje za Flavor iz 2014. pokazalo je da boja vaše šalice za kavu može utjecati na to koliko šalicu kave smatrate slatkom ili gorkom. Iako to nije definitivno, studija je otkrila da je prilikom pijenja iz bijele šalice kava intenzivnija nego kod pijenja iz prozirne šalice. Naravno, potrebno je više istraživanja, stoga uzmite ovo istraživanje s rezervom, ali možda bi bilo dobro zamijeniti bijelu šalicu s prozirnom kako bi vam kava bila manje gorka (i tako ujedno smanjili količinu šećera koji ćete dodati).

9. Izbjegavajte piti natašte

Ispijanje kave natašte nezdrava je navika koja može dovesti do različitih zdravstvenih problema, poput oštećene sluznice želuca i povećane tjeskobe. Srećom, ove potencijalne rizike možete spriječiti ako pojedete doručak prije nego što krenete uživati u jutarnjoj kavi. Također je važno ne pretjerati s kavom tijekom dana i izbjegavati je piti nakon 15 sati kako ne biste prekidali raspored spavanja.

10. Isprobajte zlatni latte

Zlatni latte mogla bi biti omiljena Instagram kava u boji, a ujedno sadrži i mnoštvo zdravih blagodati. Naime, dr. Young tvrdi da dodavanje kurkume u kavu možete imati protuupalno djelovanje, a istraživanja koje se navode u Prevention-u tvrde da to može pomoći i vašem pamćenju, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'
BURNA RASPRAVA

'Moja žena odbijala je seks 2 godine, sada se ljuti jer varam'

Muškarac je izazvao burnu raspravu nakon što je priznao da je radi nedostatka intimnosti sa suprugom odlučio potražiti nešto 'sa strane'. Kaže da mu je brak 'neodrživ', ali ne želi razvod
Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA

Dnevni horoskop za subotu 4. svibnja: Lavu prijeti depresija, a Ribe su pune mudrih savjeta

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 4. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje