Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Udio starijih Zagrepčana raste: Važno je poticati ih na aktivnost da se se spriječi usamljenost

Udio starijih Zagrepčana raste: Važno je poticati ih na aktivnost da se se spriječi usamljenost

Zagrebački Crveni križ i Dom za starije Sv. Ana završili su projekt 'Aktivni, kreativni, uključeni, sretni - AKUS, usmjeren na sprječavanje usamljenosti kod starijih osoba

VIDEO

Sprječavanje usamljenosti u trećoj životnoj dobi naziv je konferencije koju je u četvrtak upriličio Crveni križ Zagreb i Dom za starije osobe Sv. Ana Zagreb, čime je ujedno završen dvogodišnji projekt "Aktivni, kreativni, uključeni, sretni – AKUS", sufinanciranog novcem EU socijalnog fonda. 

POGLEDAJTE VIDEO: Što vas čeka nakon odluke o preseljenju u dom za starije 

Pokretanje videa...

Jasminka Despot Lučanin VIDEO

Profesorica Andrea Vranić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu istaknula je važnost poticanja slobodnih aktivnosti za starije osobe: "Društveno zdravlje ovisi o društvenoj povezanosti, kao i o mjeri u kojoj zajednice cijene različitost, podržavaju i uključuju te pružaju mogućnosti svakoj osobi da sudjeluje u životu zajednice, kao i o količini te kvaliteti društvene podrške i odnosa koje osoba održava", zaključila je. 

Ravnateljica Doma za starije osobe Sv. Ana Zagreb Karolina Martinuš izvijestila je o društvenim aktivnostima koje provode, uz individualni pristup, jer svaka osoba ima različite potrebe. Andreja Ninić, voditeljica Odjela za pružatelje socijalnih usluga, ustanove socijalne skrbi i unapređenje kvalitete života starijih osoba u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom predstavila je projekt #Neusamljenosti i obrazložila važnost provedbe preventivnih programa kojima je cilj uključivanje umirovljenika u aktivno starenje.

Da bi ovdje živjeli morate biti stariji od 65 ili mlađi od 25 g.!
Da bi ovdje živjeli morate biti stariji od 65 ili mlađi od 25 g.!

- Udio osoba starijih od 65 godina u Zagrebu povećao se sa 17 na gotovo 21 posto u proteklih deset godina. Liste čekanja na domove su duge, stoga je prijeko potrebno kroz izvaninstitucijske aktivnosti što više aktivirati starije osobe kako bi što duže mogle boraviti u vlastitom domu i obiteljskoj sredini, naglasila je.

Ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava rekao je da su razvili programe namijenjene upravo starijima od 65 godina, a AKUS je jedan od čak osam projekata financiranih kroz Europski socijalni fond koje provode.

Obrazovni program za engleski i njemački jezik, program za sport i rekreaciju, edukacije iz područja aktivnog starenja te socijalnog uključivanja radi unaprjeđenja vještina iz područja kulture i umjetnosti, poput izrade predmeta od keramike ili radionica maketarstva, neke su od aktivnosti koje su dvije godine sustavno provodili.

Na konferenciji su predstavljeni i drugi rezultati mnogobrojnih aktivnosti u sklopu tog gotovo dva milijuna kuna vrijednog projekta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja