Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Udomljavate psa? Prije konačne odluke postavite ova pitanja

Udomljavate psa? Prije konačne odluke postavite ova pitanja

Pas kojeg ste uzeli iz skloništa za napuštene ljubimce možda ima povijest zbog koje nećete imati dobar odnos, pa svakako ne propustite raspitati se o ključnim pitanjima

VIDEO

Udomljavanje je plemenit čin i sjajan način da drugom biću pružite dom pun ljubavi, a istovremeno stječete četveronožnog prijatelja sa kojim ćete postići specifičnu i jedinstvenu vrstu povezanosti. Ne zaboravite pritom kolika je odgovornost imati psa, pa ne propustite prilikom udomljenja zatražiti važne informacije.

POGLEDAJTE VIDEO: Psić koji je bio na pragu smrti sada je milijunaš

Pokretanje videa...

00:55

- Postoji nekoliko ključnih pitanja koja trebate postaviti skloništu prije nego što se odlučite nabaviti psa jer je udomljavanje prilično velika stvar i morate biti potpuno spremni preuzeti brigu te imati sve potrebno za skrb o novoj krznenoj bebi - objašnjava veterinarka Sabrina Kong za BestLifeOnline.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ne postoji ograničenje broja pitanja koje možete postaviti, a veterinarka savjetnica Linda Simon preporučuje da postavljate koliko god je potrebno.


- Savjetnici za udomljavanje općenito su voljni i spremni pružiti vam potrebne informacije, a ako sklonište ne želi odgovoriti na vaša pitanja, to je zapravo znak upozorenja - kaže Simon.

Ugledna skloništa za životinje također žele biti sigurna da svakog psa šalju kući s pravim vlasnikom, tako da ukoliko dolazite pripremljeni i sa popisom pitanja, cijeli proces možete učiniti jednostavnijim.

Poznati udomitelji u Hrvatskoj: Ljubimci su nam istinska radost
Poznati udomitelji u Hrvatskoj: Ljubimci su nam istinska radost

1. Kakav je temperament psa?

Baš kao s prijateljima i drugim ljudima, želimo se slagati s našim psima. No kao i ljudi, psi imaju jedinstvene osobnosti i sklonosti u ponašanju.

- Osobnost psa će vam odmah reći hoće li se slagati sa vama, vašom obitelji ili drugim ljubimcima koje možda imate. Uvijek pitajte sklonište kakav je temperament psa i pokušajte nekoliko puta posjetiti ga prije nego što odlučite preuzeti ga kako biste mogli i samo procijeniti kakvog je ponašanja - objašnjava Alex Crow, veterinar iz HappiestDog.

Veterinarska savjetnica Georgina Usha Phillips tvrdi da skloništa često provode formalnu procjenu ponašanja.

- Možete unaprijed nazvati skloništa koja planirate posjetiti i saznati koriste li neki od programa za procjenu karaktera, a zatim se upoznati s njim prije posjeta. Iako postoje neke razlike, cilj ovih programa je testirati reakciju psa u različitim situacijama - kaže Phillips.

2. Kako se ponaša s djecom?

Neki psi su oprezni prema nepoznatim ljudima, a ako pas nije bio u kontaktu s djecom, mogu se bojati prilikom prvog susreta. Zato Phillips preporučuje da izravno pitate sklonište o tome kako pas komunicira s djecom.

Pas s urođenom deformacijom napokon pronašao dom za sebe
Pas s urođenom deformacijom napokon pronašao dom za sebe

- Čak i ako nemate djecu ili ih tek planirate imati, ovo je pitanje ključno za razumijevanje kako će vaš pas funkcionirati u svijetu. Djeca mogu biti nepredvidljiva i važno je imati što više informacija o tome kako će vaš pas komunicirati s njima prije nego dođe do interakcije - kaže Phillips.

Također možete pitati kako se pas ponaša u društvu stranaca i drugih pasa, jer će vam to također dati do znanja hoćete li morati dodatno raditi sa svojim novim ljubimcem.

- Odgovor na ova pitanja pomoći će vam da saznate treba li psu dodatna obuka, što naravno oduzima puno vremena i neće svi biti spremni za taj izazov - kaže Kong.

3. Kakvog je zdravlja?

Raspitivanje o povijesti bolesti i trenutačnom zdravstvenom statusu psa ključno je pitanje, pa se svakako raspitajte o cjepivima, alergijama i jesu li bili kastrirani ili sterilizirani.

Višnjići: Naš udomljeni pas je vegan, on obožava brokulu! Veterinarka: To nije prirodno...
Višnjići: Naš udomljeni pas je vegan, on obožava brokulu! Veterinarka: To nije prirodno...

- Ovo je posebno važno kada sklonište neće financirati nikakvu medicinsku skrb, jer se možete suočiti s velikim medicinskim računima. Primjerice, psa koji ima problema sa svrabom ili drugom kožnom bolešću možda ćete često morati voditi veterinaru i plaćati skupe lijekove. Prije odluke o uzimanju psa morate biti sigurni što vas očekuje - objašnjava Simon

Trebali biste od skloništa zatražiti potpunu medicinsku dokumentaciju jer pas možda ima i nekih kroničnih bolesti, a pojedina stanja mogu imati doživotne posljedice i prije udomljenja valja znati sa čime se možete suočiti.

4. Je li pas ranije bio udomljen?

Prije smještaja u sklonište ili tijekom procesa udomljenja, pse će nerijetko smjestiti kod privremenih skrbnika ili udomitelja koji pružaju izravnu skrb dok pas čeka na trajno udomljenje. Kong ističe da svakako želite znali je li pas bio u takvom smještaju prije nego što ste ga upoznali jer jer to dobra polazišna točka za otkrivanje informacija.

- Skloništa mogu koristiti udomitelje da pomognu psu pri oporavku nakon opsežne operacije, da provjere ponašanje ili jednostavno zato što u skloništu nema dovoljno mjesta. U mnogim slučajevima možda ćete moći izravno razgovarati s privremenim udomiteljem. Većina će rado odgovoriti na vaša konkretna pitanja - kaže Kong.

Udomljeni pas Duke postao je heroj: Spasio život maloj bebi
Udomljeni pas Duke postao je heroj: Spasio život maloj bebi

5. Je li pas navikao na stan?

Psi u skloništu završe zbog niza razloga, a priče nisu uvijek krajnje negativne. Zato veterinari predlažu da pokušate što više doznati o razlozima njihova dolaska u sklonište.

- Neki su psi imali normalan, sretan život, dok su drugi možda trpjeli zlostavljanje ili zanemarivanje. Važno je znati ove informacije jer one mogu utjecati na reakciju psa u određenim situacijama - kaže Crow.

To znači da ima pasa koji pate od tjeskobe zbog odvajanja pa bi mogli pretjerano lajati, što je izazovno ako puno radite ili dio vremena provodite izvan kuće i psa ne vodite sa sobom. S druge strane, određeni psi traže puno fizičke aktivnosti, pa se morate zapitati jeste li sposobni pružiti im to što trebaju.

6. Je li prošao ikakvu obuku?

Smatra se kako je jedna od prednosti udomljavanja starijeg psa (ili barem ne šteneta) u tome što je možda prošao određenu obuku, uključujući osnovne naredbe i socijalizaciju.

- Neki psi su stariji i već su dosta trenirali, dok su druge možda u tom aspektu zanemarili. Nisu naučeni na povodac ili se ne znaju ponašati u društvu. Ako je riječ o takvoj životinji, imajte na umu da ćete im se morati posvetiti, a to zahtijeva određenu količinu vremena i energije - ističe Crow dodajući kako morate uzeti u obzir svoju razinu predanosti i slobodno vrijeme koje možete posvetiti treningu psa, jer ukoliko ne možete zadovoljiti te njegove potrebe, onda nije pravi pas za vas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku