Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

UK: Smrt od korone najčešća uz srčane bolesti i demencije

UK: Smrt od korone najčešća uz srčane bolesti i demencije
1

U 90 posto slučajeva osobe koje su preminule nakon što su oboljele od Covida-19 imale su i neku drugu bolest, pokazuju podaci britanskog zdravstvenog sustava

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Začini i smoothieji: Ubrzavaju metabolizam i jako su hranjivi

Najčešće se radilo o postojećoj srčanoj bolesti i demencijama, pokazuju prvi sveobuhvatni statistički podaci o preminulima za Englesku i Wales. Podaci prikupljeni tijekom ožujka ukazuju na to da su najvećem riziku smrti od Covida-19 izložene osobe koje pate od srčanih bolesti, zatim demencija, upala pluća i kronične opstruktivne plućne bolesti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

Ti statistički podaci potvrđuju zaključke liječnika da virus uglavnom nije opasan za zdrave ljude u dobroj fizičkoj formi. Po tim podacima muškarci imaju u odnosu na žene značajno veći rizik od smrti i njihova je smrtnost dvostruko veća.

Iako je na području Velike Britanije obuhvaćenom statističkom analizom u ožujku zabilježeno 3372 smrti povezane s Covidom-19, ta je bolest tek na trećem mjestu uzročnika smrti iza demencije i srčanih bolesti. Radi se o ekvivalentu od 69 preminulih na 10.000 stanovnika.

'Čini se da zaraženi ne razviju imunitet na korona virus...'
'Čini se da zaraženi ne razviju imunitet na korona virus...'

Po tim statističkim podacima korona virus odgovoran je za sedam posto svih smrtnih slučajeva u ožujku u Engleskoj i Walesu, odnosno devet posto svih smrtnih slučajeva među muškarcima i šest posto među ženama.

Stopa smrtnosti od korona virusa za muškarce bila je 97,5 smrti na 100.000 stanovnika, a za žene 46,6 smrti na isti broj stanovnika. Kad se tome pridruže slučajevi u kojima se Covid-19 spominje u podacima o zdravstvenom stanju umrlih ali uzrok smrti nije poznat, stopa smrtnosti za muškarce porasla je na 113,1 na 100.000  i na 54,1 na 100.000 za žene.

 U takvih ukupno 3912 slučajeva, u kojima se spominje Covid-19, u 14 posto slučajeva preminuli su bolovali od srčanih ishemijskih bolesti, 14 posto od demencije i Alzheimerove bolesti, 13 posto od kroničnih opstruktivnih bolesti i 11 posto od gripe ili upale pluća.

Što je 'virusno opterećenje' i zašto je opasno i za liječnike?
Što je 'virusno opterećenje' i zašto je opasno i za liječnike?

U skupini do 44 godine u 21 posto slučajeva preminulih nije bilo nikakvih drugih bolesti, u 17 posto osobe su bolovale od gripe ili upale pluća, a u 11 slučajeva radilo se o pretilim osobama.

Stopa smrtnosti rasla je s rastom dobi, kako kod muškaraca, tako i kod žena, a raskorak u smrtnosti po spolu posebno je izražen kod onih starijih od 55 godina.

Stručnjaci ocjenjuju da ti podaci pokazuju da su dob, komorbiditet i muški spol glavni faktori rizika smrti od Covida-19. (tk)

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Ne možete se smiriti? Možda je kriva hrana koju stalno jedete

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju