Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ukusna šalša: Zdravo i lagano jelo će obogatiti ljetni jelovnik

Ukusna šalša: Zdravo i lagano jelo će obogatiti ljetni jelovnik
4

Iz Meksika, preko Španjolske i Italije, gdje su prvi recepti zapisani u 18. stoljeću, stigla je u naše krajeve, a danas gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora

VIDEO

U Dalmaciji, Primorju i Istri tradicionalno je jelo, Talijani je smatraju svojom, ali je podrijetlom iz Meksika. Bila je dio astečke kuhinje, a u Europu su ju, kao i rajčice, u 16. st donijeli Španjolci. U talijanskim kuharicama, prvi su recepti zapisani potkraj 18. st.

S obzirom na utjecaj s Apeninskog poluotoka, vrlo se brzo udomaćila i u naše krajeve. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodate li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša. Neki tvrde kako je samo dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo....

Sezonu svježih rajčica trebalo bi iskoristiti kako bismo obogatili ljetne obiteljske jelovnike. Za vrućina svaki je lagani obrok dobrodošao, a upravo su takva jela od rajčice.

Šalša od pomidora

Sastojci: 1 kg zrelijih rajčica, 2 luka, 1 češnjak, 1 svežanj peršina, 200 ml maslinova ulja, 1 žličica šećera, sol i papar

Priprema: Na maslinovu ulju kratko propirjajte sitno narezan luk i peršin, dodajte oguljene narezane rajčice, žlicu šećera i dugo prijate povremeno miješajući dok se umak ne zgusne. Potkraj dodajte narezani češnjak, sol i papar i još malo sitno narezanog peršina.

Pikantni umak s rajčicama

Sastojci: 1 kg oguljenih i narezanih svježih rajčica, 2 luka, 2 režnja češnjaka, 60 ml maslinova ulja, 6 svježih listova bosiljka, 1 žlica šećera, 2 žlice ljute paprike, sol i papar.

Priprema: U širokoj tavi pirjajte sitno narezan luk. Kad omekša, dodajte češnjak, a za 1-2 minute dodajte bosiljak i rajčice. Umiješajte šećer, ljutu papriku, posolite, popaprite pa lagano kuhajte oko 30 minuta ili dok se ulje ne počne odvajati od rajčice. 

Umak od rajčice s maslinama

Sastojci: 2 režnja češnjaka, maslinovo ulje, 1 luk, 1 žličica ribane narančine kore, 1/2 žličice origana, 100 ml bijelog vina, 800 g rajčica ili pelata, 100 g crnih maslina bez koštice, 1 žličica ljute paprike, 1 žlica narezanog peršina, sol i papar prema želji.

Priprema: Na vrelom ulju pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte češnjak, narančinu koru, origano i ljutu papriku pa propirjajte 2- 3 minute. Podlijte vinom, a nakon 1 do 2 minute dodajte oguljene i sitno nasjeckane rajčice i masline. Kuhajte na srednjoj vatri dok se umak ne sjedini( oko 20 minuta). Posolite, popaprite i pospite peršinom.

Salsa mexicana

Sastojci: 500 g rajčica, 1/2 ljubičastog luka, 1 ljuta zelena papričica, 1 limeta, 1 žlica sitno narezanog korijandra, maslinovo ulje, sol, bijeli papar.

Priprema: Rajčice narežite na četvrtine i odstranite im mekani dio. Mesni dio s kožicom narežite na kockice i stavite u zdjelu i dodajte narezani luk. Ljutu zelenu papričicu očistite od peteljke i središnjeg mekanog dijela sa sjemenkama, narežite na trakice, nasjeckajte pa dodajte u zdjelu. Pospite korijandrom, ulijte sok limete, dodajte 3 žlice maslinova ulja, posolite i popaprite, dobro promiješajte i poslužite.

Recepti su preuzeti iz subotnjeg priloga 24sata "Skuhatćute". Prilog "Skuhatćute" potražite na kioscima svake subote, a novine + prilog koštaju 4,99 kn. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje