Obavijesti

Lifestyle

Komentari 94

Uložila u plantažu šipka i sada zarađuje na eko-pekmezima

Uložila u plantažu šipka i sada zarađuje na eko-pekmezima
1

Rizik se isplatio: Slavonka Antonija Zelenika uložila je cijelu ušteđevinu u plantažu šipka i drugog voća, od kojeg radi eko-pekmeze s malim udiom eko šećera

VIDEO

Antonija Zelenika (48) posljednjih šest godina osvaja domaće i inozemno tržište pekmezima, džemovima i marmeladama.

Slavonka je posao pokrenula u Velikoj kod Požege gdje je s obitelji podigla imanje koje se prostire na nekoliko hektara, a na kojem je posadila prvenstveno šipak, ali i ostalo mješovito voće.

- Na pokretanje ovog posla odlučila sam se jer godinama nisam mogla pronaći posao. Riskirala sam, uložila ušteđevinu i posadila plantažu - prisjetila se Zelenika kako je počela s poslom 2010. godine.

Osim šipka proizvodi pekmeze od breskve, jagode, višnje, šljive, bazge, aronije i ružinih latica. Ukupno ima i više od 300 stabala jabuka i šljiva. Od konkurencije na tržištu razlikuje se po tome što se kod nje sve radi ekološki, što potvrđuju i brojna priznanja i medalje sa sajmova iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sipak obitelji Zelenika iz Velike

- Na imanju posla ima od jutra do mraka, a najviše mi pomažu sinovi i kćer. Podrum kuće sam pretvorila u skladište. Sama si određujem kad ću i koliko raditi, ali imam zacrtane poslovne planove koje se trudim ostvarivati svakog dana - objašnjava nam. Upravo ovih dana sudjelovala je na sajmu u Makarskoj, a sezona joj obično traje od listopada do travnja te je tad gotovo stalno na putu jer obilazi sajmove.

- U prve tri godine bavljenja ovim poslom zarade gotovo da i nisam imala jer se sve ulaže u proizvodnju. Novac je počeo stizati tek u četvrtoj godini. Godišnje napravim više od 2000 bočica pekmeza svih veličina - uvjerava nas Antonija. Tvrdi da je upravo šipak s kojim najčešće radi najteži za održavanje jer ga je potrebno tri puta kopati da bi urod bio bolji. Velika potražnja vlada za pekmezom od bazginih bobica koji nakon 10 dana konzumiranja pomaže u poboljšanju krvne slike.

O eko podrijetlu njenih pekmeza, marmelada i džemova svjedoče i Eko certifikati na etiketama svake staklenke, a u čijoj izradi najviše pomaže sin Bruno.

Sipak obitelji Zelenika iz Velike

- Tajna mojih pekmeza je u odvajanju soka od voćke kako bi se dobila potrebna gustoća. Najteže je raditi sa šipkom, ali je zato i najzdraviji, pogotovo za kosti. Ne koristim pesticide jer oni uništavaju korov što šipak i je. U moje proizvode ide samo eko šećer - ističe Antonija Zelenika.

Za dobar pekmez trebaju tri dana

Pekmezi Antonije Zelenije su niskoenergetski jer sadrže veliki udio voća i do 25 posto eko šećera. - Recepti su jednostavni, ali volim eksperimentirati sa svim vrstama voća. Rad na proizvodima od šipka mi oduzme barem tri do četiri dana. Prvo berem šipak pa ga dobro operem. Potom ga kuham i pasiram. Zatim opet ukuhavam do željene gustoće i dodajem šećer po želji. Kod mene ide 25 posto na kilogram, ali svatko radi po svojoj želji. Nije zahtjevno, ali treba biti originalan - zaključila je poduzetnica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje