Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Đumbir će štititi od prehlade, a komorač liječi grčeve i kašalj...

Đumbir će štititi od prehlade, a komorač liječi grčeve i kašalj...

Đumbir je odličan protiv infekcija, no i naš komorač odlično se bori protiv prehlade, gripe i dugotrajnog kašlja. U narodnoj medicini najviše se koristi za probleme s probavom...

VIDEO

>>> DOMAĆE JE BOLJE - Velika akcija 24sata: I mi imamo svoju superhranu

Hrana intenzivne boje, okusa i mirisa najčešće sadrži mnogo bioaktivnih sastojaka koji mogu imati brojna pozitivna i ljekovita svojstva na naš organizam.

Jedna od namirnica izrazitog okusa koja se ističe po tome svakako je đumbir, koji se prvotno uzgajao na području južne Kine kao potpuno lokalna namirnica. No već tad su bila prepoznata njegova ljekovita svojstva, pa je ubrzo postao jedna od biljaka koje se često koriste u fitoterapiji. 

Izrazito je bogat đinđerolom, supstancom koja pomaže u sprečavanju infekcija te sprečava rast mnogih bakterija. Zbog toga se često ističe i kao lijek za prevenciju prehlade. U hladnim danima ujutro naribajte malo đumbira i ostavite da odstoji dva sata u čaši vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodajte sok od pola limuna i popijte nakon laganog doručka. Ako već osjećate simptome prehlade, u isti napitak možete dodati pola žličice meda i popiti ga navečer.

- Voda s đumbirom i inače je odličan način da osvježite organizam te potaknete metabolizam - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

Naime, đumbir pridonosi boljoj izmjeni tvari u organizmu te olakšava probavne tegobe, poput nadutosti, plinova i grčeva. Brzo ublažava mučninu pa se koristi i kao sastojak tableta protiv mučnine na putu. Novija istraživanja upućuju na to da potiče cirkulaciju te da je koristan kod problema sa zglobovima.

Također, dvije studije objavljene 2014. godine dokazale su pozitivan učinak đumbira na razinu šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2, kod pacijenata koji su ga uzimali u dozi od po tri grama. 

No to još ne znači da može biti koristan u liječenju, odnosno još su u tijeku dodatna istraživanja. Zanimljivo je i da je jedna studija pokazala da bi đumbir mogao biti koristan kod ublažavanja migrene.

Naime, stručnjaci već dulje raspravljaju o tome mogu li problemi probavnog sustava imati veze s napadajima migrene te su u tom smislu započete studije i o mogućem utjecaju đumbira na prevenciju.

Izvrstan je čaj protiv grčeva

Studija u kojoj su neke ispitanice primale placebo, a druge 500 mg đumbira na dan, pokazala je i da bi mogao imati pozitivan učinak protiv menstrualnih grčeva.  

- Domaća alternativa đumbiru, komorač, također izvrsno pospješuje probavu i otklanja probavne smetnje. Poznato je da smiruje upalu sluznice crijeva, pospješuje rad želuca te pomaže kod grčeva i bolova u želucu i žučnog mjehura - ističe nutricionistica Sandra Marić Bulat.

U narodu se spominje kao glavni sastojak čaja protiv grčeva i kolika kod novorođenčadi, ali i odraslih, pa čak i kao začin koji ublažava bolove prije i tijekom menstruacije te smiruje upalu grudi, dodaje. Preporučuje se i dojiljama jer potiče bolje izlučivanje mlijeka. Od davnina se koristi u liječenju srčanožilnih, reumatskih i kožnih bolesti, a pripravci od komorača koriste se i za smirenje kašlja, umivanje lica te grgljanje protiv lošeg zadaha iz usta.

- Osim toga, komorač smiruje i jača živce te pomaže kod nervoze, nemira i nesanice - objašnjava naša sugovornica. Zbog toga se čaj od komorača, osim za regulaciju probave, preporučuje i za smirenje živaca. 

Jojoba odlično čuva kožu, dok smilje liječi rane, briše bore...
Jojoba odlično čuva kožu, dok smilje liječi rane, briše bore...

Najjednostavnije ga je koristiti svježeg, u salatama. Jednostavno - očistite glavicu komorača te odstranite zelene dijelove pri vrhu i zadebljali dio na dnu i prepolovite je po dužini.

Polovice glavica zatim sitno narežite na tanke ploške u obliku polumjeseca i kombinirajte s raznim povrćem: svježim krastavcima, rajčicom, avokadom ili lisnatim povrćem, poput rikule, matovilca, radiča i zelene salate.

Odlično se slaže s ribom

Začinite s malo limunova soka ili jabučnog octa, malo maslinova ulja i soli. Takve salate odlično se slažu s ribom i plodovima mora. No komorač se dobro slaže i s voćem, pa ga možete kombinirati i u voćnim salatama, primjerice s narančom, mangom, ananasom, narom te kruškama ili smokvama. 

Komorač: jača tek i regulira lošu probavu u trenu

Komorač se koristi u liječenju kašlja, bolova u prsima, grčeva, vjetrova, loše probave, prehlade, a osobito se preporučuje za liječenje gripe. Koristan je za liječenje bolesti bubrega, želuca i crijeva, a sastavni je dio biljnih mješavina za poticanje teka. 

Đumbir: Bogat je vitaminom C, dobar je i za trudnice

Đumbir je blisko povezan s kurkumom i kardamomom, a poznat je po sposobnosti za smanjenje mučnine i povraćanja te drugih probavnih smetnji. Preporučuje se i trudnicama. Sadrži obilje minerala, vitamin C i vitamine B skupine.

Oblozi protiv upale očiju

Kod upale očiju pomažu oblozi čaja od komorača. Vatu ili tkaninu namočite u topli čaj, stavite preko zatvorenih očiju i pokrijte suhom krpom da se ne ohlade. Još je bolje držati zatvorene oči iznad pare od komoračeva čaja. Pritom se treba pokriti ručnikom ili plahtom i tako ostati dvadesetak minuta.

Komorač u vinu protiv kašlja

Vino od komorača, kopra i marulje odlično je protiv kašlja. U jednoj litri suhog bijelog vina prokuhajte 15 g komorača, 15 g kopra i 5 g marulje te pustite da lagano kuha deset minuta, a nakon toga procijedite. Pijte tri puta na da po malu rakijsku čašicu. 

Čaj od komorača

Svježe izmrvljene ili mljevene plodove komorača prelijte vrućom vodom i ostavite pokriveno od tri do pet minuta. Za odrasle stavljajte po dvije žličice, za djecu jednu. Čaj se pije od dva do tri puta na dan. Umjesto s vodom, možete ga napraviti s mlijekom i zasladiti medom. Zbog opuštanja dišnih organa može ga se koristiti u obliku inhalacija kod grčevitog kašlja i hripavca.

Vjetrovi i grčevi odmah nestaju 

Pomiješajte jednake količine ploda komorača, anisa, korijandera i kima. Dvije žličice svježe zdrobljene ili mljevene mješavine prelijte šalicom vruće vode, ostavite da stoji pokriveno od tri do pet minuta i pijte jedanput na dan. Za dječji čaj stavljamo samo jednu žlicu mješavine. 

Miks protiv nadutosti

Fotolia

Pomiješajte jednake količine plodova ljupčaca, anisa i komorača, šećera i cimeta. Prije upotrebe namočite žličicu ove mješavine u čašici vina te popijte kako biste se riješili nadutosti. Ovaj pripravak uzima se jedanput na dan, a također djeluje protiv nervoze, jača želudac i regulira probavu.

Čišćenje kože

Parenje lica čajem od komorača poboljšava se prokrvljenost kože i pomaže pri njezinu čišćenju.

Vodica protiv gnojne upale zubnog mesa

Pomiješajte 50 g sitno naribanog svježeg hrena, 20 g sjemena komorača i 20 g paprene metvice. Prelijte litrom 45-postotne rakije i ostavite da stoji tri mjeseca. Procijedite i ulijte u tamnu bocu. Prije uporabe manju količinu razrijedite vodom i time ispirite usta. 

Povrće, začin i lijek - sve je to komorač

Komorač (lat. Foeniculum vulgare) dvogodišnja je ili trajna štitarka ugodna i slatkasta aromatična mirisa koja može biti visoka i više od dva metra. Cvate sitnim zlatnožutim cvjetićima od srpnja do rujna. Od druge polovice ožujka do kraja travnja za lijek se sabire korijen, cijela biljka u ljeto, a sjeme kad dozre. Ova je aromatična biljka od najdavnijih vremena poznata kao povrće, začin ili lijek.

Upotrebljavali su je već stari Kinezi, Indijci i Egipćani. Komorač su u starom Rimu čuvali u octu ili slanoj vodi te jeli kao začin i povrće.

Uživanje mladih listova komorača osobito je rašireno u južnoeuropskim zemljama iz kojih komorač originalno potječe. 

Nezaobilazan je u talijanskoj i južnofrancuskoj kuhinji, a duž jadranske obale ovu samoniklu biljku često beru i rade od nje različita aromatična jela. Miješaju je najčešće s drugom zeleni, za salate, umake i variva.

Jako aromatični plodovi služe kao začin u kuhinji, a često i za kruh, umjesto kima. U primorju se uzgaja posebna vrsta komorača s odebljalim lisnim bazama koji se jede svjež, u salati ili pirjan kao ukusno povrće. 

Nakon cvatnje i plodovi su spremni za jelo. Neželjenih nuspojava nema, no ipak komorač koristimo samo dok simptomi ne nestanu.

Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje
Batat je dobar kod dijabetesa, krumpir pospješuje mršavljenje

Čaj za bolju probavu 

Pripremite 30 g korijena cikorije, 20 g korijena maslačka, 20 g podanaka iđirota, 20 g plodova anisa i 20 g plodova komorača. Pomiješajte sve sastojke i stavite u staklenku. Žlicu čajne mješavine prelijte kipućom vodom, pokriveno ostavite da odstoji sat, dva i procijedite. Pijte nezaslađeno, dvaput na dan - ujutro i navečer prije jela.

Komorač i anis mogu olakšati dugotrajni kašalj

Protiv dugotrajnog kašlja pomaže mješavina od 40 g korijena jaglaca, 20 g sjemenki anisa, 2 g sjemenki komorača i 20 g lista podbjela – od jedne žličice mješavine pripremite čaj koji se pije od dva do tri puta na dan, zaslađen medom.

VIDI OVO: Koliko se šećera zapravo nalazi u cugi?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...