Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Umjetni ili pravi bor? Provjerite koje su sve dobre i loše strane

Umjetni ili pravi bor? Provjerite koje su sve dobre i loše strane

Umjetno drvce nema miris bora, dok kupnja žive jelke može biti naporna. Ako bor tradicionalno kitite na badnjak i još niste odlučili kakav želite, donosimo sve mane i prednosti u oba slučaja

VIDEO

Jelka je centralni je ukras svakog doma tijekom blagdana. Ako još uvijek niste izabrali hoćete li kupiti umjetno drvce koje možete koristiti godinama ili pak živo, mi ćemo vam pomoći. I jedno i drugo, ima svoje prednosti i mane, a evo i koje. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Američka obitelj napravila kuću od božićnih slatkiša: 'Sjaj u očima djece kad je vide je nenadmašan' 01:22

Umjetna jelka, da ili ne?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što se tiče umjetnog drvca, danas na tržištu možemo pronaći mnogo različitih umjetnih drvca - od običnih zelenih, do onih snježnih pa sve do skroz bijelih. Moramo priznati kako umjetna drvca danas izgledaju savršeno, a neka čak imitiraju i miris pravog bora. Cijena ovisi o visini, ali i o gustoći, a ako želite visoko i gusto božićno drvce morat ćete izdvojiti koju kunu više. 

Cijene se penju zbilja visoko. Međutim, ako je prosječan vijek trajanja umjetnog drveta sedam godina, onda samo treba raspodijeliti taj iznos na te godine i procijeniti što je isplativije – svake godine dati par stotina kuna za pravi, rezani bor ili pak jednokratno malo više stotina kuna za umjetni bor.

Što se tiče potrage umjetnog drvca, moramo priznati kako ni to nije jednostavno. Treba obići nekoliko trgovina, pogledati ponudu, procijeniti gdje su cijene najpovoljnije i odlučiti se za onaj koji vam se najviše sviđa.

Negativna strana umjetnog drvca je zasigurno izostanak pravog mirisa bora, koji u dom zaista unosi blagdanski duh i radost. Jedini miris kojeg možete dobiti od umjetnog drvca je plastika, pa ako ste ljubitelj mirisa bora, ova opcija nije za vas. Alternativa mirisu pravog bora je aroma-lampica i nekoliko kapi eteričnog ulja bora, smreke ili jele. 

Želite se srediti za Božić? Imamo 20 ideja za elegantne outfite
Želite se srediti za Božić? Imamo 20 ideja za elegantne outfite

Gledano s ekološke strane, transport umjetnih drvaca troše mnogo goriva, a uz to nastaju i toksični elementi poput olova. Većinom se proizvode od jeftine plastike, koja se jako sporo razgrađuju i ne može se reciklirati. Ako se jednog dana odlučite riješiti tog umjetnog bora, iz kojeg god razloga, nemojte ga baciti jer ako ga bacite plastika će ostati dugo na otpadu. Možete ga pokloniti susjedima, prijateljima, rodbini i slično.

Što se tiče nereda, tu svakako prednjači umjetni bor jer mu ne otpadaju iglice u tolikoj mjeri kao što je slučaj kod pravog. Samim time nema toliko čišćenja.

Blagdansko ukrašavanje doma prema feng shui pravilima - za prizivanje sreće i blagostanja
Blagdansko ukrašavanje doma prema feng shui pravilima - za prizivanje sreće i blagostanja

Dobre i loše strane živog bora

Što se pak pravih borova tiče, morate odabrati želite li rezana drvca ili ona u tegli. Ako želite da vaš pravi bor preživi nekoliko godina (ako ste te sreće), onda je drvce u tegli pravi odabir za vas. No trebate imati na umu da to drvo treba negdje biti kada blagdani prođu. Dakle, vodite računa o tome imate li prostora za njega i gdje ga možete smjestiti.

Pravo drvce nije jeftino, a njihova cijena raste i s njihovom visinom, vrstom, oblikom. To je vjerojatno najvažnija stavka koja se svake godine ponavlja, pa treba razmisliti koliko vam je isplativo svake godine trošiti novac na to.

Thinkstock

Što se tiče potrage, pravo drvce baš i nećete pronaći na internetu ili u trgovinama u kojima je toplo, kao što je slučaj s umjetnim već ćete ga tražiti vani na hladnome. Kada odaberete drvce onda ga treba dopremiti kući. Zatim ga treba 'nasaditi' na stalak, smjestiti na savršenu poziciju u domu, možda čak i pomaknuti dio namještaja. Sve u svemu, puno više angažmana.

Pravo, rezano drvo traje kratko. Na sobnim temperaturama počinje se sušiti, a iglice opadaju, čime drvce gubi na svojoj ljepoti i raskoši.  Kako bi vaše drvce što dulje trajalo, preporučuje se kupiti ga što kasnije kako bi što dulje trajalo, po mogućnosti na badnjak ili dan prije. Isto tako, uložite u stalak s nastavkom za vodu. 

Slažete se? Evo kako izgleda savršeno okićeno božićno drvce za svaki horoskopski znak
Slažete se? Evo kako izgleda savršeno okićeno božićno drvce za svaki horoskopski znak

Mnogi ljubitelji pravog, rezanog bora za Božić ne mogu odoljeti tom prirodnom mirisu. I to je vrlo često razlog zašto se odlučuju za rezano drvce, a ne umjetno. 

Woman with daughter buying Christmas tree in market

Bez obzira što mnoge žalosti kada god se neko drvo posiječe, treba znati i drugu stranu priče – ona se uzgajaju, ne sijeku se iz šume, a čak 93 posto tih drvaca se u potpunosti reciklira, a od toga se stvara malč koji se koristi pri uređenju okoliša i u vrtlarstvu. 

Ako vam se ne da čistiti iglice svakodnevno koje opadaju, onda ovakav bor nije nikako za vas. Nerijetko se dogodi da se tako vješto sakriju da ih se ponekad pronalazi sve do sljedećeg Božića.

Nije sve u poklonima: Posvetite vrijeme obitelji i zabavite se
Nije sve u poklonima: Posvetite vrijeme obitelji i zabavite se

Što se tiče pohrane, umjetno drvce nakon Božića jednostavno spremite, bez čišćenja i usisavanja dosadnih iglica dok pravo drvce morate odložiti na vani na adekvatno mjesto. To znači da je bor s kojeg padaju iglice prošao kroz cijelu kuću/stan. Znači - još čišćenja. 

Za koju god varijantu se odlučite, najvažnije je da ste zadovoljni sa svojom odlukom i da u tom božićnom dvrcu uživa cijela obitelj!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno