Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Uređujete dom? Ove greške ne radite kad kupujete materijal

Uređujete dom? Ove greške ne radite kad kupujete materijal

Ako ste među onima koji su spremni zasukati rukave i samostalno se upustiti u adaptaciju doma, pripazite na greške koje bi vam mogle otežati ovaj projekt

VIDEO

Bez obzira želite li zamijeniti nekoliko žarulja ili pak planirate veći projekt renovacije doma, vjerojatno ćete se zaputiti prema velikim trgovinama građevinskim materijalom. Trgovina za kućne potrepštine olakšala je, a ponekad i pojeftinila dobivanje pravih alata, potrošnog materijala, uređaja i opreme u trenucima kada ih trebate. Ali čak i ako ste profesionalac kada je u pitanju popravljanje i uređenje doma, možda u takvim trgovinama kupujete na krivi način.

POGLEDAJTE VIDEO: Samohrana majka četvero djece sagradila je kuću

Pokretanje videa...

01:21

BestLifeOnline izdvojio je pet najčešćih grešaka koje ljudi rade kupujući u velikim trgovinama građevinskim materijalom.

Kupujete alate umjesto da ih unajmljujete

Mnogi se prilikom renovacije doma susreću sa situacijom da pri samom kraju posla otkriju kako im nedostaje neki aparat, brusilica ili drugi komad alata koji nemaju u garaži ili šupi. Možda takav alat nemaju ni vaši rođaci ili prijatelji. No prije nego što premašite proračun i kupite nešto što više nikad nećete koristiti, provjerite može li se u trgovini umjesto kupnje takav alat uzeti u najam.

Zahvaljujući takvom programu, u pojedinim trgovinama kupci mogu posuditi sve, od industrijskog aparata za čišćenje tepiha do motorne pile, kombija, kamiona ili čak teških strojeva. Oprema se može unajmiti po satu ili dnevnoj tarifi, što je i dalje samo djelić cijene koju biste morali platiti u slučaju da kupujete takav aparat.

5 trikova za uređenje kuće koji će unijeti lagani dizajnerski štih
5 trikova za uređenje kuće koji će unijeti lagani dizajnerski štih

Ako mislite da to nije rješenje, razmislite o kupnji rabljenih aparata i alata po znatno nižoj cijeni.

Ne obraćate pozornost na cijene

Veliki trgovci često koriste žute naljepnice za proizvode koji su na sniženju, no ponekad se u velikoj količini artikala izgube i oni koji su na trajnom popustu, privremenoj tjednoj akciji i sličnim popustima. Usporedite i provjerite cijene u drugim sličnim trgovinama
prije nego što se odlučite kupiti artikl.

Ne iskorištavate jamstvo niske cijene

Nije neuobičajeno da veći trgovci nude mogućnost da će vam prodati artikl po sniženoj cijeni ako dokažete da ga njihova konkurencija prodaje jeftinije. Kupci samo trebaju prodavaču pokazati oglas, ispis ili fotografiju cijene konkurencije koja je bolja od njihove. Također, neki će sniziti cijenu ako kupujete veće količine. Stoga prije kupnje svakako usporedite cijene istih artikala u svim trgovinama i provjerite postoji li mogućnost uštede na količinu.

Udahnite svjež izgled svojem domu bez previše napora
Udahnite svjež izgled svojem domu bez previše napora

Ne iskorištavate dnevnu uštedu

Postoje situacije u kojima vam artikl treba odmah, no ako planirate uređenje doma, možda je mudrije malo pričekati. Naime, u većim trgovinama nude različite proizvode na dnevnim akcijama, pa nešto što vam treba sutra može biti znatno jeftinije. To se osobito odnosi na online kupovinu, pa svakako pripremite popis potrebnih artikala i tjednima prije početka radova pratite stranice trgovina u kojima planirate kupnju.

Ne pregovarate za popust

Svatko voli dobiti dobru ponudu, čak i ako niste posebno štedljiv kupac. Nažalost, iako je praktičnost velikih trgovina na neki način olakšala iskustvo kupnje, također je otežala izbor za bolju cijenu pod određenim okolnostima. Ali za kupce koji znaju, možda biste mogli dobiti popust na konačnom računu ako znate kako postaviti prava pitanja. Naime, pojedini trgovci mogu vam dati popust za artikle s malim oštećenjem ili kupnju izložbenih artikala.

Ljetno uređenje doma: Ratan može u dvorište i dnevnu sobu
Ljetno uređenje doma: Ratan može u dvorište i dnevnu sobu

Ne iskorištavate prednost pravila povrata.

Bez obzira na to jeste li u trgovini odlučili o tome što kupiti ili su se vaše potrebe jednostavno promijenile, valja znati da pojedini trgovci nude povrat novca ili pak kupovinu drugih artikala u istom iznosu za vraćenu robu. Provjerite što se od artikala koje ste kupili može vratiti i u kakvom stanju - mora li biti u originalnom pakiranju ili ne. To može biti značajna ušteda ako, primjerice, vraćate više paketa keramičkih pločica koje niste potrošili, cement ili pak namještaj koji vam ipak ne stane u prostor u kojem ste ga zamislili. Stoga je najvažnije nakon svake kupnje čuvati račun.

Genijalni trikovi kako domu dati dozu luksuza bez puno novca
Genijalni trikovi kako domu dati dozu luksuza bez puno novca
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti
Birajte najbolje

Kvalitetna stakla ključ su vrlo dobro izolirane kuće - kako ih odabrati i ne pogriješiti

Važno je odabrati kvalitetna stakla s dobrim sposobnostima zadržavanja topline i zvučne izolacije, odnosno osigurati adekvatno održavanje topline unutar prostorija. Izolacija ovisi o materijalu od kojeg je prozor napravljen

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?
BIRAJTE KVALITETU

Ulazna vrata pravo su ogledalo svakog doma. Kako ih odabrati?

Drveno-aluminijska vrata najbolje su rješenje za zadovoljenje sigurnosnih, estetskih i toplinskih potreba. U izolacijskom smislu, drvo je dobar izolator, a aluminij je vodič topline...
Vinarija Tomac u fokusu svjetske arhitekture
PROMO

Vinarija Tomac u fokusu svjetske arhitekture

Vinarija Tomac, smještena u idiličnom okruženju Donje Reke blizu Jastrebarskog, postala je primjer izvanredne upotrebe opeke u arhitekturi. To potvrđuje i nominacija za prestižnu Wienerberger Brick Award nagradu za 2024. godinu