Lifestyle

Komentari 1

Urinarnu infekciju može izazvati pogrešno brisanje pri mokrenju

Urinarnu infekciju može izazvati pogrešno brisanje pri mokrenju

Uz spolni odnos jedan od načina da se kod žena 'prenese' bakterija je pogrešno brisanje papirom nakon velike nužde. Žene bi trebale prati spolovilo od naprijed prema unatrag

Urinarne infekcije izazivaju blago peckanje i potrebu za učestalijim mokrenjem. Kod takvih slučajeva nema temperature, iscjetka ili bolova, a problem se tad često može riješiti bez liječnika.

POGLEDAJTE VIDEO (Prepoznajte 'tihi' infarkt):

To je znak da su se bakterije naselile u mjehuru i treba ih pokušati izbaciti što češćim mokrenjem. Zato tad treba piti barem 1,5-2 litre tekućine na dan, prije svega biljne čajeve ili uvin čaj, te mokriti čim se za tim osjeti potreba. Tako organizam izbacuje bakterije. U većini slučajeva to prolazi nakon nekoliko dana i bez posljedica, ali ako se bakterije ne izbace iz mjehura - razmnožavaju se i šire.

Tada dolazi do teže infekcije i komplikacija zbog kojih je liječenje teže i sporije. Kod muškaraca bakterije se često prošire na mokraćovodnu cijev, a zanemarivanje simptoma infekcije kod žena često dovodi do cistitisa, upale mjehura.

To prate bolovi pri mokrenju te bol u leđima ili pritisak iznad pubične kosti kod žena. Može se pojaviti i povišena temperatura, često i učestalo mokrenje malih količina mokraće, stalni pritisak na mokrenje i nemogućnost kontrole mokrenja. Može biti krvi u mokraći, a prisutan je i neugodan jak miris mokraće.

Uz spolni odnos jedan od načina da se kod žena “prenese” bakterija je pogrešno brisanje papirom nakon velike nužde. Žene bi trebale prati spolovilo od naprijed prema unatrag, a na isti način trebaju se brisati nakon nužde. Time se sprečava prijenos bakterija i infekcije iz završnog dijela probavnog sustava u mokraćni.

Također, mokrenje prije i odmah nakon spolnog odnosa može ukloniti bakterije koje su mogle biti unesene tijekom odnosa. Za pranje genitalija rabite vodu i sapun s kiselom pH vrijednosti.

Najčitaniji članci