Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Uskrsne boje imaju značenje: Bijela je nevinost, roza radost

Uskrsne boje imaju značenje: Bijela je nevinost, roza radost
1

Jeste li znali da postoji dublje značenje iza uskršnih boja? Nije slučajnost da se boje poput roze, ljubičaste, bijele i zelene nalaze svuda oko nas u ovo uskršnje i proljetno doba

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Sredite dom u izolaciji: Super plan koji će iskorijeniti nered

Simbolika uskršnih boja ima veze s liturgijskim bojama, odnosno bojama odjeće koju nose svećenici. Boje odjevnih predmeta imaju značenje tijekom cijele godine, ali tijekom posta i Uskrsa, mnoge od tih boja koje se koriste u odjeći znače različite aspekte Isusova života, smrti i uskrsnuća (naravno i cvijeće ima i svoju, nereligijsku simboliku). Zato ovog Uskrsa obratite pažnju na boje kojima bojate vaše pisanice i odaberite one koje su prikladnije za ovo doba.

Fotolia

Bijela

Bijela je simbol čistoće i nevinosti, a ujedno je i boja uskrsnog ljiljana koja ima puno vjerskih značenja. Primjerice, govorilo se da su bijeli uskrsni ljiljani rasli u Getsemanskom vrtu nakon Kristova raspeća, a u umjetnosti su bijeli ljiljani često povezivani s Djevicom Marijom kao simbolom njezine čistoće.

Beauty rutina January Jones uz koju izgleda 10 god. mlađe
Beauty rutina January Jones uz koju izgleda 10 god. mlađe

Ružičasta

Što se tiče liturgijskih boja, ružičasta (koja znači radost) nosi se samo dva puta: treću nedjelju adventa i četvrtu nedjelju korizme. A izvan crkve, roza boja ruže simbolizira radost, sreću, milost i nježnost.

Žuta/zlatna

Upravo zbog proljeća, žuta i zlatna predstavljaju povratak sunca. Međutim, kada je riječ o cvijeću, žuto cvijeće je simbol prijateljstva. Također, u religioznom kontekstu zlatna predstavlja radost, pobjedu i trijumf, kao i pobjedu uskrsnuća nad smrću.

Crvena

Iako se crvena boja ne upotrebljava pretjerano za ukrašavanje tijekom Uskrsa, ona ipak ima ogroman značaj za taj praznik. Naime, crvena se nosi na Cvjetnicu koja je simbol Kristove krvi i njegove žrtve za čovječanstvo.

Ljubičasta

Ljubičastu boju svećenici nose tijekom korizme kao simbol pokore, poniznosti i melankolije, a služi kao podsjetnik na Isusovu patnju.

Zelena

Zelena je simbol vječnog života, a znači i ponovno rođenje te obnovu. Ta je boja i njeno značenje najprikladnije za proljeće, kad sve ponovno počne cvjetati, piše Good Housekeeping.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Novi hit: Ljudi su počeli raditi origami od toaletnog papira

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA - Suzana Mančić, bivša loto djevojka:

Pokretanje videa...

00:58
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'