Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Ušteda: Koja hrana traje dulje od roka, a koja neograničeno?

Ušteda: Koja hrana traje dulje od roka, a koja neograničeno?

UŠTEDA NA NAMIRNICAMA Ako ih čuvate dobro zatvorene na tamnom i suhome mjestu, med i suhi grah neće se kvariti, otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat

VIDEO

Budući da je sol mineral, ne može se pokvariti. Treba je držati u dobro zatvorenom spremniku kako biste izbjegli upijanje vlage, ističe dipl. ing. nutricionizma Sandra Marić Bulat.

Slično je i sa šećerom.

- Bakterije ne rastu na šećeru zbog niskog sadržaja vlage, pa pravilno pohranjeni šećer može trajati zauvijek - kaže nutricionistica. S obzirom na to da smeđi šećer i šećer u prahu imaju tendenciju stvrdnjavanja, najbolje ih je iskoristiti u roku od dvije godine.

Fotolia

- Sirova bijela riža ima neograničeni rok trajanja ako se čuva dobro hermetički zatvorena. Čak i polirana bijela riža pohranjena u uvjetima bez kisika i hladne temperature može ostati svježa do 30 godina, dok smeđa riža ima mnogo kraći rok trajanja, od 6 do 12 mjeseci. Zbog većeg sadržaja ulja dolazi do bržeg kvarenja - ističe Marić Bulat.

Dodaje da je rižu najbolje držati u hermetički zatvorenom spremniku na suhom i hladnome mjestu.

- I ocat ima neograničen rok trajanja jer ima nisku pH vrijednost. Koristili su ga i drevni Babilonci prije oko 5000 godina kao začin, ali i sredstvo za čišćenje - navodi nutricionistica. Dodaje da ga je važno čuvati na hladnom i mračnome mjestu, kao i ulje.

10 super trikova kako smanjiti trošenje goriva u automobilu
10 super trikova kako smanjiti trošenje goriva u automobilu

- Orašasti plodovi na akcijama znaju stajati i do 30 posto manje te ih zato nije loše kupiti u većim količinama jer imaju dugi rok trajanja. Naime, očišćeni orašasti plodovi mogu se čuvati i do godinu dana, a najbolje ih je pohraniti u tamnu staklenu posudu i čuvati na hladnome mjestu - ističe nutricionistica. Ako stoje u zamrzivaču, rok trajanja im je oko dvije godine. Začini su također skupi pa ih je dobro kupovati u većim količinama.

- Začine je najbolje skladištiti na suhom i tamnome mjestu. Direktna sunčeva svjetlost, toplina, zrak i vlaga njihovi su najveći neprijatelji te ih se stoga preporučuje čuvati u tamnijim staklenkama - ističe nutricionistica i dodaje kako mogu stajati od dvije do tri godine. Kad se brašno pravilno pohrani, može biti dobro i od šest do osam mjeseci nakon datuma otisnutog na pakiranju. Cjelovito pšenično i neka druga brašna imaju kraći rok trajanja, od četiri do šest mjeseci nakon otisnutog datuma trajanja.

- Brašno je važno čuvati na suhome mjestu, jer ako sadržaj dođe u doticaj s vlagom, doći će do stvaranja pogodnih uvjeta za razvoj nametnika, poput moljaca i plijesni - napominje nutricionistica. Bez pristupa zraka i svjetlosti, suhi grah može trajati gotovo neograničeno, no postupni gubitak vlage može utjecati na teksturu i okus. Neotvorene butelje također nemaju rok trajanja.

10 trikova da vam u kući bude toplo, a računi za grijanje manji
10 trikova da vam u kući bude toplo, a računi za grijanje manji

- Otvorene boce vina važno je dobro začepiti, skloniti od izvora svjetlosti i topline te ih staviti u uspravni položaj. Položena boca može procuriti, a postoji i veći rizik od ulaska zraka u nju - kaže nutricionistica.

Kvalitetno bijelo vino neće brzo oksidirati, a sorte poput kvalitetnog chardonnaya, rizlinga ili bijelog sauvignona nakon otvaranja bez problema mogu stajati u hladnjaku od tri do pet dana u boci začepljenoj plutenim čepom, nastavlja nutricionistica i dodaje kako bi kvalitetna vina trebalo potrošiti u roku od dva dana. Crno vino nakon otvaranja može stajati začepljeno na mračnom i hladnome mjestu, ali ne u hladnjaku, i to od tri do pet dana, dodaje.

Ovi kućanski aparati uvjerljivo troše najviše, najgora računala
Ovi kućanski aparati uvjerljivo troše najviše, najgora računala

- Neotvorene boce destiliranih alkoholnih pića traju neodređeno vrijeme ako su pohranjene na hladnom i mračnome mjestu. Jednom otvorena i izložena zraku neka će pića, poput votke, ruma i viskija, gubiti na kvaliteti okusa, ali neće se pokvariti. No likere koji sadrže kvarljive sastojke važno je provjeravati i paziti na znakove promjene. Oni koji sadrže mliječne proizvode, vrhnje ili jaja mogu trajati oko 18 mjeseci - ističe Marić Bulat.

Što se isplati na akcijama?

  • Šećer Bijeli šećer neće se kvariti ako stoji na suhome mjestu u dobro zatvorenoj posudi
  • Riža Sirova bijela riža ima neograničeni rok trajanja ako se čuva hermetički zatvorena
  • Tjestenina Ako se čuva u zatvorenoj kutiji na suhome mjestu, može se koristiti čak jednu do dvije godine nakon roka otisnutog na pakiranju
  • Vino Neotvorene butelje traju neograničeno, a otvorene boce trebaju biti dobro zatvorene i traju nekoliko dana
  • Ekstrakt vanilije Može trajati zauvijek ako neotvoren stoji na hladnom i mračnome mjestu
  • Sol Treba je držati u dobro zatvorenom spremniku kako ne bi upijala vlagu jer će time rok trajanja biti neograničen
  • Ulje Suncokretovo ulje može stajati na hladnom i mračnome mjestu do dvije godine, a maslinovo do tri godine
  • Med Kad se skladišti u zapečaćenoj posudi i dalje od vlage, med se može pohraniti na neodređeno vrijeme
  • Sirup Ako je neotvoren, i javorov sirup traje neograničeno, kaže nutricionistica Marić Bulat

ŠTO ŽIVCIRA HOROSKOPSKE ZNAKOVE: Blizanci ne podnose kad nisu u centru pažnje, a Vage ne mogu ni čuti kritiku 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru