Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Utjecaj TikToka na prodaju hrane: Zbog novog trenda feta sir nestaje s polica u SAD-u

Utjecaj TikToka na prodaju hrane: Zbog novog trenda feta sir nestaje s polica u SAD-u

Mnogi dobavljači bili su zbunjeni fenomenom video recepta poznatim kao feta-tjestenina. Riječ je o jelu koje se peče u pećnici, a feta sir stavlja se u komadu te postupno topi

VIDEO

Dobavljači sira u zadnje vrijeme su oduševljeni fenomenom video recepata poznatim kao pečena tjestenina s feta sirom. Zato je Anne Saxelby, osnivačica i suvlasnica dućana sira Saxelby Cheesemongers iz New Yorka, bila nemalo iznenađena kad joj je dobavljač rekao da je recept na popularnoj aplikaciji TikTok potaknuo ogromnu potražnju za fetom da ona skoro da nije ni dobila svoju tjednu pošiljku.

POGLEDAJTE VIDEO: Kruh bez kvasca

Pokretanje videa...

00:43

Gospođa Saxelby i njezin proizvođač fete - Narragansett Creamery, mala mljekara na Rhode Islandu - isprva su bili zbunjeni fenomenom video recepata poznatim kao pečena feta tjestenina. To je izuzetno lagano jelo s cherry rajčicom, maslinovim uljem, čilijem i češnjakom u koje se dodaje komad feta sira. Sve se zajedno peče u pećnici, a potom se doda tjestenina i sir se pomiješa s ostalim sastojcima. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Recept se prvi put pojavio u Finskoj 2018. godine, nakon što je prehrambena blogerica Jenni Hayrinen napravila uunifetapasta, finski recept za tjesteninu s fetom pečenu u pećnici (bila je to pojednostavljena verzija jela nazvanog Prosecco špageti i rajčica u pećnici, koje je napravio Tiiu Piret, još jedan finski bloger hrane).

@cookingwithayeh

Baked Feta Pasta is def worth all the hype!! Inspired by the lovely @feelgoodfoodie 💗 ##fyp ##foodtiktok ##bakedfeta ##pasta ##foryou ##foryoupage

♬ Taste It - Ikson

No, u Sjedinjenim Državama to zapravo nije postalo hit sve dok početkom siječnja na TikTok-u nije počeo ubirati obožavatelje. Videozapise s pripremom ovog jela jednako su snimali influenceri kao i tinejdžeri bez puno pratitelja. Sada #fetapasta ima više od 600 milijuna pregleda, ne računajući prelijevanje na Instagram, Twitter, Facebook i ostalo.

Do sredine veljače - kada je feta bila prvi pojam pretraživanja u aplikaciji za dostavu namirnica Instacart, američke novine Charlotte Observer izvijestile su o privremeno praznim policama s feta sirom u lokalnim trgovinama poput supermarketa Harris Teeter. Potražnja je porasla za 200 posto, rekla je Danna Robinson, glasnogovornica tvrtke koja upravlja s više od 230 trgovina u sedam država.

Slatke slike. Doslovno: Umjesto boja crta medom i čokoladom...
Slatke slike. Doslovno: Umjesto boja crta medom i čokoladom...

- Tvrtka Narragansett Creamery, koja svojim proizvodima Salty Sea Feta opskrbljuje Saxelby Cheesemongers i tržišta poput Zabara i Eatalyja, sada širi tjednu proizvodnju na 88 tisuća kuna sa 53 tisuće - rekao je Mark Federico Jr., koji tvrtku vodi s roditeljima.

Dućani Kroger također su bili zatečeni, rekao je Walshe Birney. On nadgleda odjele sa specijalnim vrstama sira za nacionalni lanac supermarketa, a vlasnik je Murray's Cheesea. Također, porasla je i prodaja feta blokova, koji su kremastiji od mrvica.

- Ovo je najveći i geografski najširi interes i porast prodaje za proizvod koji sam osobno ikad vidio - napisao je gospodin Birney u e-poruci.

Iako fete ne nedostaje u tvrtki Krinos Foods, najvećem uvozniku i proizvođaču grčkih i mediteranskih prehrambenih proizvoda u Americi, prodaja je mjesecima jača nego inače. Eric Moscahlaidis, predsjednik tvrtke, rekao je da je Krinos uspio nagovoriti neke Walmarte i Costcose da pokrenu probnu prodaju prave grčke fete uz verzije kravljeg mlijeka koje su već imali na zalihi (u Europi je feta proizvod zaštićen imenom koji se mora izrađivati ​​u određenim regijama Grčke od lokalnog ovčjeg i kozjeg mlijeka).

No, feta nije jedina hrana kojoj je TikTok-u dao poticaj u stvarnom svijetu. I vjerojatno neće biti ni posljednja, s obzirom na brzo rastući status TikTok recepata poput pečene zobene torte i veganske 'uradi sam' piletine.

Kako do dobrog odreska od teletine i tune? Chefovi znaju
Kako do dobrog odreska od teletine i tune? Chefovi znaju

Gospođa Saxelby rasprodala je još jedan sir, Winnimere, nakon što se u TikTok videu hvalio sir koji je u dva dana dobio više od 250.000 pregleda. Prodala je 20 cijelih krugova u jednom danu (inače ih proda 12 u normalnom tjednu), a mljekara iz Vermonta, koja ih proizvodi imala je značajan skok prometa na svojoj web stranici.

Nakon mjeseci još jednog popularnog TikTok recepta poznatog kao 'tortilja umotavanje' gdje izrežete, napunite i presavijete veliku tortilju i tako napravite divovski slojeviti sendvič, Olé Mexican Foods u Gruziji zabilježio je nagli rast prodaje burrita u cijeloj zemlji. 

- Najviše rasta zabilježili su gradovi koji nisu 'tradicionalna tržišta tortilje' - rekao je Enrique Botello, marketinški menadžer tvrtke. Prošlog proljeća u Target trgovinama širom zemlje više je puta nestalo pakiranja Martinellijevog soka od jabuka, kada su milijuni TikTokera shvatili da kad zagrizete tu plastičnu bočicu u obliku jabuke to zvuči baš poput drobljenja voća zubima u stvarnom životu.

Zbog njih se osjećate tjeskobno i bezvrijedno: Znakovi Zodijaka koji šire negativnu energiju
Zbog njih se osjećate tjeskobno i bezvrijedno: Znakovi Zodijaka koji šire negativnu energiju

Nadalje, 153-godišnja kalifornijska tvrtka morala je povećati proizvodnju kako bi išla u korak s potražnjom, rekao je Tom Brancky, marketinški savjetnik, koji je u svibnju prošle godine održavao tjedne PowerPointove prezentacije kako bi tvrtku upoznao sa svim video hitovima. Još uvijek je šalje jednom mjesečno, piše The New York Times.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam