Lifestyle

Komentari 3

Uveli nove preporuke za djecu: Do druge godine nema slatkiša

Uveli nove preporuke za djecu: Do druge godine nema slatkiša

Nove prehrambene smjernice u SAD-u preporučuju izbjegavanje dodanih šećera za djecu mlađu od dvije godine, ali nisu uvrstili preporuke o smanjenom unosu alkohola za odrasle

Roditelji sad imaju dodatni razlog da jako maloj djeci uskrate slastice, torte i sladoled. U utorak je američka vlada objavila prehrambene smjernice za malu djecu te preporučuju da ih se hrani isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života, a za djecu mlađu od dvije godine trebalo bi uskratiti sve namirnice s dodanim šećerima, prenosi FOXNews.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Nikad nije prerano za početak, a u tako ranim godinama svaki je zalogaj važan - ističe nutricionistica Barbara Schneeman sa Sveučilišta Kalifornija u Davisu.

Smjernice ipak ne uključuju dvije preporuke znanstvenih savjetnika vlade. Oni su u srpnju izjavili da bi svi trebali ograničiti unos šećera na manje od šest posto kalorija, a muškarci alkohol na jedno piće na dan. No u smjernicama navode prethodne savjete, a to je da valja ograničiti dodani šećer na manje od deset posto kalorija na dan nakon druge godine djetetova života, a muškarci bi trebali ograničiti alkohol na najviše dva pića na dan, dvostruko više nego što se preporučuje ženama.

- Mislim da nismo završili s alkoholom. Moramo još toga naučiti - kaže Schneeman koja je predsjedavala odborom vladinih savjetnika o smjernicama.

Prehrambene smjernice svakih pet godina izdaju Odjel za poljoprivredu i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Vlada ih koristi za postavljanje standarda za školski ručak i druge programe.

Dojenčad, djeca i mame

Bebe bi trebale jesti isključivo majčino mlijeko barem dok ne napune šest mjeseci - stoji u smjernicama.

Ako majčino mlijeko nije dostupno, tijekom prve godine trebali bi koristiti mliječne formule za dojenčad obogaćene željezom. Bebe bi trebale dobivati dodatni vitamin D odmah nakon rođenja, a sa šest mjeseci mogu početi jesti drugu hranu, uključujući i potencijalne alergene.

- Uvođenje hrane koja sadrži kikiriki u prvoj godini smanjuje rizik da će dojenče razviti alergiju na tu namirnicu - kažu smjernice.

Više je savjeta za trudnice i dojilje nego što je to bilo u nego u prethodnim smjernicama. Tako piše da bi za zdravlje bebina mozga trudnice morale jesti od 250 do 350 grama morskih plodova, a pritom prednost valja dati ribi poput bakalara, lososa ili srdele. Riječ je o ribi s nižom razinom žive koja može naštetiti dječjem živčanom sustavu.

Trudnice ne bi uopće trebale piti alkohol, dok žene koje doje trebaju biti oprezne pri konzumaciji. Čini se da je kofein u malim količinama siguran, a dodatno se o tome trudnice i dojilje mogu posavjetovati sa svojim liječnicima.

Što vam je na tanjuru?

Većina Amerikanaca ne slijedi najbolje savjete o prehrani, što doprinosi pretilosti, srčanim bolestima i dijabetesu. Mnogo novih savjeta u svježim smjernicama zvuči poznato: Napunite tanjur voćem i povrćem, a smanjite slatkiše, zasićene masti i natrij.

Smjernice preporučuju i male promjene čiji učinak se zbraja, pa tako savjetuju da kukuruzne i slične pahuljice zamijenite žitnim pahuljicama, kupujete konzervirani grah sa smanjenim udjelom natrija, a umjesto sokova pijete vodu. Kako bi se što bolje držali smjernica, osmislili su i aplikaciju.

Čitajte deklaracije

Najveći izvori dodanih šećera u tipičnoj američkoj prehrani su sokovi i druga pića zaslađena šećerom, deserti, grickalice, slatkiši i zaslađena kava i čaj. Ova hrana nema nutritivnu vrijednost, pa stručnjaci preporučuju ograničavanje njihova unosa.

Najčitaniji članci