Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
1 komentara

Uz često pranje ruku ide i suha koža - nahranite je adekvatno

Učestalo korištenje gelova za dezinfekciju i sapuna za ruke kožu čini osjetljivom, što može uzrokovati kontaktni dermatitis, no u tome nam može pomoći adekvatna njega

1 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto našoj koži treba hijaluronska kiselina?

- Konstantno korištenje alkoholnih gelova i dezinfekcijskih formula za kožu predstavlja izazov jer mogu uništiti epidermis i uzrokovati promjene u strukturi masnoća naše kože. Ruke mogu postati izuzetno suhe, crvene te se mogu pojaviti sitne pukotine, pa čak i ranice - ističe dermatolog Anjali Mahto za Rafinery 29.

Preporučuje učestalo mazanje ruku hidratizirajućom kremom ili balzamom bez mirisa.

- Bitno je da krema za suhe ruke nema mirisa, oni mogu potencijalno pogoršati kontaktni dermatitis te prouzročiti ekceme. Kontaktni dermatitis je akutna upala kože uzrokovana nadražajnim sredstvima - ističe Mahto.

Za bolje upijanje kreme, predlaže pamučne rukavice koje se stavljaju nakon kreme na ruke.

- Prije spavanja je idealno vrijeme za aplikaciju debljeg sloja kreme, a nakon toga i rukavice koje će tijekom noći snažno navlažiti i nahraniti kožu ruku - ističe liječnik.

Preporuka je i nošenje rukavica tijekom čišćenja po kući, jer kemijske formule koje koristimo pri čišćenju izuzetno isušuju ruke.

- Izbjegnite isušivanje kože ruku u klasičnim situacijama u kojima koristite razna jaka sredstva kao što su jaki kemijski proizvodi za čišćenje - podsjeća Mahto.

Ako se ekcemi prošire, sugerira posjetu liječniku ili dermatologu jer takve je probleme potrebno rješavati specijalnim formulama.

- Takve formule utjecat će na smanjenje upalnih procesa i vratiti kožu u normalno stanje. Ako se problemi nastave, bez adekvatne njege, moguće je da će prirodna barijera koju nam daje koža biti narušena i otvorena za razne infekcije - upozorava liječnik.

Stoga, ruke treba njegovati, naročito sada usred učestalog pranja i dezinficiranja, kako se ne bi pojavili ozbiljniji problemi.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Zašto našoj koži treba hijaluronska kiselina?

POGLEDAJTE VIDEO s Ivanom Đikićem: #ZAJEDNO24SATA

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message