Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Uz našu aplikaciju i roditelji i djeca mogu postati kreativni...'

'Uz našu aplikaciju i roditelji i djeca mogu postati kreativni...'
1

Izvor ideje: Radeći s roditeljima i djecom, doznale smo što ih muči pri izradi rukotvorina i dobile ideju za aplikaciju, kažu inovatorice Petra i Antonija

VIDEO

Nova besplatna aplikacija s kreativnim tutorijalima za djecu TutoTod, koju roditelji mogu skinuti na iPad uređaje, uskoro dolazi i u iPhone verziji. 

Za njen razvoj posljednjih godinu dana zaslužan je “dream team” u sastavu: ekonomistica Antonija Horak, odgojiteljica Petre Klasić i web-dizajner Tomislav Jurišić. Ideja za najnoviju aplikaciju Antoniji i Petri, dugogodišnjim prijateljicama i poslovnim suradnicama, sinula je dok su vodile popularnu radionicu Mali kreativci, koju su prije nekoliko godina otvorile u Zagrebu. 

- U razgovoru s roditeljima saznale smo s kojim se problemima susreću u izradi “rukotvorina”. 

S druge strane, roditelji iz drugih gradova Hrvatske i iz susjednih zemalja molili su nas da otvorimo radionice u njihovom gradu. Zato smo došle na ideju za aplikaciju koja se može koristiti svugdje - objašnjava Antonija Horak te dodaje da za zabavu više nije bitno koliko materijala ili vremena netko može odvojiti ili koliko su bake, djedovi ili dadilje - kreativni. 

U jednom trenutku, nastavlja Antonija, morale su se odlučiti hoće li voditi radionicu ili razvijati aplikaciju, pa su radionicu odlučile prodati. 

- Aplikaciju smo razvijali godinu dana, prosječno od pet do deset sati dnevno. Digitalna agencija Neuralab odlično je zamijenila iOS developera - priča Tomislav Jurišić te otkriva da je objava na App Storeu tek početak cijele priče. Do sada su uložili oko 60.000 vlastitih kuna, a povratu se nadaju u prva dva mjeseca. U TutoTod je prvi investirao Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP). 

- U listopadu prošle godine prijavili smo se na 6. generaciju programa inkubacije u ZIP-u. Nakon on-line prijave i poziva odradili smo ‘pitch’, odnosno trominutnu prezentaciju ideje. Upali smo u program, a nakon završetka ZIP je odlučio investirati u tri od 11 startupa iz te generacije. Jedan od ta tri startupa bio je TutoTod - priča kreativka Antonija. 

Ubrzo se otvorio i natječaj Hamag Bicroa za poticanje ulaganja u vlasnički kapital inovativnih malih gospodarstava uz dodjelu bespovratnih sredstva u iznosu investicije u kojem Grad Zagreb potiče odobrene projekte s 50 posto iznosa. Prošli su iz drugog pokušaja. 

- Na Zagreb Connectu osvojili smo nagradu na ‘pitch’ natjecanju, a među 50 prijavljenih treće mjesto i nagradu od 20.000 kn. Mogu samo reći da se isplatilo prijavljivati za potpore - zaključuje poduzetnica Antonija Horak.

Tutotod je na engleskom

Namijenjena je roditeljima i djeci od jedne do pet godina. Korištenje je olakšano jer se prvo označava materijal (papir, škare, flomasteri, ljepilo...), a sve aktivnosti traju od 5 do 30 minuta. Svaki “tutorijal” objašnjen je u slikama i ima pregršt savjeta. 

Uz obitelj sve stigne

Antoniji (32) ovo je četvrta tvrtka. Prvi obrt otvorila je s 20 jer ju je oduvijek privlačila ideja vlastititog posla. Većinu posla odradi od 9 do 17, a onda se posvećuje obitelji. Kada djeca zaspe, opet “tutotoda”, kaže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'