Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Uz ova pravila ponašanja svi će uživati u dječjim rođendanima

Uz ova pravila ponašanja svi će uživati u dječjim rođendanima

Kad su u pitanju dječji rođendani pojavljuju se neke dileme poput koga pozvati, raditi pozivnice ili kupiti? Emily Post, poznata autorica koja piše o bontonu je odgovorila na neka od tih pitanja...

VIDEO

Često kad djeca uđu u kolektiv kao što je vrtić ili škola s time dolazi jedan novi trenutak za roditelje i djecu, a to su proslave rođendana. I to ne samo njih nekoliko godišnje, već i po par mjesečno (ovisno o veličini grupe ili razreda u koje dijete ide). 

Svaki od tih rođendana podrazumijeva kupnju poklona, a za roditelje slavljenika i tortu, ukrase, a ovisno o mogućnostima i rezervaciju prostora, zabave i slično. Rođendani više nisu kakvi su nekad bili i rijetko tko se odlučuje na proslavu kod kuće, kakve su prije bile uobičajene. Danas se roditelji češće odlučuju na najam prostora ili igraonica budući da na ovaj način izbjegavaju dvostruko čišćenje i još niz obveza koje se podrazumijevaju s organizacijom rođendana kod kuće.

Stilovi odgoja: Djeca strogih roditelja često su razdražljiva
Stilovi odgoja: Djeca strogih roditelja često su razdražljiva

Uz rođendane se često pojavljuju pitanja na koje većina nema egzaktne odgovore, a koje je pomogla odgovoriti koautorica 18-og izdanja knjige Pravila ponašanja Emily Post, unuka autorice, Lizzie Post, kako bi olakšala organizaciju i pravila ponašanja vezana za dječje rođendane. Svoje savjete je podijelila s portalom Real Simple

1. Treba li se pozvati cijela grupa ili razred?

Nitko nema obvezu pozvati svu djecu iz grupe ili razreda na rođendan. Mnoge obitelji se drže starog pravila da se zove jedno dijete više nego što slavljenik slavi godina (na primjer na proslavu četverogodišnjaka se zove petero djece).

- Na drugu stranu, ako dijete želi veći broj djece, neka to bude do polovice grupe, na primjer samo djevojčice ili samo dječaci. Ili, ako želi pozvati pola razreda dječaka i djevojčica, djetetu se treba objasniti da nije lijepo pričati o rođendanu u razredu i pozivnice se trebaju diskretno podijeliti. Na primjer staviti u ormarić ili dati poslije nastave - upozorava Post.

2. Je li u redu slati pozivnice putem elektronske pošte?

Iako su ovakvi pozivi jednostavnija opcija i definitivno jeftiniji od klasičnih pozivnica, one isključuju dijete iz procesa pozivanja.

- Kupite tvrđi papir ili plakat kakvih ima u knjižarama i razrežite ga na manje komade (onoliko koliko pozivnica namjeravate napraviti) i neka vaše dijete samo napiše pozive ili ako još ne zna pisati neka ih ukrasi svojim crtežima - jedan je od savjeta iz knjige.

Little girl drawing and coloring

3. Kako podsjetiti uzvanike da potvrde dolazak?

Na pozivnici treba napisati datum do kojega očekujete potvrdu i kontakt telefon na koji drugi roditelji mogu nazvati. U slučaju da vam se netko od roditelja ne javi, dan nakon datuma napisanog na pozivnici možete ih kontaktirati i provjeriti dolazak.

Klinci puno više vole pomagati roditeljima nego izmišljati igre
Klinci puno više vole pomagati roditeljima nego izmišljati igre

4. Treba li dijete otvarati pred svima poklone?

U principu bolje je otvaranje poklona ostaviti za kasnije budući da u većini slučajeva za vrijeme otvaranje poklona drugoj djeci je dosadno, a slavljenik se često teško odvaja od novih poklona koje je dobio. Ako se odlučite na otvaranje poklona pred svima razgovarajte sa svojim djetetom ranije o tome kako se treba zahvaliti na poklonu i kako se ponašati prema uzvanicima od kojih su dobili poklon, bez obzira sviđao im se ili ne. 

5. I ključno pitanje - Koliko novca treba potrošiti na poklon?

Poanta poklona je obilježiti posebni dan djeteta, a ostati unutar svojeg budžeta. Pristojno ponašanje zahtjeva da se ne kupuju skupi pokloni, kao ni pokloni koji nisu primjereni dobi djeteta. 

Česti problem koji nastaje kod kupnje poklona za dječje rođendane je strah od toga koliko će drugi roditelji potrošiti. Stoga je dobro na početku godine da se roditelji, na primjer nakon roditeljskog sastanka, dogovore o granici potrošnje na dječje poklone, na primjer 50 kn, 75 kn ili 100 kn. 

Shutterstock

Poanta je da sva pozvana djeca dođu na rođendane, da se smanji pritisak na roditelje i na njihov budžet te da se svi ograniče od kupnje preskupih ili nepotrebnih poklona.

Što o tome kažu roditelji kod nas?

- Slažem se da bi se roditelji trebali dogovoriti oko neke cifre koja svima odgovara i držati je se. Najgore je tražiti poklon za dijete koje ne poznajete, ne znate što voli ili treba, a vaše dijete i nije baš prepuno kvalitetnih informacija. Na ovaj način bi se sigurno smanjio pritisak na roditelje oko izbora pravog poklona - objasnila je mama Sanja P.

Deset poznatih žena koje su rodile djecu nakon 40. godine
Deset poznatih žena koje su rodile  djecu nakon 40. godine

- Jako pazim gdje kupujem poklone i da se on ne može povezati s nekom poznatom trgovinom. Dogovor oko najveće cijene poklona je genijalna ideja. Mislim da bi svima bilo lakše - izjavila je mama Lana S. 

- Ako se pokaže potreba, a roditelji se mogu lijepo između sebe dogovoriti o tome koliko novca se može potrošiti za poklon - izjavio je Bruno S. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično
Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja