Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Uz pomoć gumenog bombona otkrijte je li dijete slomilo kost

Uz pomoć gumenog bombona otkrijte je li dijete slomilo kost
1

Mama je otkrila jednostavan trik kako ustanoviti je li djetetu pukla kost na licu. No naš stručnjak iz KB Dubrava ističe da je uvijek sigurnije da vas liječnik pregleda

VIDEO

Wendy Wood je urednica portala Netmums, a na Facebooku je podijelila status u kojem je drugim roditeljima otkrila koristan trik. Njezina kći Grace je prvog dana škole pala na igralištu. Do hitne je došla s natučenim okom i jagodicama na licu. Medicinska sestra tad joj je otkrila kako u budućnosti sama može otkriti ima li dijete slomljenih kostiju na licu, prenosi The Sun.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:22

- Sjajan trik danas sam naučila od medicinske sestre na Hitnoj, napisala je Wendy na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako je vaše dijete palo, udarilo glavom te se bojite da je slomilo nešto dajte im žvakati gumeni bombon. Ako ne mogu žvakati, trčite na Hitnu - upozorila je.

Sve je laž! Znate li kojeg su okusa zeleni gumeni bomboni?
Sve je laž! Znate li kojeg su okusa zeleni gumeni bomboni?

Njezin je post komentiralo više od 250 ljudi uz 2000 dijeljenja. Mnogi su roditelji podijeljena mišljenja, a struka nedvosmisleno upozorava kako takve savjete ne bi trebalo slušati.

- Činjenica je da poremećaj zagriza, otežani zagriz ili klimavost zubiju među pokazateljima prijeloma čeljusti i prijeloma zuba, ali nikako nije jedini ili dovoljan pokazatelj kako bismo zaključili je li riječ o prijelomu ili ne. S druge strane, može biti takav prijelom koji dopušta djetetu da grize gumeni bombon, a svejedno ima ozbiljnu ozljedu. Svaka ozljeda iziskuje pregled liječnika, a pogotovo jer i mi specijalisti ponekad, unatoč modernim dijagnostičkim metodama koje imamo, ponekad teže odlučujemo je li prijelom za kirurško ili konzervativno liječenje. Struka je ta koja bi trebala procijeniti je li nešto prijelom ili ne, a nikako roditelj temeljem nepouzdanog testa žvakanja - komentirao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, dr. med., predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB Dubrava.

- Nisam sigurna da bih se oslonila na ovo, napisala je jedna, dok je druga dodala da bi njezin sin "jeo i sa slomljenom vilicom". S njom se složila i druga mama: Šališ se! Moja bi prožvakala bombon bez obzira na slomljenu kost! I još bi otpuzala sa slomljenom nogom da dobije još jedan bombon, kazala je.

Wendyn komentar nije se svidio ni ženi koja je ustvrdila da radi kao liječnica na hitnoj pedijatriji te je komentirala:

- Ili jednostavno odvezite dijete na Hitnu i pustite liječnicima da odluče. Da mi dijete dođe s ozljedama na licu kakve su na ovoj slici, ne bih joj nudila bombone nego bih trčala na Hitnu, napisala je dodajući da je medicinska sestra u školi majku trebala upozoriti da odmah ide na Hitnu ako se dijete ozlijedilo tijekom nastave. No većina roditelja ipak je bila oduševljena savjetom i nazvala je trik "genijalnom idejom".

Gumeni bomboni: Slatkiši bez nutritivne vrijednosti
Gumeni bomboni: Slatkiši bez nutritivne vrijednosti

- Joj, hvala, iskušat ću to i uštedjeti sate u čekaonici, napisala je jedna mama, dok je druga rekla da vjeruje kako će joj ta informacija koristiti u budućnosti. Unatoč oprečnim mišljenjima, uvijek je najbolje potražiti savjet liječnika ako dijete padne i pretrpi ozljedu.

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...