Lifestyle

Komentari 3

Uz pomoć jednostavnog testa saznajte pijete li dovoljno vode

Uz pomoć jednostavnog testa saznajte pijete li dovoljno vode

Kada se uštipnete, koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj. No, blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj

Ljudi koji rade ili su na otvorenom u vrijeme vala vrućine imaju povećani rizik od dehidracije zbog čega je važno piti dosta tekućine. Ali koliko točno?

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za toplinski val

Jedan od načina da provjerite jeste li dehidrirani je brzi test stiskanja kože. Uštipnite se za kožu na ruci. Koža s normalnim turgorom ili elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija prouzročit će usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima, vrijeme je za tekućinu. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

- Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suha usta - kaže njemački dermatolog dr. Christoph Liebich. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reagira odmah na nedostatak tekućine.

- Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost - kaže.

- Međutim, laiku je teško prosuditi - dodaje dermatolog. U vrućim danima, savjetuje Liebich, treba piti više od predloženog minimuma od litre i pol vode dnevno.

- Teško da možete popiti previše - napominje. Voda je također njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica.

- To je najugodniji način - kaže Liebich.

Ako ste vani tijekom sunčanih i vrućih dana, Liebich kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača razinu 'hormona sreće', napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje. 

- Zaštita od sunca je ključna jer je alternativa rak kože - kazao je.

Najčitaniji članci