Ljeto s Podravkom: Počnite dan laganim i zdravim obrokom Lino Rižolinom u kombinaciji s malinama, a nastavite u istom tonu s ukusnim Jadranskim burritosom
Uživajte u Lino Rižolino čaroliji i finom Jadranskom burritosu
Lino Rižolino čarolija
Jednostavno/15 minuta/za 2 osobe
Sastojci: 250 ml toplog mlijeka, 5-6 žlica Lino Rižolina, 4 žlice voćnog sirupa od malina, 1 mjerica malina
Priprema:
Ulijte ugrijano mlijeko u zdjelicu, dodajte Rižolino i dobro izmiješajte žlicom. Ostavite da se malo ohladi. Maline operite i ocijedite. U visoke čaše na dno stavite po jednu žlicu sirupa od maline, zatim nekoliko žlica pripremljenog i ohlađenog Rižolina. U svaku čašu stavite zatim malo malina. Rižolino koji je preostao stavite na maline. Preko svega prelijte po jednu žlicu sirupa od malina i ukrasite preostalim malinama.
Savjet: Rižolino čaroliju, zbog praktičnosti možete poslužiti u tanjurima ili zdjelicama.
Jadranski burritos
Jednostavno/40 minuta/za 4-6 osobe
Sastojci: 2 žlice SMS maslinovog ulja, 1 luk (80 g), 2 češnja češnjaka, 1 crvena paprika (150 g), 1 tikvica (200 g), 2 EVA tuna komadi u vlastitom soku (2x160g), 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), sol, papar, 6 tortilja, 150 g naribanog sira, 40 g sira ribanca
Dip: 1-2 žlice nasjeckanog korijandera, 1 avokado, 2 žlice SMS maslinovog ulja, 1-2 žlice limunova soka, sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju popržite nasjeckani luk, dodajte papriku nasjeckanu na kockice, zatim tikvice narezane na kockice, protisnuti češnjak, te dodajte tunu i sjeckanu rajčicu. Posolite i popaprite po potrebi. Pirjajte, povremeno miješajući nekoliko minuta.
Na tortilju stavite smjesu s tunom, pospite s malo sira, zarolajte i položite u posudu za pečenje. Postupak ponovite i s preostalim tortiljama. Namastite posudu za pečenje (6 cm dubine, 20x28 cm) i položite napunjene tortilje. Pospite preostalim naribanim sirom i ribancem.
Pecite 15 do 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C ili dok sir ne dobije zlatno-smeđu boju. Avokado sitno narežite te mu dodajte nasjeckani korijandar i pokapajte s limunovim sokom. Posolite, popaprite i sve dobro izmiješajte. Zapečene burritose poslužite s dipom od avokada.
Savjet: Umjesto sjeckane rajčice možete dodati sjeckanu rajčicu s češnjakom i peršinom.
Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing. nutricionizma
Lino dječja hrana zbog svoje hranjive vrijednosti i lake probavljivosti preporučuje se djeci određene dobi, ali i odraslima koji žele lagan obrok. Maline štite od malignih bolesti, izvrstan su izvor vitamina C, čiste organizam, jačaju imunitet, pomažu u snižavanju šećera u krvi, a budući da su odličan izvor dijetalnih vlakana, pomažu i u pravilnom funkcioniranju crijeva. Za ručak Podravka predlaže Jadranske burritose s dipom od avokada.
Avokado danas stručnjaci smatraju jednim od najnutritivnijih voća u prirodi. Sadrži sastojke koji štite od raka dojke i prostate zahvaljujući velikom udjelu karotenoida luteina i vitamina E koji je, osim što štiti kožu, dobar i za normalno funkcioniranje organizma, te vitamine C i B kompleksa koji sudjeluje u brojnim reakcijama koje u tijelu proizvode energiju. Avokado je bogat i kalijem, koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka, a za zdravlje kardiovaskularnog sustava važno je istaknuti kvalitetan sastav masnih kiselina.