Svježe smokve neće dugo izdržati u hladnjaku pa ih je najbolje što prije pojesti ili pripremiti delikatesna slana i slatka jela
Uživajte u slasnom okusu svježih i suhih smokava
Kleopatrino omiljeno voće simbol je života, mira, blagostanja i plodnosti. Osim mitskih vjerovanja, smokva se vezuje uz zdravu prehranu te slasne delicije. Tradicionalno mediteransko voće obiluje C i E vitaminima te betakarotenom koji u našem organizmu stvara vitamin A. Upravo je taj vitamin važan za održavanje obrambenog sustava organizma te zaštitu od štetnih utjecaja sunčevih zraka. Nova istraživanja pokazuju utjecaj suhih smokava na ljepotu jer one imaju snažni antioksidanski učinak koji je čak 18 posto jači od crnog čaja. U stanjima napetosti, depresije i predmenstrualnog sindroma preporučuje se jesti svježe ili suhe smokve jer one obiluju magnezijem koji ublažava ove sindrome. Smokve sadrže do 80% vode, i visoki postotak prirodnih šećera, što ih čini izvrsnim izvorom energije i stimulatorom moždanih vijuga. Svježe smokve neće dugo izdržati u hladnjaku pa ih je najbolje što prije pojesti, pripremiti delikatesna slana i slatka jela ili iskoristiti kao ukusan dodatak rakiji lozovači. Također, smokve možete posušiti i one tako mogu trajati nekoliko mjeseci. Nećete pogriješiti ni ako svježe smokve operete, obrišete pamučnom krpom te ih zamrznete. Preporučuje se zamrznuti ih unutar 12 sati nakon što su ubrane. Na taj način produljit ćete im rok trajanja za čak nekoliko mjeseci.