Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Vaš profil na Facebooku može otkriti od kojih stanja bolujete

Vaš bi profil na društvenim mrežama o vama mogao otkriti mnogo više nego što biste ikad pomislili, i svakako više nego što ste ikada htjeli podijeliti s drugima

Foto: Borna Filic/PIXSELL
11 komentara

Nije riječ o kontakt broju ili adresi, prijateljima ili lokaciji - već o zdravstvenom stanju. Naime, u novom su istraživanju, koje je tek objavio medicinski časopis PLOS One, stručnjaci su, promatrajući niz Facebook profila, došli zaključka da prema objavljenom sadržaju korisnicima mogu dijagnosticirati čak dvadeset i jednu bolest.

FILE PHOTO: Silhouettes of laptop users are seen next to a screen projection of Facebook logo in this picture illustration | Autor: Dado Ruvic Foto: Dado Ruvic

Promatrajući promjene u boji kože, stanje kože i kose općenito, ali i ponašanje svakog pojedinog korisnika, te sadržaje njihovih objava, liječnici su im uspješno dijagnosticirali stanja poput rane trudnoće, kožne probleme, ali i cijeli niz mentalnih poremećaja, uključujući anksioznost, depresiju i nekoliko vrsta psihoze.

Najveću su točnost ostvarili u dijagnosticiranju dijabetesa

- Ponašanje korisnika, njihovi karakteri i mentalna stanja odražavaju se i  na društvenim mrežama, i mogu točno pokazati kakvo je čije stanje - tvrde voditelji ovog istraživanja kojima bi ipak problem mogla stvoriti politika 'zaštite privatnosti' koje se drži Facebook.  

Facebook developer conference F8 | Autor: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL Foto: Andrej Sokolow/DPA/PIXSELL

Za svoje su istraživanje naime promatrali preko 940.000 objava od 999 korisnika. Proučavalo se sve - od ključnih pojmova, poput "piće" i "alkohol" koji su se vezivali automatski uz naviku pretjerane konzumacije alkohola, do načina na koji su poruke pisane, prenosi CNN.

NAJGORI PAROVI HOROSKOPA: Ribe i Lavovi ne idu skupa

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message