Lifestyle

Komentari 1

Važno je naučiti djecu da budu zahvalna, no mnogi roditelji smaraju da njihova nisu takva

Važno je naučiti djecu da budu zahvalna, no mnogi roditelji smaraju da njihova nisu takva

Zahvalnost je važan osjećaj koji mnogi roditelji žele usaditi svojoj djeci kako bi postali kavlitetniji i sretniji ljudi, no u velikoj anketi u SAD-u otkrivaju kako im to ne polazi za rukom

Dapače, većina ispitanika je ustvrdila kako žele odgajati zahvalnu djecu, ali smatraju da u tome nisu uspješni. Čak četiri od pet ispitanika u anketi o zahvalnosti djece kaže da njihovi mališani nisu zahvalni koliko bi trebali biti, a pola njih boji se da pretjerano popuštaju svojoj djeci, prenosi ConsumerHealthday.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su najčešći propusti u odgoju

Pojedinci su bili brutalno iskreni, pa tako dva od pet ispitnika priznaju da su ponekad posramljeni sebičnošću svoje djece.

- Mnogi roditelji često uspoređuju svoje djetinjstvo sa odrastanjem svoje djece i pitaju se jesu li im omogućili previše materijalnih stvari. Često se suočavaju sa sebičnim potezima mališana od toga da ne žele dijeliti igračke ili čak glasnog negodovanja ako im se ne sviđa dar koji su primili - kaže Sarah Clark, direktorica ankete C.S. Mott Children's Hospital National Poll on Children's Health na Sveučilištu Michigan Health.

- Znamo da je zahvalnost povezana sa pozitivnim emocijama, stvaranjem snažnih odnosa i uživanjem u iskustvima, a čak ima određene zdravstvene benefite. Ipak, zahvalnost nije nešto što djeca stječu automatski. Treba je njegovati na način primjeren uzrastu - nastavlja Clark.

Odgovore u anketi prikupili su na nacionalno reprezentativnom uzorku roditelje djece u dobi od četiri do deset godina. Roditelji su koristili različite strategije kako bi kod djece potaknuli zahvalnost.

- Roditelji kojima je među prioritetima kako naučiti djecu zahvalnosti češće su rekli da se djeca ponašaju tako da pokazuju zahvalnost i želju da dijele sa drugima - kaže Clark dodajući kako idealno vrijeme za učenje zahvalnosti nije samo tijekom blagdana nego tijekom cijele godine.

- Protekom vremena i kroz vlastita iskustva djeca će naučiti kako biti zahvalna i kako cijeniti ono što imaju - istaknula je Clark.

Većina ispitanika tvrdi kako je djecu moguće naučiti zahvalnosti, a u istraživanju navode pet strategija - od učenja dobrih manira, darivanja, volontiranja, doprinosa u kućanskim zadacima i obvezama te kroz razgor o zahvalnosti.

Podsjećanje djece da pripaze na lijepo ponašanje metoda je koju bira većina roditelja. Oko 88 posto njih djecu redovito uče da kažu "molim" i "hvala", dok oko 11 posto njih na manirima inzistiraju samo povremeno.

- No postoji razlika između pristojnosti i zahvalnosti. Kako bi djecu naučili da budu zahvalna, roditelji moraju naglasiti zašto od djece traže zahvalnost. To se može postići ako umjesto kratkog "hvala" djeca pojasne "hvala ti zbog toga što" uz kratko objašnjenje koje opisuje zašto su zahvalni - ističe Clark.

Također, ako članovi obitelji tijekom obiteljskih objeda i okupljanja ističu na čemu su zahvalni, to je također način kojim djeci pokazuju kako promovirati zahvalnost. Gotovo dvije trećine ispitanika kazalo je da članovi obitelji svakog dana razgovaraju o tome zašto su zahvalni, a njih 36 posto tu zahvalnost uključuje u molitve.

Kad je riječ o pomaganju u kućanskim poslovima, od djece će to zatražiti tri od pet roditelja u anketi, dok će jedna trećina od mališana tražiti da se uključe samo povremeno. Gotovo dvije trećine ispitanika djecu uključuje u volontiranje ili druge društvene aktivnosti, a pola njih smatra da to čini ako djeca neformalno pomažu susjedima ili drugim članovima obitelji.

Roditelji davanje smatraju najmanje privlačnom metodom učenja zahvalnosti, a to uključuje i darivanje igračaka ili odjeće humanitarnim organizacijama. Oko 37 posto njih to čini redovito, 46 posto ispitanika povremeno, a 17 posto vrlo rijetko. Oko 13 posto ispitanika kaže da njihova djeca redovito daruju svoj novac u humanitarne svrhe.

Clark kaže da bi roditelji trebali uključiti djecu sljedeći put kad planiraju darovati rabljene stvari te razgovarati o tome na koji način nekome mogu pomoći predmeti koje su oni nekad koristili.

- Roditelji bi trebali potaknuti djecu da sama odlučuju o darivanju i nježno ih usmjeriti da uvide kako njihova darežljivost može drugom djetetu donijeti sreću- zaključila je Clarke.

Istraživanje su provodili tijekom lipnja, a sudjelovalo je 1.125 roditelja iz SAD-a.

Najčitaniji članci