Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
341 komentara

Fotografija pokrenula raspravu: Od čega se sve sastoji Nutella?

Ljubitelje Nutelle najprije je na noge digla informacija da bi ova omiljena slastica mogla nestati s polica trgovina, a sada se rasprava zahuktala oko njenog sastava

Foto: Reddit
341 komentara

Ljubitelje Nutelle najprije je na noge digla informacija da bi ova omiljena slastica mogla nestati s polica trgovina jer sadrži kancerogeno palmino ulje, a sada se rasprava zahuktala oko njenog sastava.

Prije nekoliko dana na Redditu je objavljena i fotografija koja prikazuje sastav Nutelle, a vrlo brzo se proširila drugim društvenim mrežama. 

Foto: Reddit

Prema toj fotografiji, u Nutelli je najviše šećera, a potom palminog ulja. Kakaaa i lješnjaka ima daleko manje.

U raspravu se uključila i nutricionistica Mehgan Telpner koja tvrdi kako je namaz toliko opterećen šećerom da bi praktički trebao biti zabranjen.

Stručnjak otkriva: Ovo je prava istina o štetnosti palminog ulja

Vezano uz ovu aktualnu temu, u studiju 24sata u srijedu ujutro gostovao je stručnjak za sigurnost hrane, Marijan Katalenić koji nam je objasnio kada je palmino ulje opasno: 

POGLEDAJTE VIDEO:

- U tijeku tehnološke obrade palminog ulja nastaje glicidoil ester masnih kiselina - on je kancerogen i teratogen. Osim njega, u tijeku tehnološkog procesa kada se palmino ulje stavlja u druge proizvode, pogotovo u kompleksnijim sastavima, nastaju i druge štetne tvari za koje je određena maksimalna dopuštena visina.

Katalenić nam je otkrio i zašto se palmino ulje uopće počelo koristiti: 

- Druga ulja da bi postigla konzistenciju masnoća morala su se hidrirati. Da bi to postigli nastale su transmasne kiseline koje štete organizmu. Zato se prešlo na palmino ulje, no tada se nije znalo što je sve štetno u njemu. Tehnološki postupak palminog ulja, od skidanja neugodnih mirisa i boja, ne smije se odvijati preko 200 stupnjeva. Unutar tehnološkog procesa, kada se ulje stavi u neki drugi proizvod, ta temperatura mora biti niža. 

Dodaje da Europska agencija za hranu ni u jednom trenutku nije rekla - nemojte koristiti palmino ulje jer bi takva izjava uzrokovala veliku štetu u industriji. Zato i je teško samom potrošaču razlučiti što treba učiniti. 

Europska agencija za hranu: Nutella može biti kancerogena

Proizvođač Nutelle, talijanski Ferrero, odbacio je izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) u kojem se navodi da jedan od sastojaka popularnog namaza kancerogen. Riječ je o palminom ulju koje Nutelli daje glatku teksturu i produžava joj rok trajanja. 

EFSA navodi kako je palmino ulje opasnije od bilo kojeg drugog ulja, a isti je zaključak nedavno donijela i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), no Ferrero tvrdi da u proizvodnji popularnog namaza ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok tlak. 

Ferrero je zbog ovih zaključaka pokrenuo veliku televizijsku kampanju kojom želi objasniti da palmino ulje nije opasno i da Nutella bez njega nikako ne bi bila ista. 

Postoji i još jedan problem; palmino ulje najjeftinije je na tržištu i njegova zamjena nekim drugim sastojkom proizvođača bi koštala između osam i 22 milijuna dolara godišnje, navodi Reuters.

- Proizvodnja Nutelle bez palminog ulja namaz bi učinila lošijim i to bi za nas bio veliki korak unatrag - rekao je Ferrerov menadžer Vincenzo Tapella. 

EFSA je još u svibnju objavila da je palmino ulje jači kancerogen od svih drugih ulja kad ga se zagrijava na temperaturama višima od 200 stupnjeva Celzijusa. 

U Ferreru tvrde da oni ulje obrađuju na nižim temperaturama uz visok tlak. 

- Taj proces traje duže i 20 je posto skuplji od obrade ulja na visokoj temperaturu. Palmino ulje koje mi koristimo je sigurno jer dolazi iz svježe iscijeđenih plodova - navodi Ferrero u svojoj TV reklami. 

Inače, većina biljnih ulja se pri visokim temperaturama razlama na toksične aldehide koji su povezani s povećanim rizikom od razvoja raka, srčanim bolestima i dijabetesom tipa 2. Najzdravijim se pokazalo maslinovo ulje i svinjska mast. 

Nutella-Etikett führt in die Irre | Autor: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL Foto: Marcus Brandt/DPA/PIXSELL

'Nećemo je povlačiti s polica u Hrvatskoj'

Za 24sata iz Ferrera su kazali da 'Nutella nikada nije bila povučena iz supermarketa u nijednoj zemlji'. 

- Talijanski supermarket Coop je povukao svoju privatnu marku proizvoda koja je sadržavala palmino ulje. Nutella je sigurna za konzumiranje. Zdravlje i sigurnost potrošača su apsolutni prioritet za Ferrero. Nutella koja se prodaje u Hrvatskoj je sigurna za konzumaciju. Ferrero ne planira povući Nutellu iz prodaje u Hrvatskoj i drugim zemljama - odgovorili su nam.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message