Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Velike bačve u Malom Kostanju: Vinski ‘šmek’ u sauni naši gosti obožavaju, a u bačvi se i karta

Velike bačve u Malom Kostanju: Vinski ‘šmek’ u sauni naši gosti obožavaju, a u bačvi se i karta
6

Obitelj Vujić ‘mami’ goste ukusnim i kvalitetnim vinom, lijepom klijeti i mirisnom saunom u vinskoj bačvi od 6000 litara: 'Potrebno je 15 minuta da se temperatura podigne na 80 i više stupnjeva'

VIDEO

Željeli smo oplemeniti naš smještajni kapacitet nečim neuobičajenim, pa smo došli na ideju da ispred klijeti u vinogradarskom predjelu Đurđevca, Mali Kostanj, postavimo vinsku saunu. Dugo smo tražili dok nismo pronašli bure od 6000 litara u kojemu se godinama držalo vino i pretvorili ga u saunu. To se pokazalo jako dobrim potezom, jer je sauna jedan od mamaca gostiju kojih je iz dana u dan sve više, govore nam Marijana (62) i Mirko (66) Vujić dok smo razgledavali saunu u kojoj je postavljena peć na drva.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vinsku bačvu pretvorili u saunu 02:31

Mirko koji radi u Đurđevcu u Strukovnoj školi na ideju da se postavi bačva došao je tijekom obilaska Iloka, gdje je u podrumima vidio goleme prazne bačve, ali ih nitko nije želio prodati jer im je to svojevrstan suvenir. Nakon dvije godine traganja pronašao je bačvu u Jastrebarskom.

- Kad smo kupili bačvu i stavili je ispred klijeti u kojoj imamo kušaonicu vina, odlučili smo se za saunu. Stavili smo peć na drva i instalirali dimnjak te uredili u saunu s dva ležaja. Mogu boraviti najmanje dvije, a ako se sjedi i više osoba. Potrebno je 15 minuta da se temperatura podigne na 80 i više stupnjeva - pojašnjava Marijana koja kad nema gostiju često odlazi u saunu.

Vina iz srca Slavonije po guštu su svakog vinoljupca
Vina iz srca Slavonije po guštu su svakog vinoljupca

Sami su postavili vrata s velikim staklenim prozorom kroz koji se iz saune može vidjeti van, ali unutra izvana ne. I iznadprosječno visoke osobe mogu bez problema boraviti u sauni koja je visoka 2 i duga 2,5 metara.

Golemu bačvu u kojoj je 40 godina bilo vino natkrili su krovom i po potrebi je pretvaraju u kutak za druženje jer imaju prenosivi stolić na bačvi koji postave između dva ležaja. Često im dolaze gosti koji se, umjesto saune, druže kušajući vino u hrastovoj bačvi u kojoj je desetljećima bilo vino i još se osjeća "šmek" po vinu. Pojasnili su nam da je preporučljivo boraviti u sauni do 45 minuta. No neki poput jedne gošće iz Austrije znaju ostati i sat vremena. Prije odlaska u saunu gosti koriste jedan ili ako ih je više oba apartmana u kojima se presvlače i tuširaju prije i poslije boravka u "bačvi". Prakticirano je tuširanje nakon saune mlakom vodom. Mirko kaže da je poseban ugođaj boraviti u sauni s društvom uz karte i vino te kroz staklena vrata gledati pahulje snijega.

- Pomalo se gubi vinski miris, ali ćemo je iznutra pošpricati vinom pa će se taj miris intenzivirati, jer neki gosti nisu skloni mirisima eteričnog ulja, nego žele vinski ugođaj - pojašnjava Marijana, glavna domaćica sve većem broju gostiju koji dolaze kušati vina koja Vujići proizvode na jednom hektaru.

Zagorac roditeljima iz osvete u bačve s moštom natočio benzin: 'Nisam znao izraziti emocije...'
Zagorac roditeljima iz osvete u bačve s moštom natočio benzin: 'Nisam znao izraziti emocije...'

Godišnje proizvodu oko 8000 litara nekoliko vrsta vina za koja su dobili brojna priznanja. U podrumu se nalazi Rajnski rizling, Zeleni silvanac, Frankovka, ali je najzastupljenija graševina, koje dobiju oko 5000 litara. Kažu da najviše vina prođe kroz kušaonicu na kućnom pragu. Prodaju vina i hotelu Picok te nešto na zagrebačkom području.

Tijekom ljeta najviše je gostiju iz Njemačke i Austrije, a zimskih mjeseci prednjače lovci koji ostaju po nekoliko dana u apartmanima.

- Kod nas su cijene degustacije vina između 3 i 4 eura što je u odnosu na neke druge krajeve jako povoljno - pojašnjava Marijana, koja je svojevremeno u Đurđevcu imala dva ugostiteljska objekta, a sad se "prešaltala" na novi projekt.

Svaki apartman ima dva kreveta i vlastitu kupaonicu sa svim potrebnim sadržajima za šest osoba i dulji boravak. Nisu željeli izgraditi bazen jer ga imaju u Đurđevcu i svi gosti koji bi željeli koristiti bazen to mogu kod njihove kuće jer žive sami. Sin živi u Zagrebu, a jedna kći je u Njemačkoj, dok je druga u đurđevačkom susjedstvu u Kalinovcu, gdje ima svoj frizerski salon. Inače je đurđevačka okolica prepuna uređenih vinograda i održavanih klijeti u koje dolazi sve više gostiju jer im je suradnja s Turističkom zajednicom više nego dobra. Nakon ugodno provedenih nekoliko minuta u sauni i degustacije vina, napustili smo pitome đurđevačke brežuljke koji daju osjećaj mira, a to gosti, posebice oni iz inozemstva, sve više traže. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja