Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
12 komentara

Veliki test gelova za tuširanje: Slika je jedno, a sastav drugo

Iako su na ambalaži slike voća, u gelovima za tuširanje nema voćnih sokova. Riječ je o biljnim ekstraktima ili o tvarima kojih inače ima u voću, a imaju svojstva koja su korisna za proizvod

Foto: Dreamstime
12 komentara

Analizirali smo pet vrsta gelova za tuširanje u kojima je neki od sastojaka hrana ili naziv na proizvodu asocira na nju. U njima su ekstrakti breskve, nektarine, meda ili koštica crvenoga grož- đa. Nema čokolade nego kakao i kakao maslac.

U jednom su samo mirisi smokve. Iako fotografije na ambalažama ponekad mogu otvoriti apetit, ovi proizvodi, naravno, nikad ne mogu poslužiti kao hrana nego su tu prije svega za privlačenje pažnje kupaca.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Da bi proizvodi bili privlačniji kupcima i kod njih izazvali ugodne osjećaje, u gelovima za tuširanje nalaze se i sastojci koji pridonose ugodnu mirisu. Od mirisa najčešće se stavljaju voćni mirisni sastojci na uljnoj bazi naranče ili limuna te cvjetni mirisi.

Svi ovi mirisi u pravilu nisu snažni i dugotrajni, kao mirisi kod parfema, no ima ih dovoljno da se i nakon uporabe zadrže određeno vrijeme na koži. 

Zgušnjava ih kuhinjska sol

Pripravci za održavanje higijene kože, popularno nazvani gelovi za tuširanje, koriste se za uklanjanje nečistoće, izlučevina te odbačenih stanica kože. Djeluju i antiseptički jer uklanjaju bakterije. Često se naglašava i njihovo njegujuće djelovanje na kožu.

SAVJETI FRIZERA Većini se kosa brzo prlja jer je peru pogrešno - pere se ovako

Sastoje se od vode i tvari koje peru, slične sastojcima koje nalazimo u drugim pripravcima za osobnu higijenu, primjerice sapunima. U gelove za tuširanje stavljaju se i ugušćivači, koji povećavaju gustoću gela da bi se on lakše koristio. U tu se svrhu najčešće stavlja kuhinjska sol.

Kod korištenja ovih proizvoda dobro je paziti s količinom i učestalošću pranja te ne koristiti pretoplu vodu. To je zato što sadrže tvari koje uklanjaju i prirodni sloj masti kože, a odviše topla voda samo će dodatno pogoršati stvar.

Ovaj oprez posebno je važan kod osoba s osjetljivom i suhom kožom te kod starijih ljudi. Razlog leži u činjenici da se samozaštitni sloj kože s godinama sporije obnavlja.

Da bi se ovaj učinak isušivanja donekle umanjio, u gelove za tuširanje dodatno stavljaju ovlaživače. Njihova je funkcija održavanje vlažnosti kože, a mogu imati i zaštitno te protuupalno djelovanje. Česti ovlaživači su glicerol, urea, ekstrakt aloe, biljna ulja, primjerice badema, avokada, proteini soje ili pšenice i mnogi drugi.

Biljni ekstrakti iz voća i povrća s blagotvornim svojstvima imaju određen udjel u vrijednosti samih proizvoda jer je njihova proizvodnja skuplja od mnogih sintetskih tvari. 

Nakon gela treba i losion

Svi ovi proizvodi prolaze laboratorijske kontrole i sigurni su za korištenje pod uvjetima navedenima na deklaraciji. Također, važno je imati na umu da se ovi njegujući sastojci u gelovima za tuširanje nalaze u malim količinama i oni su tu zapravo da umanje učinak isušivanja kože i minimalno pomažu koži nakon pranja.

ODLIČNI TRIKOVI Evo kako ćete ustati iz kreveta za 60 sekundi, prepuni energije

Budući da proizvodi za čišćenje kože nisu isto što i proizvodi za njegu kože, za pravu brigu o koži nakon pranja treba koristiti specijalizirane proizvode tipa losiona, ili koristiti prirodne tvari, poput njegujućih ulja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message