Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Veliki vodič: Praznik rada u 15 gradova u kojima će besplatno dijeliti grah, ali i druge delicije

Veliki vodič: Praznik rada u 15 gradova u kojima će besplatno dijeliti grah, ali i druge delicije

Osim graha, nudit će se i druge poslastice. Na primjer, u zagrebačkom Maksimiru poslužit će i 20.000 porcija štrukli, a u Dubrovniku će građani jesti kubansko narodno jelo 'Ropa vieja'

VIDEO

Posluži li vas vrijeme na Međunarodni praznik rada, obzirom da bi moglo biti i kiše, svakako iskoristite priliku i kušajte grah koji će građanima besplatno dijeliti u mnogim našim gradovima. Osim graha, imat ćete priliku probati i druge delicije, na primjer, u zagrebačkom Maksimiru poslužit će i 20.000 porcija štrukli, a u Dubrovniku neće biti graha već će građani imati priliku jesti kubansko narodno jelo 'Ropa vieja'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:06

Izdvojili smo 15 lokacija gdje se za Praznik rada možete dobro zabaviti u društvu cijele obitelji:

Zagreb

Park Maksimir

- Program za građane svih generacija organiziran je u srijedu, 1. svibnja i to na dvije maksimirske pozornice, a osim glazbenih nastupa, kreativnih i edukativnih radionica, posjetitelje očekuje 40 000 porcija graha i 20 000 porcija štrukli koje će se dijeliti od 10.30 sati - kažu u Gradu Zagrebu.

Tradicionalna podjela graha na Praznika rada u parku Maksimir


 
- Posjetitelji Maksimira uz finu hranu moći će uživati u nastupima brojnih izvođača među kojima je i najnagrađivaniji hrvatski izvođač Gibonni. Na velikoj pozornici nastupit će i Martin Kosovec pobjednik četvrte sezone emisije The Voice kojega će pratiti bend The Kazetofon. Nezaobilazni dio programa bit će i nastup Zagrebačkog orkestra ZET-a kojem će se pridružiti i gosti Šlageristi. Koncert će održati i bend Superstary, Ivana Galić i SoulBEAT te Tri soprana 'One' - dodaju.

Detaljan program pogledajte OVDJE

Pašta fažol na brudet nastao je iz potrebe, a danas je delicija
Pašta fažol na brudet nastao je iz potrebe, a danas je delicija

Welcome Spring Festival

Počinje u podne na križanju Vukovarske ul. i Ul. Hrvatske bratske zajednice (kod kluba Route 66).

 - Dođite probati domaći grah koji kuhamo za sve susjede (kako bi smanjili otpad ponesite svoje tanjuriće i pribor za svečani stol), a kojeg pripremaju organizatori udruge Priroda za sve. Besplatne porcije za najbržih 100 se poslužuju već od 13 sati. Za glazbeni dio zaduženi su nevjerojatni Soulectors kolektiv, Lana G i Pacho koji će uz soulful vibru izmamiti osmijehe i plesne korake kao i BRONZ one man band, zvan The Voice koji će prvomajsku festu začinit svojim glasovnim mogućnostima te vas prošetati kroz razne glazbene stilove - kaže organizator. Ulaz na festival je besplatan, a kućni ljubimci su dobrodošli.

Koprivnica

Osim zabave i uživanja u grahu, građani će u Koprivnici imati priliku degustirati pivo Zlatni pan, a navečer uživati u Prljavom kazalištu.

Program proslave:

  • 7:00 Budnica ulicama grada Koprivnice
  • 9:00 Registracija bicikala u suradnji s PP Koprivnica – Zrinski trg
  • 10:00 Proslava 20. godišnjice djelovanja Old timer kluba Biciklin – Zrinski trg
  • 12:00 Prvosvibanjski grah pod pokroviteljstvom Podravke – Gradski park
  • 12:00 Degustacija Zlatnog pana pod pokroviteljstvom Carslberg Croatia – Gradski park
  • 20:30 Večernji koncert PRLJAVO KAZALIŠTE – Zrinski trg
Tradicionalna podjela graha na Praznika rada u parku Maksimir

Slavonski Brod

Tamo se Praznik rada tradicionalno slavi na Poloju.

- Pozivamo građane na zajedničku proslavu Međunarodnog praznika rada u ponedjeljak, 1. svibnja 2024. godine, na Sportsko-rekreacijskom centru Poloj. Druženje uz glazbu započet će u 11.00 sati, a potom će se oko 12.00 sati podijeliti porcije graha. Vidimo se u srijedu, 1. svibnja 2024. godine, na Sportsko-rekreacijskom centru Poloj - rekli su u Gradu Slavonski Brod, a prenosi ebrod.net.

Osijek

- Grad Osijek organizira tradicionalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada na lijevoj obali Drave kod katakombi. Za tu prigodu građanima će članovi udruge Majstori kotlića Slavonije i Baranje pripremiti 2500 porcija graha. Zajedničko blagovanje, u kojemu će sudjelovati i osječki gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima, započet će u 12 sati - kažu u Gradu Osijeku.

- Uz svaku porciju graha pripremljen će biti i komad tradicionalnog slavonskog kolača - gužvare, a dijelit će se i piće. Praznički ugođaj upotpunit će Slavonia Band koji sa svirkom počinje u 11.30 sati - dodali su.

Zoran Milanović sudjelovao je na tradicionalnoj proslavi praznika rada na varaždinskom izletištu

Varaždin

Velika proslava organizirana je na izletištu Drava. Građane očekuje oko 6000 porcija besplatnog graha, glazbeno-zabavni program i tombola.

- Okupljanje na Dravi počinje od 9:30 sati, a u 10 sati s budnicom počinje glazbeno-scenski program u kojem sudjeluju Centar tradicijske kulture Varaždin, Plesni klub Feel, Varaždinske mažoretkinje i Glazbena radionica 'Mali slavuji' DVD-a Varaždin. Pet minuta prije podneva nastupaju kuburaši, već tradicionalni gosti iz Maruševca, a u podne slijedi obraćanje gradonačelnika Varaždina te podjela graha i zatim svirka tamburaškog sastava - kažu u Gradu Varaždinu.

Više detalja pogledajte OVDJE

Pašteta od graha najbolja je s poprženim češnjakom i limunom
Pašteta od graha najbolja je s poprženim češnjakom i limunom

Sisak

Program počinje u 10 sati u Perivoju Viktorovac.

- Na tradicionalnom programu u Šumici nastupit će brojna sisačka kulturno-umjetnička društva. U 12 sati počinje podjela tradicionalnog prvomajskog graha. Osim tradicionalnog programa za starije, za male Siščane bit će tu i zabavni park. Dođite i s nama proslavite Praznik rada 2024. godine, bit će super - kažu u Turističkoj zajednici grada Siska.

Proslava Praznika rada i tradicionalna podjela graha u Sisku

Karlovac

U Karlovcu će Praznik rada obilježiti biciklijadom namijenjenom i velikima i malima. Na cilju sve očekuju grah i zabava.

- 28. Prvosvibanjska biciklijada će krenuti s Korza, od 8 sati okupljanje je kod fontane, a nakon podjele majica, programskih letaka i kupona za sudjelovanje u nagradnoj igri, startat će u 10 sati.  Vozit će se trasom dugom 19 kilometara: Korzo - Dubovac - Borlin - Donja Jelsa - Brodarci - Hrnetić -Donja Jelsa - Borlin - Dubovac  - Novi Centar - Grabrik - Rakovac - ŠRC Korana. Biciklijada nije natjecateljskog duha i na njoj mogu sudjelovati svi, ali djeca mlađa od 16 godina moraju biti u pratnji odrasle osobe - kaže organizator.

- Po dolasku na cilj, na ŠRC-u Korana, slijedi podjela graha i pića, zabavni program, nagradne igre... Pozivamo obitelji da dođu i uživaju u događanjima koja smo pripremili ispod Aquatike, na livadi, bit će organizirane brojne zabavne aktivnosti, društvene igre za djecu i roditelje i rekreacija - dodali su.

Ogulin

Lokacija proslave ovisit će o vremenskim prilikama. Bude li sunčano, održat će se na prostoru ŠRC Kneja. Ukoliko bude kišilo, uputite se do gradske tržnice.

- Program počinje u 7:00 sati budnicom Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin, podizanjem energije i buđenjem grada uoči bogatog dana slavlja. U 9:00 sati slijedi defile članova Moto kluba Vještice Grad Ogulin, gdje će se moći vidjeti impresivna vozila i osjetiti zajedništvo koje ova skupina donosi na ulice Ogulina. Središnji dio jutra, u 10:00 sati, bit će još jedan nastup Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin, zajedno s Ogulinskim mažoretkinjama, koje će svojim koreografijama i sviračkim umijećem dodatno uveličati atmosferu - stoji na stranici ogulin.eu.

- Druženje se nastavlja od 10:30 do 16:00 sati uz besplatnu podjelu graha i Ogulinskih masnica, tradicionalnih delicija koje će zasigurno razveseliti posjetitelje. Tijekom popodneva, posjetitelji će uživati i u nastupu grupe Carismo, čiji će ritmovi doprinijeti veseloj atmosferi ovog prazničnog dana - pojasnili su.

Tradicionalna proslava Praznika rada u organizaciji županijskog SDP-a ove godine održana je u Trsatu

Rijeka

- Riječki SDP i ove godine organizira tradicionalnu proslavu Međunarodnog praznika rada. Središnja proslava 1. maja treću godinu za redom bit će održana u parku kod Trsatske gradine. Raznovrstan program trajati će od 10 do 17 sati. Od 10 sati počinju prijave za kartanje briškule i trešete. Najmlađi posjetitelji moći će uživati u gumenim dvorcima na napuhavanje - kaže organizator.

- Kulturno-zabavni program započinje u 11:30 sati s nastupima Prvih Riječkih mažoretkinja, klape Nevera, KUU Jeka Primorja, Gradske glazbe Trsat te benda Swing Rijeka. U 12:00 sati okupljenima će se obratit riječki gradonačelnik Marko Filipović te Ivica Lukanović, predsjednik SDP PGŽ-a. Nakon obraćanja, slijedi ručak u 13:30 sati - dodaju.

Program ćete pronaći OVDJE

Poreč

- Tradicionalna proslava Praznika rada uz Baredinosauruse, Alfa Time band i Magazin, bogata gastro ponuda, igre i turnir u briškuli i trešeti. Pripremili smo vam posve besplatan program, stoga dođite, zabavite se i uživajte s obitelji i prijateljima - kažu u Turističkoj zajednici Istre i dodaju da će za sve biti osiguran besplatni grah

Pula

- Program povodom prvomajske proslave u Šijanskoj šumi odvijat će se od 10,00 do 17,00 sati, a otvaraju ga pulske mažoretkinje. Pripremljen je i raznolik program za djecu kojoj je osigurana zabava i puno smijeha s Klaunom Martiniussom. Od 14,00 sati posjetitelje će zabavljati pulska grupa In vino Veritas. Od šumarije do centralne poljane moći će se besplatnim vlakićem, a u vrijeme ručka za sve posjetitelje osigurane su besplatne porcije graha - kaže organizator.

- Na prostoru poljane posjetitelji će se moći okušati u sportovima poput golfa i ragbija, a Klub rekreativaca u prirodi „Istra” Pula (KRUPP) pripremio je organizirano pješačenje. Laganom šetnjom po stazi Mali princ, dugoj oko jedan kilometar, KRUPP poziva sve zainteresirane građane posebice roditelje s djecom i starije osobe da se pridruže pješačenju, a sve s ciljem promocije zdravog života. Okupljanje je predviđeno u 11,30 ispred ploče „KRUPP Mali princ” gdje će sudionike dočekati članovi kluba u prepoznatljivim zelenim majicama. Program za djecu na poljani vodit će Žuti kišobran koji je pripremio potragu za blagom, a Zemlja zabave čeka ih s napuhancima - dodali su.

Proslava 1. maja u Puli

Šibenik

Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organiziraju tradicionalni izlet i druženje građana u povodu Međunarodnog praznika rada na gradskom kupalištu Jadrija.

- Program počinje u 14 sati tradicionalnom podjelom porcija fažola na dvije lokacije, kod restorana te na početku šume iza kafića, a posjetitelje potom očekuje i zabavni program uz grupu Fenix. I ove godine kao i prethodnih, organiziran je besplatni prijevoz za građane autobusom koji polazi s Vidika u 13 sati sa stajanjima na usputnim autobusnim stanicama do Jadrije. Povratak je predviđen u 19 sati s Jadrije - kaže organizator.

Trik naših baka kako oguliti sušenu kobasicu brzo i lagano
Trik naših baka kako oguliti sušenu kobasicu brzo i lagano

Zadar

Lokacija podjele graha u Zadru ovisit će o vremenu.

- Bit će podjela graha, a gdje će to biti ovisi o prognozi s obzirom da za sutra najavljuju kišu. Ukoliko je bude, proslava uz podjelu fažola bit će na Trgu pet bunara, a ako je ne bude, imat ćemo akciju čišćenja plaže Kolovare, uz podjelu fažola i karanfila. Pratimo vremensku prognozu i građane ćemo obavijestiti na vrijeme, kazao nam je Radeta, komentirajući i činjenicu da gradska izvršna vlast izbjegava organizirati proslavu, kazao je Daniel Radeta, predsjednik Gradskog odbora, a prenosi antenazadar.hr.

Nakon dvije godine pauze, Splićani dočekali Prvosvibanjsko druženje na Marajnu uz fažol i ostale delicije

Split

Fešta će biti na Marjanu. Počinje u 11 sati, a završava u 18. Osim u finom grahu, mališani će imati priliku uživati u cirkuskoj predstavi i dječjem disku.

Ovo je program:

11:00 - Prvosvibanjski grah

11:30 - Svijet čarolije 

           - Dječja cirkuska predstava

           - Mini disco

13:00 - Koncert - MJESNI ODBOR

Dubrovnik

Ove godine u Dubrovniku neće biti graha već će građani imati priliku besplatno kušati kubansko narodno jelo 'Ropa vieja'.

- Tradicionalno i ove godine organiziramo proslavu Međunarodnog dana rada - nekad znanog, a i danas zvanog ''Prvi maja''. Ove godine, odlučili smo se malo izaći iz okvira tradicije. Kako još traje naša gostujuća izložba Kubanski revolucionarni plakati 1968. - 1971., tako vam ove godine pripravljeno, umjesto graha, kubansko narodno jelo pod nazivom 'Ropa vieja'. O kojem jelu je riječ, saznat ćete kada dođete - kažu u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika.

- Ne brinite, pripremamo ga u mesnoj i bezmesnoj varijanti. Zato, 01.05. svi u TUP. Ulaz na izložbu Kubansku revolucionarni plakati, kao i hrana su besplatni. ¡Nos vemos en el Museo de historia roja! Proslava Međunarodnog dana rada početak je i našeg programa 'Pred sezonu' koji organiziramo uz financijsku potporu TZ Dubrovnik i HTZ-a, a u kojem vas kroz svibanj i lipanj očekuje još i nekoliko filmskih projekcija te jedna izložba - dodali su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Ovo su najbolji očevi Zodijaka
KAKVA SU VAŠA ISKUSTVA?

Ovo su najbolji očevi Zodijaka

Iako svi horoskopski znakovi mogu briljirati kao očevi, neki bi se u toj ulozi trebali bolje snalaziti na temelju karakteristika koje su im zvijezde dodijelile prema datumu rođenja
10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava
OPUSTITE SE!

10 navika koje vam stvaraju stres: Kukanje, kašnjenje, kava

Stres kod ljudi ne potiču samo vanjski utjecaji, često sami sebe dovodimo u stresne situacije zbog loših navika kojih nismo ni svjesni. Provjerite koje to navike uzrokuju ljudima najviše stresa