Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Vesela ženska ekipa pjevala bećarce, naučila se šminkati i jela domaće specijalitete

Vesela ženska ekipa pjevala bećarce, naučila se šminkati i jela domaće specijalitete
9

Odmor ne mora biti izvan granica, možete uživati u bogatom programu i kod nas. U to se uvjerila ekipa žena koje su vikend odlučile provesti u Vinkovcima i Županji, pa iskusile tradiciju

VIDEO

 Organizatorica Ženskog vikenda Alma Premerl Zoko za Dan žena odlučila je ponuditi program urbanim ženama kojim će se maknuti iz svakodnevice i resetirati misli, a da ne moraju otići daleko. Žena ekipa tako je spakirala kofere i krenula putem Vinkovaca i Županje kako bi istražćila taj lijepi Hrvatski kraj. 

Priču o Vinkovcima započele su u Gradskom muzeju, u kojem se isprepliće priča o bogatoj arheološko povijesti grada, utjecaju Rimljana na ovaj lokalitet, ali i dominaciji šokačke tradicije na običaje koji i danas u njemu žive. Upravo taj spoj povijesti i suvremenoga ženska je ekipa osjetila u zanimljivoj turističkoj ruti s Mirnom Katičić koja je Vinkovce pokazala na vrlo kreativan i zabavan način.

Posebno im je bila zanimljiva priča o Orionu, najstarijem indoeuropskom kalendaru koji je na drvenoj posudi pronađen u ovom kraju 1978. Pripadao je vučedolskoj kulturi, a njegov je utjecaj na Vinkovce velik - kao eksponat dominira spomenutim muzejem, a njegovi dijelovi nalaze se na pločniku korza koji je često prava modna pista.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Slavonke ispekle fine fašničke slastice: 'U kolače idu i čvarci'
Slavonke ispekle fine fašničke slastice: 'U kolače idu i čvarci'

Korzom je ženska ekipa stigla do gradske knjižnice, najnovije zgrade u centru Vinkovaca, kružnom šetnjom strogim centrom napravile su 'đir' po ulici vila, pa preko Meraje žene dovela u  Krnjaš, 'najšokadijski' dio Vinkovaca. U toj ulici nalazi se rodna kuća Ivana Kozarca, autora jedne od najljepših ljubavnih šokačkih pjesama. Nešto suvremenija priča osjeti se i nedaleko Ivankovića, u restoranu Marabu koji je u centru Vinkovaca gotovo 20 godina. 

Već 20 godina u centru Vinkovaca nalazi se restoran Marabu, u kojem se jede i moderno i tradicionalno - steak, ali i slavonski namaz od čvaraka i slanog sira, kao i tjestenina s lungićem i čvarcima. Okus je to koji vas na prvu oduševi i kojim žalite kad dođete kući. Budući da Ženski vikend Hrvatskom kroz svoj program u fokus ženske ekipe stavlja i brojne radionice, subotnje poslijepodne bilo je u znaku ljepote  uz vizažisticu Ivonu Blažević. Tema radionice bio je look 'urbane snaše', pa ne čudi kako su dominirali savjeti o tome kako naglasiti pogled, ali i definirati usne. Vinkovci nemaju vinariju, ali ovog su vikenda imali divnu vinsku priču koju su ispričale Tea Trošelj i Jenette Šimić iz slavonske vinarije Enosophia. U fokusu je bila etiketa Dika i sve njezine posebnosti koje su na zanimljiv način ispričale priču o tome kako žene trebaju piti vino. S ove radionice sve su žene kući ponijele brojne savjete kako sljubiti hranu i vino, naučile su kome darovati crno, a kome bijelo vino, ali i to kako se pravilno drži čaša...

U Vinkovce je najbolje doći autocestom preko Županje, pa je Slavonski vikend objedinio obje destinacije. Nedjelja je tako bila rezervirana za tridesetak kilometara udaljenu Županju koja, poput Vinkovaca, ima divnu turističku priču. Nazivaju je gradom nogometa (po nogometnoj lopti koju su ovdje donijeli Englezi), gradom bogate povijesti, ali i centrom Šokadije. Tradicija se ovdje priča kroz sve elemente - lijepe bijele rubine (košulje) koje se kombiniraju uz traper, pokojim bećarcem kojeg ćete vrlo brzo zapjevati s domaćinima, ali i kroz kolače koji se peku od davnina. Kako je vrijeme Korizme, vrijedne snaše Marija Kobašević i Blaženka Filipović (članice KUD-a Tomislav) pokazale su kako izgledaju kolači čiji su recepti stariji od 100 godina, a nakon što su i urbane domaćice ovog vikenda 'zasukale rukave' i pomogle u izradi kolača u razgled Županje, žene su krenule fijakerom.

Vukli su ih lipicanci, autohtona slavonska pasmina konja koje je u kas upregnuo Marko Maroševac, vlasnik jedinstvene tradicionalne kuće za odmor Šokačka Lady i jedan od promotora tradicije ovog kraja. Turistička ruta strogim centrom Županje praćena topotom kopita završila je pred Gradskim muzejom grada Županje gdje je dobrodošlicu poželio ravnatelj Hrvoje Tkalac.

Pokazao je postav, pričajući priču o arheološkim nalazištima koja su potvrda postojanja Županje ali i o suvremenim trenucima grada koje su uvelike oblikovali engleski industrijalci zaslužni za mnogo toga. Tako je Županja grad u kojem se prvi put u Hrvatskoj igrao nogomet i tenis, gdje su snaše vrlo brzo odjenule svilene haljine pokazujući ih na gradskim ulicama, a između tipičnih šokačkih kuća nastale su zgrade. 

Kamo za vikend: Od posjeta Muzeju selfieja u Zagrebu do uživanja u prirodi, plivanja...
Kamo za vikend:  Od posjeta Muzeju selfieja u Zagrebu do uživanja u prirodi, plivanja...

Kako izgleda spoj tradicije i modernog, posebno se moglo vidjeti u etno zbirci u sklopu muzeja gdje je stilistica Alma s djelatnicom muzeja Blaženkom Filipović napravila modnu radionicu. Tradicionalnim nošnjama ali i elementima bogate šokačke modne povijesti dodala je aktualnu kolekciju u kojem dominiraju vrlo zanimljivi krojevi i spojevi prateći svjetske modne trendove - etnologiju u suvremenim krojevima. U priči o bijelim odjevnim predmetima, o kojima je Alma pričala, a koji će obilježiti ovo ljeto Blaženka je dodala i 'tips and tricks' na temu održavanja odjeće pokazujući kako su se nekad 'kuhali sapuni', ali i štirkalo vodom i brašnom. Tradicionalni recepti su sve žene zaintrigirali ali su ipak s ove posebne modne radionice sve žene otišle sa suvremenim detaljima koje treba rublje - posebnim sapunima za ovratnike, bjelilom za odjeću i vrećicama koje čuvaju kvalitetu tkanina.

Zadnja stanica u Županji bila je kuća čaja i začina Pannonicum gdje su nas dočekali Ana-Marija i Darko Starinec, mladi bračni u čijem je braku posao jasno definiran. Darko bira biljke koje sad na plodnu Slavonsku zemlju, a onda zajedno smišljaju mješavine čaja i začina koje vole domaći ali i strani gastroljupci. Da im je namjena nevjerojatna slušaju svakodnevno od zadovoljnih kupaca, a da se začini mogu koristiti na razne načine pokazali su Ana-Marijini namazi s tri vrste začina koje su žene kušale uz tipične slavonske 'grickalice' - fine kiflice i pokoji kolutić kulenove seke. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?
KOJE OTKRIĆE!

Znate li čemu metalni dio na pakiranju salame zapravo služi?

Među komentarima uz objavu se našlo svega, od onih oduševljenih otkrićem do sumnjičavih. Napišite što vi mislite o ovoj metodi i slažete li se da metalni dio služi za to

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku