Viktor (13) se protiv autizma lakše bori treniranjem tenisa | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Viktor (13) se protiv autizma lakše bori treniranjem tenisa

Viktor (13) se protiv autizma lakše bori treniranjem tenisa
10

AUTISM FITNESS Pokrenut je u Zagrebu, a Viktor (13) jedan je od prvih polaznika. Ide i na tenis, a to mu jako pomaže s motorikom i samopouzdanjem

VIDEO

Viktor Drašković je veseli 13-godišnjak koji živi u svom svijetu. Svijetu autizma.

Rođen je u 26. tjednu kao visoko neurorizično dijete. Dijagnosticirana mu je retinopatija, točnije, služi ga tek 20 posto vida, ima ADHD, autizam te znatne motoričke smetnje. Viktor se ne zove slučajno Viktor. On je doista pobjednik. Iz dana u dan, zahvaljujući vlastitoj, ali i upornosti i predanosti njegovih roditelja, Mirte i Dražena, Viktor ostvaruje neku novu pobjedu nad dijagnozama.

- Jako mu pomaže teniski program za djecu s posebnim potrebama koji provodi TK Travnjak. U proteklih godinu dana prilično je napredovao u motorici, spretniji je, ne boji se više lopte. I njegov profesor tjelesnog rekao je da se vidi napredak - priča Viktorova majka.

'Ivor je samo prestao pričati, a nisam ga smjela ni dotaknuti'
'Ivor je samo prestao pričati, a nisam ga smjela ni dotaknuti'

Ovaj 13-godišnjak voli se družiti s prijateljima na tenisu. Tamo se osjeća slobodno jer su, kaže majka, svi isti, a opet tako različiti. Viktor je odnedavno krenuo i na Autism fitness, poseban program vježbanja za osobe s autizmom, koji provodi TK Travnjak i prvi su u Hrvatskoj. Kinezioterapeut Velimir Rođak certificirani je autism fitness trener, a nedavno je u TK Travnjak održana i prva hrvatska i europska Autism Fitness certificirana radionica.

- Ovu metodu je razvio Eric Chessen, jedan od vodećih američkih trenera za osobe s poremećajima iz spektra autizma. Radi se isključivo 1 na 1, a svaki trening je maksimalno prilagođen svakom djetetu. Radimo s puno različitih rekvizita i naglasak je na svim elementima fizičkog, motoričkog i kognitivnog razvoja. Radimo balansiranje s teškim teretom, vježbamo prelaženje preko visokih i niskih prepona jer je to kod autista veliki problem. Oni uvijek žure i ne mogu se koncentrirati. Radimo i vježbe na steperu te vježbe otpora s gumenim trakama - objašnjava Anamarija Dragojević, osnivačica TK Travnjak.

Čelična lady prošla Hrvatsku na biciklu za djecu s autizmom
Čelična lady prošla Hrvatsku na biciklu za djecu s autizmom

Prvo je kratko zagrijavanje, potom se izvode vježbe, a treninge bi optimalno bilo provoditi dva puta tjedno po 45 minuta. S obzirom na to da je kod ove djece prisutan strah i da im je nesigurnost veliki problem, kroz sport i fizičku aktivnost stječu samopouzdanje. Osim u sportu, Viktor je odličan i u školi. Ide u 6. razred, ima osobnog asistenta, a peti je završio s uspjehom 4,9.

- On je inteligentno dijete, ima jaku moć zapažanja. Obožava glazbu, a posebna strast su mu micro bitovi. Ono što je najvažnije za djecu s autizmom je da ne smijemo njih prilagođavati našem svijetu, nego sebe moramo prilagoditi njihovu - kaže mama Mirta, koja kao jedan od najvećih problema ističe nedostatak educiranih kadrova u školama, klubovima i vrtićima.

Judo i tenis djeci s teškoćama u razvoju pomažu da se uklope
Judo i tenis djeci s teškoćama u razvoju pomažu da se uklope

Viktor se veseli skorom odlasku na skijanje s klubom.

- Prvi put će stati na skije. Cilj nam je polako rušiti barijere, jednu po jednu i korak po korak - zaključila je mama Mirta.

NE TREBA IM VJEROVATI: Ovo su najzlobniji horoskopski znakovi, iako će vas na prvu prevariti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke