Lifestyle

Komentari 173

Vila Kuk kao čudo arhitekture: Uronjena je u dalmatinski krš

Vila Kuk kao čudo arhitekture: Uronjena je u dalmatinski krš

Ovu neobičnu vilu osmislile su arhitektice Juras i Posinković. Južno pročelje dobrano je ostakljeno kako bi upilo što više mora i neba, a istovremeno je skriveno od pogleda...

Arhitektura koja se posve ujedinjuje s dalmatinskim kršem, i to na strmini 110 metara iznad mora, uskoro će, prema fascinantnom projektu, zaživjeti na predjelu Kuk na makarskom Velikom Brdu. 

POGLEDAJTE VIDEO: Arhitektica blizu Zagreba napravila je kuću od gline

Riječ je o dogradnji i rekonstrukciji nekadašnjeg restorana u luksuznu kuću koju su arhitektice Branka Juras i Lorena Posinković osmislile u spoju moderne arhitekture, hedonizma te ambijenta snažne i žilave prirode Podbiokovlja.

Građevina je nazvana Vila Kuk i doslovno je uronjena u kamenu gromadu gdje su zapadna i istočna strana kuće uvezane s prirodnom stijenom i čine dio interijera. Sjeverna fasada bojom i materijalom uklopljena je u kameni masiv, a jedini otvor su ulazna vrata. Južno pročelje Vile Kuk je, pak, dobrano ostakljeno kako bi upilo što više mora i neba, a istovremeno skriveno od pogleda.

- Osnova kojom pristupam svakom izazovu je svijest o dubokoj povezanosti čovjeka i prirode. Osluškujući organski svijet koji nas okružuje, s poštovanjem nastavljam i nadograđujem ono što smo zatekli. ‘Čitajući’ kamen, drvo, kodove iz prirode, sa senzibilitetom stvaram nove odnose jezikom arhitekture. Moj unutarnji vodič prati put iskrenosti u arhitekturi, put jednostavnosti koja oslonac nalazi u slijedu od postojećeg ka novom - navela je Branka Juras, čije je makarsko područje drugi dom, gdje se opušta u kući majke i obiteljskim maslinicima.

Sjeverna strana zdanja omeđena je magistralom te je tamo ujedno i jedini kolni pristup parceli. Kako se građevina pretvara u luksuznu kuću za odmor, Juras je odlučila izgraditi novu etažu i proširiti ukopani dio suterena. Autorice su pazile da visina građevine ne nadvisuje stijene.

Poštovanje prema arhitekturi

Novi projekt uvijek je izazov koji mi otkriva neke nove putove u kreaciji, nove načine primjene znanja već naučenog kroz iskustvo, nove osobne pristupe u komunikaciji s klijentima, a uvijek s istim ciljem: prihvatiti izazov i ponuditi rješenje kojim ću izraziti poštovanje prema arhitekturi, intenciji klijenta, svojim korijenima i prirodi, istaknula je Juras.

Najčitaniji članci