Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

'Vila Pričalica': Piše i poklanja knjige za djecu koje roditeljima mogu biti korisne u odgoju

'Vila Pričalica': Piše i poklanja knjige za djecu koje roditeljima mogu biti korisne u odgoju

Matematičarka i informatičarka Katija Romac snimila je seriju poučnih filmova o Vučiću Krezubiću po jednoj od knjiga za djecu koju je napisala i koje čita s djecom u vrtićima diljem Hrvatske

VIDEO

Svoje sam priče zamislila kao svojevrsni 'alat' za roditelje koji žele na zabavan način porazgovarati s djecom o važnim temama, primjerice o prijateljstvu, o prihvaćanju različitosti, o tome da djevojčice imaju pravo na jednakost i pravo na to da kažu 'ne', te da njihovo 'ne' treba poštivati. O svemu tome možete razgovarati čitajući moje priče, ili gledajući film o Vučiću Krezubiću, s tim da u svakoj knjizi na svakoj stranici postoji mala fusnota, s uputama roditeljima o tome koja pitanja i na koji način djetetu mogu postaviti, da im bude lakše otkriti kako njihov mališan razmišlja, priča Katija Romac (66), inženjerka matematike i informatičarka koja je  u  mnogim dječjim vrtićima u Hrvatskoj postala poznata kao - Vila Pričalica.

POGLEDAJTE VIDEO: Katija Romac o seriji filmova o Vučiću Krezubiću

Pokretanje videa...

Katija Romac o filmu Vučić Krezubić 02:09

Iako se cijeli život bavi informatikom, kaže kako je u njenoj osnovi matematika, koja podrazumijeva istraživački duh, što je  kompatibilno s umjetnošću. Tako je u njoj je cijeli život tinjala potreba da se kreativno izrazi i sada doslovno uživa u tome. Naime, u vrijeme kad su njena  dva sina odrasla i pomalo odselila od kuće, Katija je napokon pronašla malo vremena za ono što voli, pa je tako 2014. godine počela slikati. U šali dodaje kako je tome pridonio i njen suprug, koji je tad dobio otpremninu i završio u mirovini, pa je preuzeo kuhanje, što je njoj ostavilo više vremena.

U međuvremenu, imala je i nekoliko zapaženih izložbi, no nešto je nedostajalo, kaže. 

- Činilo mi se kao da te slike ne žive onim životom kojim bi trebale, jer ljudi koji dođu u galeriju ne zastanu uvijek pored njih i ne posvete im pažnju, već samo prolaze, pričajući među sobom - kaže. A htjela je da budu primijećene. I tako se rodila ideja da postanu 'kulisa' za priče koje će pričati djeci. I poriv za pisanjem priča dugo je tinjao dok mu se napokon nije posvetila.

- Napisala sam prvu priču za djecu - 'Djevojčicu sa zlatnim pjegicama' -  pa ju odlučila tiskati kao knjigu. Sama sam ju oslikala, tako da su moje slike postale scenografija za djecu i životinje koje su glavni likovi. Kako inače nisam imala znanja o grafičkom dizajnu, a nisam si mogla priuštiti da nekome platim grafičku obradu, tako sam sama učila o grafičkoj obradi i na kraju uspjela napraviti ono što želim i tiskala slikovnicu. Bilo je tu puno posla i truda, jer je bilo teško posložiti priču tako da to bude nešto iz čega djeca i roditelji zajedno mogu učiti i zabaviti se, no na kraju je ipak uspjelo - priča nam Vila Pričalica.

U međuvremenu je napisala još nekoliko priča i ukupno oslikala i tiskala 8 knjiga. Uz 'Djevojčicu', to su: 'Pužica', 'Mudrica', 'Vučić Krezubić', 'Delfina - princeza od koraljnih grebena', 'Ana ispod oblaka', 'Dinosaur Pikec Mikec' i 'Raspjevani vrapčić'.

Uz to što gotovo svaka stranica tih knjiga za djecu sadržava jednu zaokruženu cjelinu, na svakoj su i fusnote s naznakom pitanja koja se djeci dok čitate tu stranicu mogu postaviti koje je Katiji pomogla sastaviti prijateljica psihologinja, uz pojašnjenje roditeljima kako ih postaviti da biste djetetu olakšali razumijevanje priče i njene pouke. U svakoj slikovnici postoji i barem jedna igrica koju s djetetom možete odigrati, kroz koju dijete uči o bojama, brojevima, životinjama i slično.

Ideja je da se knjige čitaju više puta, tako da svaki put s djetetom obradite nešto drugo, ili odigrate igricu, kako biste lakše održali njihovu pažnju i mogli s njima dulje vrijeme pomalo razgovarati o važnim temama. 

- Nakon prve priče koju sam napisala, rodila se druga, treća… i tako su pomalo nastajale i knjige, s kojima sam se počela javljati vrtićima, kasnije i knjižnicama. Ponudila sam da dođem i da kao autorica čitam djeci i razgovaram s njima, jer je jako važna ta interakcija. No,  uvijek ostavim nekoliko primjeraka knjiga vrtiću, da ih čitaju sami, ili poklone roditeljima. Neke su knjige dostupne i u elektroničkom izdanju, pa ih mogu pronaći i sami - priča.

S velikim veseljem kaže kako je dosad gostovala u velikom broju vrtića, koji su prepoznali trud uložen u izradu knjiga te njihovu edukativnu vrijednost, kao i energiju koju u sve to ulaže. 

- Jako mi je važno da priče nekako dođu do roditelja i djece i da ih oni zaista i koriste, tako da ih čitaju i razgovaraju o pročitanom, jer mislim da je to dobar način da djeca uče pozitivne vrijednosti kojima ih roditelji uvijek žele naučiti, a ponekad možda i ne znaju na koji način razgovarati s djetetom o tome - priča Katija, uvodeći nas u još jedan kreativni pothvat na koji se nedavno odlučila. Naime, kako je pandemija korona virusa zaustavila većinu svakodnevnih aktivnosti, tako ni ona ne može obilaziti vrtiće, pa se rodila ideja da s djecom priča putem Zoom aplikacije.

Ruskinja izrađuje igračke koje izgledaju kao prave životinje
Ruskinja izrađuje igračke koje izgledaju kao prave životinje

Tako vrtićima ovih dana šalje ponudu za suradnju, uz mogućnost da se video-druženje s mališanima protegne i na dva dana, tako da u međuvremenu stignu i popričati s tetama o temi, nacrtati nešto, razmisliti o pitanjima koja žele postaviti i slično. A da bi za male glavice sve dobilo još malo više smisla, njihova Vila Pričalica snimila je  i - seriju filmova o Vučiću Krezubiću. I ovog puta, sve je radila sama, pa još uvijek ponekad ne vjeruje da je uspjela u tome.

-  Filmovi su zamišljeni tako da kroz svaki video-prilog s Vučićem Krezubićem i njegovim prijateljima ispričamo jednu priču i obradimo jednu temu. Priče su kratke i djeca ih mogu pogledati jednu po jednu, nakon čega roditelji s njima mogu porazgovarati o temi - priča nam sad već autorica, redateljica, scenografkinja, kostimografkinja, lutkarica, glumica i snimateljica Katija Romac.

Naime, ti kratki video prilozi zapravo su male lutkarske predstave u kojima 'glume' lutke životinja koje se stavljaju na ruku koje je Katija sama izradila za tu priliku, nakon što je, kako kaže uz smijeh, u trgovini s materijalima za hobi ostavila oko 800 kuna. Sama je izradila i ukrasila lutke, sama odglumila s njima na ruci i sve to - snimila. Zato je doista važno naglasiti da ta kreativna baka jednog petogodišnjeg unuka vrtićima, roditeljima i djeci svoje knjige dijeli bez naknade, samo s velikom željom da to što su dobili zaista uzmu u ruke. 

Prva je u Hrvatskoj s Downom upisala jaslice: Kaja sva vrata otvara uz podršku obitelji
Prva je u Hrvatskoj s Downom upisala jaslice: Kaja sva vrata otvara uz podršku obitelji

Kako već ima i prijevode nekih svojih dječjih knjiga na srpski, francuski, engleski, njemački i španjolski, Katija ih želi prodavati u inozemstvu, pa se neke knjige već mogu pronaći i preko Amazona. 

- Prodaju sam pokrenula s ciljem da dio prihoda doniram udrugama koje se bore za ženska prava. Mislim da bi dio mojih knjiga i njima bio koristan u edukativne svrhe, pa se nadam da će se javiti  - kaže.  

Ona svoj cilj - da bude kreativna i da svim srcem uživa u onome čime ispunjava svoje vrijeme – sa svakom novom knjigom i idejom koju provede u djelo ostvari. I ne postoji novac koji bi mogao platiti njen zvonki smijeh i radost s kojom se uživi u ulogu Vučića Krezubića, dok nam priča poantu pojedinih priča i pouke koje djeca iz njih mogu izvući. To je čista ljubav, a ona  nema cijenu.  

Unajmili su virtualnu dadilju jer je vrtić bio zatvoren, nisu jedini
Unajmili su virtualnu dadilju jer je vrtić bio zatvoren, nisu jedini

Pogledajte filmove u Vučiću Krezubiću

Vučić Krezubić - prva epizoda  'Jež je gladan'

Vulčić Krezubić - druga epizoda 'Škrta svinja'

Vučić Krezubić - treća epizoda 'Tvor je pošpricao Vučića' 

Vučić Krezubić - četvrta epizoda 'Umišljena lisica'

 

Vučić Krezubić - peta epizoda 'Mudra Lavica' 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku