Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Virus herpesa se širi i dok bolest ‘spava’ te čeka priliku

Virus herpesa se širi i dok bolest ‘spava’ te čeka priliku
1

Bolest se najčešće aktivira zimi zbog pada imuniteta i hrane siromašne vitaminima, a čak i ako nema simptoma, virus se lako prenosi pa je potreban velik oprez

VIDEO

Zimi, dok je organizam skloniji infekcijama i padu imuniteta, češće se aktivira i mrski herpes. Raširena infekcija virusa herpesa simplexa tip 1 (HSV-1) najčešće se stječe još u djetinjstvu. Virus najčešće zahvaća usnice, usta, unutrašnjost nosa i lice. Vrlo je zarazan, a prenosi se slinom (poljupcem), zaraženom hranom i pićem ili inficiranim predmetima poput četkice za zube, čaše te pribora za jelo. Većina ljudi zarazi se do 20. godine, a virus ostaje u njihovu tijelu do kraja života te se simptomi mogu pojaviti bilo kad. Nakon izbijanja bolesti ili primarne infekcije virus se smješta u živčane ganglije, gdje pritajeno vreba priliku za izbijanje. Nakon prve infekcije pojavljuju se mjehurići, koji s vremenom pucaju uzrokujući bolne rane. Zatim nastaje žućkasta membrana, čije liječenje može potrajati od tri do 14 dana. Tijekom razdoblja “uspavanosti” nema simptoma, no virus se može prenijeti čak i tada, tvrde stručnjaci. Lijekovi koji se koriste namijenjeni su ublažavanju simptoma, pa se što ranijim liječenjem tegobe mogu uvelike smanjiti.

Simptomi se vraćaju i zbog jakog stresa

Simptomi virusa najčešće se vraćaju ako imunitet padne, navode stručnjaci. Tako herpes izbija kod različitih infekcija, emocionalnih stanja poput depresija i tjeskoba, tjelesnih napora i izloženosti velikom stresu.

Dodirom se lako prenosi na spolne organe

Herpes se može prenijeti i na spolne organe, a takav oblik naziva se genitalni herpes. Njega prije svega izaziva virus herpes simplex tip 2 (HSV-2). Obje vrste virusa su vrlo zarazne i uglavnom se prenose dodirom.

Izbjegavanje kontakta dok je rana otvorena

Najveća pozornost potrebna je dok je rana bolna i otvorena. Tad se virus najlakše prenosi, pa se svakako preporučuje izbjegavati ljubljenje i oralni seks, kao i dijeljenje zubne četkice, čaše te pribora za jelo.

Povrće i čajevi sprečavaju vraćanje virusa

Učestalost izbijanja herpesa mogu prorijediti pravilna prehrana i prirodni lijekovi, tvrde znalci. Preporučuje se lagana hrana poput voća i povrća, mnogo vode i biljnih čajeva te probiotika.

Prvo se pojavljuje osjećaj pečenja ili škakljanja

Simptomi herpesa razlikuju se tijekom prvoga, drugog i povratnog stadija bolesti. Najčešći su osjećaj škakljanja ili pečenja, mjehuri, rane, povećanje limfnih čvorova na vratu ili preponama te blaga vrućica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije