Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
4 komentara

Virus je još tu: 7 najčešćih mjesta koje zaboravimo čistiti

Do sada ste se već dobro uhodali i imate neki svoj plan dezinfekcije po povratku kući? Prebrisali ste sve - od kvake na vratima, mobitela do stola na koji ste odložili namirnice? A što je s ključevima i kreditnom karticom?

Woman Standing In Kitchen Using Cleansing Product
Foto: Dreamstime
4 komentara

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Sedam prirodnih načina da sve oko vas zamiriši na proljeće

Epidemija koronavirusa uvela mnoge promjene u svakodnevni život, a ponajviše nas je natjerala da više no obično peremo ruke i stalno nešto čistimo i dezinficiramo - kvake, pipe, prekidače…

Sve su to mjesta koja često dodirujemo i na kojima se najviše zadržavaju virusi i bakterije. I dok su neka mjesta stalno na ‘udaru dezinficijensa’, neka ipak zaboravimo ili preskočimo. Iako je epidemiološka slika u Hrvatskoj povoljna, virus je još prisutan stoga vam donosimo popis sedam površina koje ste u jeku epidemije možda zaboravili. 

Foto: Dreamstime

Podsjetimo se preporuka za čišćenje koje je HZJZ izdao tijekom epidemije: 

- Prije nego što počnete s čišćenjem, stavite masku i rukavice. Izbjegavajte dodirivanje lica i očiju tijekom čišćenja.

- Držite prozore otvorenima da se prostor provjetrava i/ili uključite ventilaciju.

- Očistite toalete, uključujući WC školjku i sve dostupne površine u toaletu deterdžentom te nakon toga dezinficirajte.

- Nemojte koristiti pakiranje s raspršivačem za nanošenje dezinfekcijskog sredstva jer može doći do prskanja koje mogu dalje širiti virus.

- Uklonite posteljinu, jastučnice, deke i druge tkanine te ih operite. Za pranje koristite perilicu rublja

(program na 90 °C) i deterdžent za pranje rublja.

- Nakon čišćenja krpe operite na 90°C.

- Skinite rukavice i masku te ih stavite u plastičnu vrećicu, a zatim operite ruke sapunom i vodom.

- Sav otpad nastao tijekom čišćenja treba što je prije odložiti u kante za otpad.

- Istuširajte se i presvucite odjeću odmah nakon čišćenja.

- Ostavite prozor otvoren i/ili ventilaciju uključenom da se prostorija temeljito prozrači.

Prilikom korištenja sredstava za čišćenje važno je:

1. Pridržavati se uputa za korištenje koje je naveo proizvođač sredstva

2. Izbjegavati kontakt sredstva s očima i kožom te držati dalje od dohvata djece

3. Ne miješati različita sredstva za čišćenje te provjetravati prostorije u kojima se koristi sredstvo za čišćenje

4. Za dezinfekciju kontaminiranih površina ili materijala izbjegavati uporabu raspršivača, proučiti kontaktno vrijeme te ostaviti da sredstvo djeluje sukladno uputama proizvođača

Odabir sredstava za dezinfekciju

Za dezinfekciju treba odabrati sredstvo koje u sebi sadrži neku od sljedećih aktivnih tvari: Natrijev hipoklorit (0,05 - 0,5%), Glutaraldehid (2 %), Benzalkonijev klorid (0,05 %), Etanol (70 %), Izopropanol (50 %) ili Natrijev klorit (0,23 %)

Sada provjerite jeste li sve dezinficirali. Ovo je 7 mjesta na koje većina ljudi zaboravi: 

1. Tipka na vodokotliću 

Tijekom epidemije, ali i inače, kupaonica je takozvani ‘hotspot’ za viruse. Iako ste pazili i nekoliko puta na dan prebrisali pipu i umivaonik, kvaku na vratima, pa čak i posudu za tekući sapun, jednu ste stvar možda preskočili -  tipku na vodokotliću. Ako vam je ponestalo dezinfekcijskih krpica, ništa zato. Prebrišite je dezinficijensom, ostavite da djeluje pa prebrišite papirnatim ručnikom. 

2. Naočale 

Bez obzira nosite li naočale za čitanje ili za stalno, prije svakog nošenja treba ih dobro očistiti. Za to vam nisu potrebni dezinfekcijska sredstva, oprati ih možete toplom vodom i blagim tekućim sapunom ili krpicama za naočale. Izbjegavajte alkohol jer može oštetiti zaštitni sloj na lećama.  

Foto: Pixabay/Prijatelji životinja 3. Volan i radio u autu

Ako ste u domu sve prebrisali, razmislite kakva je situacija s vašim prijevoznim sredstvima. U automobilu dobro očistite sve površine - kvaku s vanjske i unutarnje strane, volan i sve komade, radio, mjenjač, kopče na sigurnosnom pojasu, ručke za namještanje položaja na sjedalima. U autu držite i jednu posebnu kantu u koju ćete bacati krpice za dezinfekciju. 

4. Komande i ručkice

Na kuhinjskim ormarićima ste više puta prebirali ručkice? A što je s gumbima na štednjaku, perilici za posuđe i mikrovalnoj pećnici? Prebrišite dobro sve gumbe - na daljinskom upravljaču, kućnom telefonu, radio prijemniku, perilici rublja i sušilici.  

Foto: Shutterstock 5. Kartice i ključevi 

Po dolasku iz trgovine napravili ste sve - oprali ruke, obrisali kvaku na vratima pa opet oprali ruke? No jeste li prebrisali ključeve od kuće i auta te karticu kojom ste plaćali? Kako ne biste oštetili magnetsku traku na kartici, sredstvo nemojte nanositi direktno na nju nego na krpu kojom čistite. 

6. Torbica

Kako biste je očistili, kožnu torbu prebrišite krpicama koje ne sadrže izbjeljivač kako ne biste oštetili bou. Izbjegavajte i proizvode s visokim udjelom alkohola. Ako je baš potrebno, krpu umočite u toplu vodu kojoj ste dodali malo blagoga sapuna, dobro ocijedite pa prebrišite torbicu. Nemojte je jako močiti jer će se koža izdeformirati. A kako biste spriječili prenošenje virusa s torbice, pazite gdje je odlažete dok ste vani i u kući. 

Foto: Sony 7. Igraće konzole

Mobitel ste prebrisali već nekoliko puta danas? Isto je i sa daljinskim upravljačem? A što je ‘plejkom’? Ne zaboravite i na te upravljače, osobito ako ih koristi više ukućana. Za to će vam biti dovoljne dezinfekcijske maramice.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Sedam prirodnih načina da sve oko vas zamiriši na proljeće

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL NA 24SATA S DEANOM KOTIGOM: 

Tema: To mi treba

Možda vas zanima i ovo:
Message