Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Visoka moda: Što se događa s haljinama slavnih žena nakon šetnje po crvenom tepihu?

Visoka moda: Što se događa s haljinama slavnih žena nakon šetnje po crvenom tepihu?

Ponekad prekrasna odjeća koja je darovana slavnim osobama može doprinijeti raznim humanitarnim akcijama. Haljine se mogu prodavati na aukcijama, a zarađeni novac uvijek ide u dobrotvorne svrhe

VIDEO

Dok se divimo zapanjujućoj odjeći kojom se slavne osobe razmeću na crvenom tepihu, zapravo ne razmišljamo o tome što se s tom odjećom događa nakon eventa na kojem je nošena. Teško je zamisliti da prekrasne haljine i smokinzi skupljaju prašinu u udaljenom kutu nečijeg ormara. Sudbina tih predivnih odjevnih kreacija je raznolika. Ali, prvo krenimo od početka.

POGLEDAJTE VIDEO: Oslikavanje vintage odjeće

Pokretanje videa...

15.09.2021., Zagreb - Dizajnerica Nela Klicek vlasnica je brenda Neha Neha. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL 02:16

Odakle slavne osobe dobivaju odjeću?

Većina slavnih ne kupuje svoju odjeću za crveni tepih. Stilisti slavnih šalju upite različitim modnim markama i biraju haljinu među onima koje su im ponudili. Neke slavne osobe imaju ugovore s određenim dizajnerima.

Kristen Stewart je, primjerice, ambasadorica Chanela, pa najčešće nosi njihovu odjeću. U pravilu dizajneri posuđuju svoje haljine na najviše 48 sati. I nakon tog vremenskog perioda, haljinu im treba vratiti. Ali ponekad, slavna osoba može dobiti haljinu na poklon.

Blackkklansman Premiere - 71st Cannes Film Festival

Međutim, neke slavne osobe to ne žele i same kupuju svoje haljine za crveni tepih. Ovo radi Bryce Dallas Howard. Prema riječima glumice, uzorci su obično dostupni samo u malim veličinama, pa joj nije lako pronaći haljinu koja će savršeno pristajati njezinoj figuri.

Možete kupiti haljinu koju je nosila slavna osoba na rasprodaji uzoraka.

Postoje kultne modne kuće, poput Diora, Louisa Vuittona i Chanela, koje svoje haljine za crveni tepih čuvaju u posebnim arhivama. Ali dizajneri nižeg ranga obično prodaju uzorke koje posuđuju slavnim osobama.

Vanity Fair Oscar Party, Los Angeles, America - 28 Feb 2016

Obično se takva prodaja odvija nekoliko godina nakon događaja. A budući da je odjeća rabljena, možete se nabaviti uz veliki popust. Na ovaj način fashionistice mogu dobiti jedinstvenu haljinu koju je nosila slavna osoba po vrlo niskoj cijeni.

Ali ako haljina za crveni tepih postane hit, može se početi masovno proizvoditi. Na primjer, haljina slična srebrnoj večernjoj haljini koju je napravila Maria Lucia Hohan, a koju je Kate Hudson nosila na Vanity Fair Oscar after partyju sada se može kupiti online.

Evolucija večernje haljine: Vladarica dvorskih balova prošla je mnoge stilske etape
Evolucija večernje haljine: Vladarica dvorskih balova prošla je mnoge stilske etape

Ponekad modni brendovi posuđuju iste haljine različitim slavnim osobama.

Brendovi mogu posuditi istu haljinu za crveni tepih više puta. No nisu sve slavne osobe sretne kad to saznaju. Na primjer, 2006. stilist Reese Witherspoon bio je šokiran kada je otkrio da je Chanelova haljina koju je nosila na Zlatnim globusima zapravo ona koju je Kirsten Dunst nosila na event 3 godine ranije.

96924123

Predstavnica Witherspoon bila je toliko ljuta na Chanel da je rekla da više neće prihvatiti ništa od Chanela i zamolila je svoje ostale poznate klijentice da slijede njezin primjer.

Neki se predmeti šalju na dobrotvorne aukcije.

Ponekad prekrasna odjeća koja je darovana slavnim osobama može doprinijeti raznim humanitarnim akcijama. Haljine se mogu prodavati na aukcijama, a zarađeni novac uvijek ide u dobrotvorne svrhe.

Na primjer, 2020. godine stilistica slavnih Elizabeth Stewart organizirala je aukciju na kojoj su prodane neke od najljepših haljina koje su glumice i pjevačice nosile na raznim eventima. 

The 77th Golden Globe Awards - Arrivals - Los Angeles

Ondje se prodavala žuta haljina Cate Blanchett koju je nosila na dodjeli Zlatnih globusa 2020., kao i ružičasta haljina Jennifer Lopez kojom se šepurila na dodjeli American Music Awards 2018. Prihod od aukcije poslan je neprofitnoj organizaciji koja osigurava opremu zdravstvenim radnicima.

Već pet godina nosi istu haljinu od 175 kuna za svaki večernji izlazak: 'Da, roba se može prati'
Već pet godina nosi istu haljinu od 175 kuna za svaki večernji izlazak: 'Da, roba se može prati'

U muzeju Grammy se nalazi odjeća koju su nosile slavne osobe na dodjeli te nagrade.

U SAD-u postoji muzej Grammy posvećen povijesti i dobitnicima nagrada Grammy. Tamo možete pronaći i legendarne kostime poznatih pjevača.

Trenutno Grammyjev muzej održava izložbu posvećenu odjevnim kombinacijama na crvenom tepihu koje su se nosile na ceremonijama 2021. i 2022. godine. Posjetitelji se mogu diviti haljinama koje su nosile Olivia Rodrigo, Billie Eilish, Gloria Estefan i mnoge druge.

Neke slavne osobe prepravljaju svoje stare haljine.

Koncept održivosti postao je vrlo popularan u zadnje vrijeme, zbog čega neki dizajneri prepravljaju svoje stare kreacije i daju ih slavnim osobama. Svilena haljina Saoirse Ronan, koju je nosila na dodjeli BAFTA-e 2020., preinačena je u zadivljujuću haljinu koju je nosila na drugom događaju na crvenom tepihu tjedan dana kasnije.

Evo gdje nabaviti haljinu koja paše skoro svima: Srednje je dužine, s naglaskom na struk
Evo gdje nabaviti haljinu koja paše skoro svima: Srednje je dužine, s naglaskom na struk

Ponekad haljine za crveni tepih migriraju u svakodnevni život slavnih.

Dakoti Fanning se toliko svidjela njena ružičastu mini haljina koju je nosila na premijeri Coraline (dala je glas glavnom liku) da ju je odlučila odjenuti na srednjoškolsku maturalnoj večeri. I njezini su se obožavatelji divili njezinom izboru.

Jennifer Lawrence također nema ništa protiv ponovnog nošenja svojih haljina za crveni tepih. Lawrence je ružičastu haljinu koju je nosila na društvenom događaju 2017. odjenula i na vjenčanje Amy Schumer.

Međutim, kasnije se Lawrence požalila da su joj se gumbi na stezniku stalno otkopčavali. To je vjerojatno bio znak da se slavna osoba dobro zabavila na plesnom podiju.

Slavne osobe znaju istu odjevnu kombinaciju nositi na više različitih svečanih evenata. 

Winona Ryder se 2014. pojavila u haljini koju je već nosila na crvenom tepihu 2005. Glumica je rekla: 'Znam da je to u svijetu mode pomalo ne-ne, ali zašto odjenuti neki outfit samo jednom ako vam se sviđa?'

Zanimljivo je da je izvjesni britanski glossy magazin otkrio da se Kate Middleton pojavila u istim kombinacijama čak 82 puta.

Od kimona do sarija i flamenco haljine: Čudesna raznolikost narodnih nošnji diljem svijeta
Od kimona do sarija i flamenco haljine: Čudesna raznolikost narodnih nošnji diljem svijeta

Slavne osobe dijele svoju odjeću s članovima svoje obitelji.

Neke slavne osobe svoju odjeću poklanjaju članovima obitelji. Kris Jenner, primjerice, viđena je u istoj haljini koju je godinu dana ranije nosila njezina kći Kim Kardashian. A ovo nije bio jedini put da se u ovoj obitelji ista haljina vidjela na raznim članovima obitelji. Možda dijele garderobu.

Angelina Jolie svoje haljine poklanja svojim kćerima. Godine 2021. njezina kći Zahara pojavila se na crvenom tepihu u haljini koju je Jolie nosila 2014. godine. Glumica je rekla da je Zahara na ovaj način htjela promovirati održivost rekavši: 'Trebali bismo pogledati što već imamo i napraviti nešto novo od toga.'

Što se događa s vašim večernjim haljinama ili odijelima koja nosite na važnim događajima? Držite li ih u svom ormaru, dajete li ih nekom drugom ili ih nastavljate nositi?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith