Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Vitku liniju na poslu čuvaju - jaja, jogurt, juha iz termosice...

Vitku liniju na poslu čuvaju - jaja, jogurt, juha iz termosice...

Planirajte obroke unaprijed pa za međuobrok ponesite jogurt i voće, a za ručak salatu u koju dodajte meso koje ste pripremili dan prije, povrće, malo zobi...

VIDEO

Jurite li pod pauzom na poslu u pekaru i kupite pecivo ili pizzu te nakon toga pojedete pola čokolade, ubrzo ćete biti pospani, pa gladni i pojesti previše praznih kalorija te pokvariti učinak dijete. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:37

Želite li održati liniju, organizirajte se i počnite planirati i unaprijed pripremati obroke, savjetuje dr. med. Tanja Pekez Pavliško. Jednom tjedno, dodaje, treba razmisliti o tome što ćete kuhati kroz tjedan i nabaviti većinu namirnica, a usput treba planirati i obroke koje možete ponijeti na posao: ručak, ali i zdravi međuobrok, kako biste preduhitrili navalu gladi u vrijeme kad ne stignete jesti i kad posegnete za čipsom ili čokoladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nakon što ujutro prije posla doručkujete, između 10 i 10.30 sati, trebali biste pojesti lagani međuobrok, kako biste lakše izdržali do ručka, s tim da ručak planirajte između 13.30 i 14 sati. Većina toga može se pripremiti navečer za sutra, i to u tek nekoliko minuta. Za međuobrok ponesite jogurt, voćku ili malo orašastih plodova, a možete ih i kombinirati.

U jogurt dodajte pola banane ili narezane jagode, a po potrebi ga zasladite s pola žličice meda - savjetuje Pekez Pavliško. Nastavlja da pripremiti možete i zdjelicu voćne salate tako što ćete narezati pola jabuke i pola breskve ili kruške pa ih natopiti s malo limunova soka, a zasladiti možete medom.

Dobro rješenje mogu biti i tri, četiri integralna krekera s nekoliko kockica kozjeg sira, a ponedjeljkom za međuobrok možete ponijeti i komad pite od jabuka ili zeljanice koju ste pekli za vikend. 
Takav će vam obrok podići energiju i pomoći da izdržite do ručka. Za ručak iskoristite komadić mesa koji je ostao od jučerašnjeg ručka ili večere, koji  možete pomiješati u salatu s povrćem, sa žlicom zobi ili heljde.

Začinite je žličicom majoneze pomiješanom s malo jogurta i imate lagani obrok koji ne treba podgrijavati. Pripremite salatu od jaja i matovilca te začinite s malo limuna. Dobra je opcija i sendvič s integralnim kruhom, mesom ili jajem i povrćem ili dvije žlice posnog kravljeg sira s nemasnim vrhnjem koji namažite na krišku integralnog kruha. Siru možete dodati malo crvene paprike ili vlasca. Ako na poslu imate mikrovalnu, ponesite varivo od povrća s malo mesa ili komad lazanja s povrćem. 

- Takav će vam obrok dati energiju i držati vas sitima, a izbjeći ćete natrpavanje šećerima, odnosno ugljikohidratima koje tijelo često taloži u mast. Planiranje obroka pomaže i da jedemo redovito, u pravilnim razmacima, odnosno da izbjegnemo nagle skokove u razini šećera u krvi, što olakšava održavanje linije - ističe dr. Pekez Pavliško.

Top 5 najboljih trikova za izbjegavanje praznih kalorija u uredu

  1. Uklonite slatkiše
    Maknite čips, čokolade, kekse i sve slične grickalice iz ladica te pokušajte dogovoriti s kolegama da ih ni oni ne kupuju ili barem da vas ne nude s njima. Želju za slatkim utažite suhim voćem. 
  2. Često pijte vodu
    Na poslu smo često pod stresom pa se osjećaj žeđi često zamijeni za glad. Držite kraj sebe bocu s vodom i kad osjetite glad, prvo popijte čašu vode i pričekajte 10 minuta. Ako ste tad gladni, jedite. 
  3. Jedite u miru
    Nemojte jesti za radnim stolom, nad računalom ili dok pričate na telefon, jer tako nećete imati dojam da ste jeli. Odvojite 10-ak minuta za jelo u miru. Tako ćete jesti manje i prije osjetiti sitost. 
  4. Ništa bez doručka
    Nikad ne biste smjeli preskakati doručak. Jedno je istraživanje pokazalo da su žene koje su jele obilan doručak imale manje napadaje gladi kasnije u danu u odnosu na žene koje ujutro jedu manje. 
  5. Sendvič po mjeri
    Ako je vaš izbor sendvič, napravite ga sa samo jednom kriškom kruha od cjelovitog brašna ili polovicom integralnog peciva. Tako ćete ga ‘olakšati’ za oko 100 kalorija, a imat ćete osjećaj da ste pojeli. 

Rižot s piletinom ili riblja salata za zdrav ručak

Ponesite na posao pripremljeni ručak, poput rižota s piletinom ili riblje salate. Tako ćete biti sigurni da ćete pojesti uravnotežen obrok, a i nećete gubiti vrijeme na odlazak u kupovinu. Ako ste u mogućnosti, napravite jaja na oko ili sir i vrhnje, čija priprema traje tek nekoliko minuta, a vrijedni su izvori nutrijenata, savjetuje mag. nutr. Sandra Krstev Barać. 

Varivo iz restorana ili juha koju možete ponijeti od kuće

Potražite obližnji mali restorančić s dnevnom ponudom gdje možete svratiti na varivo, juhu ili odrezak na naglo s povrćem, a sprijateljite li se s osobljem, i oni vam mogu pripremiti jaja ili sir i vrhnje. I juhe su važne. Ako na poslu nemate mogućnosti grijati juhu, možete je ponijeti u termosici od kuće, kaže Krstev Barać.

Prijedlozi za međuobroke iz radnog stola

Držite u stolu nekoliko vrsta zdravih međuobroka kako biste imali što prigristi kad vas 'uhvati kriza', savjetuje Sandra Krstev Barać, mag. nutr. iz Vitaminoteke i donosi prijedloge.

  • Nekoliko vrsta voća - bolje je imati manje količine, ali više raznolikog voća kako vam ne bi dosadilo.
  • Krekere od integralnog brašna, rižine krekere, muesli ili voćne pločice.
  • Mješavinu orašastih plodova, poput oraha, badema i lješnjaka.
  • Očišćeno povrće poput mrkve, sušeno voće poput suhih smokava, šljiva i marelica.
  • Mala pakiranja muesli žitarica i fermentirane mliječne proizvode, mala pakiranja voćnog soka i vode.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru