Obavijesti

Lifestyle

Komentari 75

Vjerovali ili ne, na Adventu u Zagrebu ima i jela za - 350 kn!

Vjerovali ili ne, na Adventu u Zagrebu ima i jela za - 350 kn!

ZA SVAKOG PONEŠTO Gastrožiri 24sata izabrao je i najbolja jela sa zagrebačkih trgova. Ima ih za 25, ali i za 350 kuna. Najvažnije odredište lutajućih gurmana je Fuliranje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

VIDEO

Više stranih jezika treba znati kako bi se po imenu prepoznala neka jela sa Adventa u Zagrebu. Kuharske leksikone treba čitati za neka druga, a posegnuti duboko u novčanik za neka treća. No isplati se.

Pokretanje videa...

01:08

Većina trgova u središtu Zagreba nudi dobru, vrlo dobru, pa i odličnu klopu. Najvažnije odredište lutajućih gurmana je Fuliranje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera. U 40-ak kućica kuhaju i neki od najpoznatijih hrvatskih chefova, a jela koja nude su, primjerice, patka s mlincima u tortilji, veganski rižoti, kobase na milijun načina, goruća rum baba...

Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti
Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti

Obavezno je posjetiti i Europski trg, gdje su 32 kućice s čokoladama, sirevima, rakijama, pivicama, ali i “ozbiljnim” jelima koja bi se mogla služiti i u najfinijim restoranima. Članovi našega gastrožirija, Domagoj Jakopović Ribafish i Davor Lugarić, obišli su sve i probrali deset jela koja se ne smiju propustiti. Ima ih za svačiji džep.

10 JELA KOJA TREBA KUŠATI:

>>> Gulaš u kruhu, Mojo, Zrinjevac, 36 kn

Ova kućica pionir je adventskoga gulaša, koji u ponudi imaju već nekoliko godina. Kuhaju ga od junetine, optimalno je gust i ljutkast, a pomno paze i u kojem kruhu će ga servirati, odnosno od čega će ispeći krušnu “zdjelicu”. Uz kobasice i rakije, nude kuhano vino od roséa.

>>> Tomahawk steak, Rešetka by Đurina Hiža, Europski trg, 350 kn

Tomahawk steak ljudi iz najpopularnijeg restorana Varaždinskih Toplica, Đurine hiže, nabavljaju s jednog OPG-a u Slavoniji čije nam ime ne žele odati. Radi se o baby beefu, vakuumiranom u vrećici. Težine su oko 850 grama do 1100 grama, a peku se isključivo medium, u Kamado grillu. Nude ga ili zasebno ili u kombinaciji s Korlat vinima ili vinima iz domaće proizvodnje. Sjajna zabava za cijelu obitelj, ili tri gladna prijatelja/prijateljice željne najboljega komada mesa, a definitivno i fotografiranja!

>>> La caja china, BarBaQ, Fuliranje, 63 kn

Odojci kakve su Kinezi pripremali gradeći pruge na Kubi teški su 22 kilograma, peku se od tri do četiri sata trbuhom prema gore, a zatim sat kožom prema gore, da se zapeče. Kožica je vrlo hrskava, a meso zadržava vlažnost pa iako izgleda kao base jumper u odijelu, ovakva delicija se ne propušta! služi se uz kiseli kupus i restani krumpir s pancetom. Cijena je 63 kn, sve se radi na lokaciji i stalno je svježe.

>>> (Osso) buncek, Stara Preša, Zrinjevac, 25 kn

Nezaustavljivi, uvijek nasmijani Stjepan iz Stare preše, restorana i izletišta u Šenkovcu, poznat je po tome što u suradnji sa svojom MasterCheficom, mamom Bibom, uvijek iznenadi nekim domaćim jelom. Pa tako u Staroj preši ima sarmi, hrena, domaćih kobasa i ove godine specijalno rezan buncek a la osso bucco! Buncek klasično dobar, ali kiseli kupus je apsolutno najbolji ikad, dok za kraj Stjepan riba svježi domaći hren po vrhu. Za zaljubiti se!

>>> Grah, Time, Fuliranje, 40 kn

Zagrebački restoran Time vrhunski se pripremio za dane Adventa u svojoj kućici na Fuliranju. Među četiri nova jela dominira grah trešnjevac kuhan s carskim mesom, lukom i avokadom uz dodatak vrhnja za osvježenje i ancho chili paprike, koja daje blagu pikantnost. U ponudi imaju i kobasicu sarmu, thai kobasicu te nebeski mekani bao buns, a i to su jela koja se jednostavno ne smiju propustiti. Odlična im je i ponuda kuhanih vina te džinova.

>>> Raclette, Klopa kod Perice, Tomislavac, 25 kn

Ljepote topljenog sira pastiri su navodno otkrili slučajno, zaboravivši ga odmaknuti od vatre tijekom zimske noći. Poslije su sireve stare između tri i šest mjeseci rezali na pola pa stavljali kraj vatre. Kod Perice na tostiranom pecivu rastope sjajan švicarski sir, malo popapre i dodaju kisele krastavce. Odličan zalogaj u kućici pokraj klizališta na Tomislavovu trgu može se obogatiti i kobasicom na kojoj će otopiti sir.

>>> Sate ajam, Apululu, Strossmayerovo šetalište, 42 kn

Nizozemac Richard Heins doselio se u Hrvatsku i na Strossmayerovu šetalištu na Gornjem gradu otvorio kućicu s indonezijskom hranom. Kušali smo sate ajam, tjesteninu s piletinom i umakom od kikirikija. Malo je ljuto, no okusi se sjajno dopunjuju. Umjesto piletine u to jelo može ići i govedina, ali onda je već više “šarf”.

>>> Shizika, 5 do 12, Plato Matoš, 27 kn

Martin Karabajić poznat je iz Maximiliana ili O’Hare, a s ekipom ima kućicu na platou pokraj Matoša, gdje vrhunsko napolitansko tijesto za pizzu prži u ulju. Teško je odlučiti se jesu li bolje te pogače s buncekom, rebricama i kiselim kupusom ili klasične s rajčicom, sirom, bosiljkom, malo maslinova ulja i češnjaka. Zajedničko ime im je Shizika.

>>> Riblji ražnjić, Viška priča, Europski trg, 25 kn

Ribu i pogaču naviknuli smo se jesti na moru, ali mekana, slasna i puna slanih inćuna, luka i šalše od rajčice te sendvič nazvan riblji ražnjić podjednako su slasni i u Zagrebu. Nije puno dati 25 kuna za miris mora i miks fileta orade, luka i cherry rajčice na štapiću uz lokalne rakije i dvije vrste viškoga kuhanog vina. Budi nostalgiju...

>>> Winter burger, Submarine, Fuliranje, 58 kn

Submarine ekipa ne prestaje s iznenađenjima i otvaranjima novih podružnica, a za ovu je prigodu pripremila ekskluzivne Xmas i Winter burgere. Xmas burger osvaja svojom kremom od kestena i sušenim brusnicama, svježom rukolom, specijalnim umakom te 100 posto domaćom junetinom iz prirodnog uzgoja. Dakle, čista šuma! Winter burger uz junetinu ima u sebi suhe šljive dinstane u portu, dalmatinsku pancetu, crveni kupus i umak od senfa i meda. Tko želi klasiku s daškom nečeg novog, zna kamo treba ići!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'