Lifestyle

Komentari 102

Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti

Adventi u Hrvatskoj: Gdje otići, što jesti i koliko ćete to platiti

Zagreb, Zadar, Split, Osijek, Varaždin... Ma, gdje god se nalazili možete od ovog tjedna uživati u specijalitetima. Što ića, a što pića, što tradicionalnog, a što onog modernog...

Splitski advent bolji nego ikad, a u kućicama na Rivi nude svega blaga. Samo jedan ugostitelj ima čak 60 vrsta piva. Pola litre - 19 kuna.

Uz piće, najbolje idu sarme (25-30) te kobasice (15-25 kn). Ali ima i uštipaka za 5 kn, dimljena sabljarka za 45 kuna, jaja s pečenicom za 30 kn...

I u Zadru je bogatije nego lani, a hit je i ovdje domaća sarma u pecivu (30 kn), dok radoznali stanu na Gin korneru, gdje nude osam vrsta džina (20-35 kn).

Na štandovima i džin 

U kućici North Pole nude bruschette s mozzarellom, pršutom i sirom te s inćunima i kaparima.

Zadarski se advent definitivno odmaknuo od kobasa i burgera, ali među tim gurmanskim klasicima treba izdvojiti golemi hamburger od 60 kuna za četvero. Klasični burger košta 28 kuna, kuhano vino je 12, a fritule 15 kuna.

Varaždinski adventski sajam proširio se na Stari grad. Delicije se najviše nude na korzu i na Stančićevu trgu. Kobasice su 18 kn, a ona adventska je 20, kuhano vino 12, žestice 8, kuhana jabukovača 15, punč 12... Porcija sarme je 25 kn, crne ili bijele krvavice su 35, langoš 15 te fritule 20 kuna.

Hamburger za četvero 

U Osijeku je slično kao lani, a ako treba izdvojiti, onda je najzanimljivija kućica Funky Food, u kojoj su osmislili hamburgere i steak jela te ih nazvali imenima osječkih gradskih četvrti - u Retfala steakwichu je odležani ramstek s umakom, sirom i karameliziranim lukom (50 kn), a Tvrđa porkwich je od rolanog odojka (40 kn).

Bračni par iz Virovitice u kućici Virpek radi jela od dizanog tijesta koje peku pred gostima. Namotano je na tuljak, a onda se puni mesnim kockicama te umacima i povrćem. Jedan takav virpek je 30 kuna.

Čokoladne štiklice 

U kućici čokolaterije Chade nude domaću čokoladu i ograničenu kolekciju čokoladnih torbica ili štikli za 45 kuna.

Riječki advent na Gradini prvi put izlazi izvan zidina i širi se na parka pored Kaštela. Uz klasičnu ponudu hit su sarme u lepinji (24 kn) te burger od srnetine (36). Novost je dalmatinski soparnik - tanko tijesto punjeno lukom, češnjakom i blitvom, za deset kuna po komadu.

Burgeri, vino, fritule i noviteti 

I Zagreb je opet spreman za brutalno dobre i nove zalogaje u najsvečanijem i najrastrošnijemu mjesecu u godini. Neki su dijelovi grada odustali od kućica (Kurelčeva, Martićeva), neki su se “okućili” prvi put. I ovaj Advent baziran je na kobasama, koje nude od 15 do 32 kuna, fritulama od 20 i kuhanom vinu od 12 do 20 kuna, pretežno istih proizvođača. Ali vidi se napredak i trud kojim hrabri ugostitelji pokušavaju ponuditi nešto i onima koji traže nešto zanimljivo, veselo, inovativno.

Želite li nešto novo, Fuliranje na Štrosu je i ovogodišnje mjesto broj 1. Četrdesetak kućica, stalna glazba i kutak za mališane nude raznovrsnost i gotovo je poput države za sebe. Poznati chefovi Mario Mihelj, Dino Galvagno, Marko Palfi i drugi pripremaju tradicionalne istarske i ličke specijalitete, tu su klasici Plac, BarBaQ i Submarine sa svojim ekskluzivnim Xmas i Winter burgerom, zatim novi genijalci Lola s Hvara, a naći ćete i dalmatinsku spizu, španjolske oblizeke, skandinavsku, švicarsku i azijsku hranu, južnoameričke delicije, roštilj.

Od pića tu su piva The Garden Brewery, prosječno oko 24 kune, a slovenska vina Jeruzalem Ormož, žestica G3 Spirits i mnoge rakije od 10 do 20 kuna.

Na Zrinjevcu zvuci jazza, slatke bijele kućice pretežno s rakijama i kuhanim vinom s cijenom 10-15 kuna, a Stara preša, ponos Šenkovca, sa svojom domaćom kuhinjom i dalje je najveselija kućica advenata svijeta. Obiteljski ugođaj, miris klinčića, lampice i jednostavno Beč u malom!

Na Trgu bana Jelačića najveća je gužva ispred Gradske kavane, umjetni snijeg i miris kobasa, a izdvaja se Ski kućica sa specijalitetima iz Okrugljaka (kobasa od jelena, ćevapi, buncek) i Boogie burgeri.

Najmondenije zagrebačko okupljalište, na Europskom trgu, krcato je (32 kućice) ponudom čokolada, sireva, rakija, pivica, dalmatinskih specijaliteta u Viškoj priči, ali i najskuplje porcije hrane – tomahawk steaka na kućici Đurine hiže iz Varaždinskih Toplica! Ogroman komad stajat će vas 350 kuna, ali samo oni koji se razumiju u gastronomiju shvatit će ovu ponudu.

VIDI OVO! Najmisteriozniji: Što skrivaju ova četiri horoskopska znaka? 

Najčitaniji članci