Lifestyle

Komentari 0

Vođenje dnevnika je put do sreće: Evo kako započeti pisati

Vođenje dnevnika je put do sreće: Evo kako započeti pisati

Zapišite dvije do tri stvari koje vas čine sretnim u danu i nekoliko stvari na kojima ste zahvalni. To će vam pažnju usmjeriti na sreću, a i tako ćete istrenirati vaš mozak da 'skenira' sretne stvari tijekom dana

Zapisivanje misli, osjećaja i iskustava iz dana u dan zaista može poboljšati vaše raspoloženje i učiniti vas sretnijim. Zapisivanje misli i osjećaja, pozitivnih i negativnih, može promijeniti kemiju vašeg mozga kako bi se povećali osjećaji mira i sreće, koji vašem mozgu govore da prestane ispuštati hormone stresa i da počne proizvoditi hormone za smirenje.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Pisanje nam pomaže jer naši osjećaji izlaze, ne ostaju zatvoreni. Pisanje nam omogućuje da obradimo svoja unutarnja iskustva prije nego što ih podijelimo s drugima, a ako pišemo o svojim osjećajima i mislima, možemo početi stvarati smisao onoga što se događa nama i oko nas - objašnjava Laura Lewis Mantell, liječnica specijalizirana za upravljanje boli i stresom te osobna trenerica.

Studija iz 2018. objavljena u Journal of Medical Internet Research Mental Health pokazala je da vođenje dnevnika smanjuje osjećaj tjeskobe, depresije i opće uznemirenosti nakon mjesec dana. Druga studija iz 2018. objavljena u časopisu Innovation in Aging otkrila je da pisanje, posebno ekspresivno pisanje i pisanje zahvalnosti, povećava osjećaj otpornosti i optimizma, pa čak i poboljšava fizičko zdravlje. Istraživači su također otkrili da je zahvalnost snažno povezana sa smanjenim stresom i većim životnim zadovoljstvom.

- Prednosti pisanja dnevnika uključuju poboljšano zdravlje i funkcioniranje imunološkog sustava, bolju prilagodbu životnim prijelazima, prevladavanje nevolja i općenito bolje funkcioniranje - kaže dr. Mantell.

Kako početi pisati dnevnik za povećanje sreće:

1. Zapišite nešto što vas je usrećilo

Ako želite početi pisati dnevnik, a ne znate kako, ovo trebate znati: Zabilježite dobre stvari koje su se dogodile i pozitivne osjećaje. 

- Ako vam je cilj osjećati se sretnije, moglo bi vam pomoći da zabilježite dvije do tri stvari zbog kojih ste se tog dana osjećali sretnima. To će vam pažnju usmjeriti na sreću, a i tako ćete istrenirati vaš mozak da 'skenira' sretne stvari tijekom dana - predlaže Chloe Carmichael, psihologinja i autorica. 

2. Napišite na čemu ste zahvalni

Zapisivanje ne samo onoga što vas čini sretnim, već i onoga na čemu ste zahvalni također vam pomaže da se usredotočite na pozitivno u svom životu. Dnevnik zahvalnosti može uključivati ​​dvije ili tri, ili (koliko god ih želite) određene stvari – stavke, radnje, iskustva, ljude – na kojima ste zahvalni svaki dan. Baš kao i kada pišete o tome što vas čini sretnima, vaš će um tijekom dana početi tražiti stvari na kojima možete biti zahvalni.

3. Zapišite što vas muči

Drugi pristup uključuje zapisivanje nekoliko stvari koje su vam zasmetale ili koje su vam bile problematične tog dana. Međutim, ako se odlučite za ovu metodu, postoji važan drugi korak. Umjesto da samo navodite probleme i brige, Carmichael kaže, da uz njih, zabilježite načine na koje možete učinkovitije upravljati tim problemima. U prve dvije metode povećavate svijest i usredotočujete se na pozitivne stvari, dok u ovoj trećoj metodi idete na dodatni korak ne samo imenovanjem negativnih osjećaja i misli, već i poboljšavate samoučinkovitost i vještine rješavanja problema, što također povećava sreću. Isprobajte svaku od ovih metoda da vidite što vam se čini najiskrenijim i najkorisnijim.

4. Odredite namjere

Ako stalno razmišljate i ne znate kako početi pisati, često si postavljate pitanje kao 'Zašto da krenem?' i slično, razmislite o tome što pokušavate postići pisanjem. Postavljanje namjere omogućuje vam da se lakše uživite u proces. Zatim postavite mjerač vremena. 

- Pišite neprekidno (10 do 20 minuta) o svojim najdubljim mislima i emocijama u vezi s nečim u svom životu: posao, novac, obitelj, nesigurnost, zdravlje, društveni život - kaže dr. Mantell. Postavite mjerač vremena na svom telefonu i nastavite pisati, vaš će um pronaći pravi smjer.

5. Postavite si pitanja 

Razmislite o vođenju dnevnika kao odgovor na pitanja poput: Što ide dobro? Što uzrokuje nelagodu? Kako da potaknem duševni rast ili isprobam nešto novo? Koja je moja ključna riječ mantra za danas? Ne brinite hoćete li imati 'ispravan' odgovor jer on ne postoji. Jednostavno počnite pisati i vidjet ćete kamo će vas odvest, piše Real Simple.