Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Vojnički trik: Uz ovu tehniku zaspat ćete već za dvije minute

Vojnički trik: Uz ovu tehniku zaspat ćete već za dvije minute

U knjizi iz 1981. pod nazivom 'Relax and Win: Championship Performance' je objašnjeno kako su metodu razvili vojni zapovjednici da riješe problem previše umornih ili iscrpljenih vojnika

VIDEO

Vojna metoda je stari trik za spavanje koji je isprobala i testirala američka vojska. Utvrdili su da će vas ta metoda uspavati u samo dvije minute. To je zato što ona djeluje i u intenzivnim okruženjima - poput bojnog polja, piše Glamour Magazine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrkanje 01:14

Dakle, velike su šanse da, ako je vojska može koristiti u okruženjima s tako visokom razinom stresa, onda vrlo vjerojatno može djelovati i u normalnim uvjetima kod kuće u spavaćoj sobi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tehnika je opisana u knjizi iz 1981. pod nazivom 'Relax and Win: Championship Performance', i objašnjava kako su metodu razvili vojni zapovjednici kako bi riješili problem previše umornih ili iscrpljenih vojnika. 

Nedostatak sna utječe i na seks! Top savjeti kako ćete spavati bolje i buditi se puni energije
Nedostatak sna utječe i na seks! Top savjeti kako ćete spavati bolje i buditi se puni energije

Kako radi ova metoda?

Cute blonde in her bed in blue pajamas and sleep mask, top view
  1. Opustite svaki mišić u tijelu, počevši od čela pa sve do nožnih prstiju. Počnite tako što ćete opustiti mišiće na čelu. Opustite oči, obraze, čeljust i usredotočite se na disanje. Nakon toga se spustite do vrata i ramena. Pazite da vam ramena nisu napeta. Spustite ih što niže možete i držite ruke opuštene sa strane, uključujući ruke i prste. Zatim zamislite topli osjećaj koji ide od vrha glave do vrhova prstiju. Počnite duboko disati, opuštajući mišiće od prsa do stopala, a zatim ponovno zamislite taj topli osjećaj, ali neka ovaj put ide od srca sve do nožnih prstiju.
  2. Opustite ramena koliko god možete. Dišite i pazite da vam ramena i ruke ostanu opušteni te duboko udahnite i zatim polako izdahnite.
  3. Očistite svoj um. Dok se opuštate, jako je važno očistiti svoj um od bilo kakvog stresa, Zato zamislite kako ležite u kanuu okruženom čistom jezerskom vodom ili kako ležite u visećoj ležaljci . U svakom trenutku kada počnete razmišljati o bilo čemu drugom, ponavljajte ove riječi 10 sekundi: ‘Nemoj misliti. Nemoj misliti. Nemoj misliti'. Izdahnite, opustite prsa, a zatim se opustite sve do nogu.

Nakon šest tjedana prakse ova tehnika će biti efikasna kod 96 posto ljudi koji je isprobaju. 

Zijevate i često ste umorni? Budite se noću ili teško zaspite? Možda patite od nesanice...
Zijevate i često ste umorni? Budite se noću ili teško zaspite? Možda patite od nesanice...

Savjeti liječnika

Prema liječniku Sanjivu Kothareu, specijalistu za spavanje i voditelju dječje neurologije u Cohen Children's Medical Centeru u New Yorku, pomoću ove tehnike moguće je naučiti kako brže zaspati.

Uvježbavanje vašeg mozga da brže zaspi je 'kognitivna bihevioralna terapija', rekao je Kothare i dodao da postoje dva važna principa koje treba imati na umu kada trenirate svoj mozak da zaspi:

  • Ne pokušavajte zaspati kada niste umorni, već se probajte fizički umoriti ili nekako uspavati.
  • Vježbajte ograničavanje spavanja. 'Pacijentima s nesanicom savjetujemo da ne idu rano u krevet samo da bi zaspali', rekao je Kothare. Također, u krevetu se nemojte baviti drugim aktivnostima poput čitanja knjige ili gledanja televizije jer će vas te stvari asocirati na spavanje. Krevet je jedina stvar koja bi trebala biti povezana sa snom.

- Kada budete spremni zaspati, prigušite svjetla da melatonin počne rasti, zatvorite oči, dišite na usta, usredotočite se na trbuh i učinite točno ono što nalaže vojnička metoda, a to je da opustite cijelo tijelo, uhvatite se neke ugodne misli u vašem umu, zamislite tamu i slično - savjetovao je Kothare. Također se slaže da je ponavljanje riječi: 'nemoj misliti, nemoj misliti' način da se zamijene ili utišaju suvišne misli.

Idete spavati u čarapama koje ste nosili cijeli dan? Istraživanje otkrilo da je to grozna ideja
Idete spavati u čarapama koje ste nosili cijeli dan? Istraživanje otkrilo da je to grozna ideja

Kada posjetiti svog liječnika zbog nesanice?

Ako vam ova metoda za brži san ne djeluje i već dugo patite od nesanice, trebali biste posjetiti svog liječnika opće prakse, posebno u ovim slučajevima:

  • promjena navika spavanja nije uspjela
  • mjesecima imate problema sa spavanjem
  • vaša nesanica utječe na vaš svakodnevni život i teško vam je nositi se s tim.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru